Zeynep Hanım ile Kamil Bey

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın kızı Zeynep Hanım ile son dönem Osmanlı sadrazamlarından Yusuf Kamil Paşa
Zeynep Hanım ile Kamil Bey

1808’de doğan Yusuf Kamil genç yaşta anne babasını kaybeder. Amcası tarafından yetiştirilir.

Yusuf Kamil Bey bir gece rüyasında, Mısır Valisi olan Mehmet Ali Paşa ile birlikte kendisini çimlerin üzerinde otururken görür. Rüya şöyledir; Mehmet Ali Paşa oturduğu yerde tütün kutusunu unutur. Yusuf Kamil Bey de kutuyu bulup paşaya geri verir. Bu rüyadan etkilenen Kamil Bey kendini Mısır’da bulur. Divan-ı Hümayun’da katiplik yapmaya başlar.

Mehmet Ali Paşa’nın Kahire’de doğan üçüncü kızı yardımsever biri olduğundan kendisi gibi duyarlı olan biriyle evlendirilmesi uygun görülür. Bu nedenle Mehmet Ali Paşa kızının Kamil Bey ile evlenmesini ister. Yusuf Kamil ile tanışan Mehmet Ali Paşa’nın kızı arasında aşk başlar ve evlenirler fakat Mehmet Ali Paşa’nın ölümünden sonra Mısır'a Vali olan Abbas Hilmi Paşa bu evliliğe sıcak bakmaz ve Fransız taraftarı olduğu iddiasıyla Yusuf Kamil Bey’i sürgüne gönderir, Zeynep Hanım’ı da boşanmaya zorlar.

Durum Padişah Abdülmecid’e aksettirilince, Yusuf Kamil Bey İstanbul’a dönüp, eşi Zeynep Hanım’ı yanına aldırır. Tekrar kıyılan nikahın ardından konaklarına yerleşirler. Konakları ise bugünkü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin yer aldığı bölgede yer almaktaydı.

Zeynep Hanım ile Yusuf Kamil Paşa’nın hiç çocukları olmaz. Bu nedenle kendilerini, hayır işlerini yapmaya adarlar. 1862 yılında Üsküdar Nuh Kuyusu semtinden bostan tarlası satın alıp, yüz yataklı bir hastahane yaptırırlar. Bu hastane günümüzde Üsküdar semtlerinin birine de isim sahipliği yapmış olan Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’dir. Zeynep Hanım ile eşi Yusuf Kamil Paşa’nın hiç çocukları olmamıştır fakat günümüzde Zeynep Kamil hastanesinde binlerce çocuk dünyaya gelmektedir.

Hastanede, Zeynep Hanım ile eşi Yusuf Kamil Paşa’nın türbesi bulunmaktadır.

Duygu FURUNCU / neoldu.com 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.