İşveç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 13 Günlük Listesi

13 gün uygulanan ve 3 ay arayla devam edilmesi önerilen İşveç diyetinin metabolizmayı değiştirdiği ve verilen kiloların 2 yıl boyunca alınmadığı söylenir.
İşveç Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır? 13 Günlük Listesi

İsveç Diyeti Nedir?

Amerikan Kalp Vakfı’nın kısa sürede kilo vermesi gereken kalp hastaları için önerdiği İsveç diyeti, metabolizmayı tamamen değiştirerek verilen kiloların 2 yıl boyunca geri alımını engellediği belirtilmektedir. İsveç diyetini diğer diyetlerden ayıran bir diğer özelliği ise iki haftada 7 - 20 kilo verilebildiğidir. 

Diyetin 13 günden uzun sürmesi önerilmediği gibi diyetin tekrarlanabilmesi için en az 3 ay geçmesi gerektiği belirtilmektedir. Belirli kurallara dayanan ve bu kurallara uyulması takdirde başarılı sonuçlar alınabilen İsveç diyeti, sağlık açısından herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır.

İsveç Diyeti

Diyet sürecinde belirlenen kurallara ve diyet listesine uyulmaması durumunda başarılı bir sonuç alınması mümkün olmayacaktır. Kalp hastaları başta olmak üzere acilen kilo vermesi gereken kişilerin başvurduğu İsveç diyetinde mutlaka günde 2 litre su içilmesi gerektiği belirtiliyor.

13 günlük bir diyet programı olan İsveç diyetini 6. günde bırakabilirsiniz. Ancak yeniden başlamanız için 3 aylık bir sürecin geçmesini beklemelisiniz.

Hızlı kilo vermenin sağlıksız olduğunu ve bu şekilde verilen kiloların kısa sürede geri alındığı herkes tarafından bilinmektedir. İsveç diyeti belli kurallara uyarak hızlı kilo vermenin kapılarını açarken sağlık açısından bakıldığında herhangi bir sakıncası görülmemektedir.

Metabolizma üzerinde belirgin bir değişikliğe neden olan İsveç diyeti 2 yıl boyunca verilen kiloların geri alınımı önlemektedir. Ancak kalp hastaları başta olmak üzere İsveç diyeti uygulayacak kişilerin herhangi bir hastalığı var ise diyete başlamadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları önerilmektedir. 

Acil kilo vermesi gereken kalp hastaları için önerilen İsveç diyetini hamileler, sağlık sorunu olan kişilerin ve 35 yaş üzerindeki bireylerin denemesi önerilmemektedir. Bu kişilerin öncelikle doktorlarına danışmaları ve sağlık durumlarına uygun olarak belirlenen diyet programını uygulamaları önerilmektedir.

İsveç Diyeti Nasıl Uygulanır?

İsveç diyetini uygularken belirlenen kurallara ve diyet listesine uymak gerekir. 13 gün süren İsveç diyeti kurallara uygun olarak uyulduğu takdirde 7 ile 20 kilo arasında bir kilo kaybı söz konusu olabilir.

Diyet sürecinde her gün düzenli olarak 2 litre su içilmesi gerekmektedir. İsveç diyetini diğer diyet programlarından ayıran bir diğer unsur ise sabahları 1 fincan kahve tüketimi gerektirmesidir. Kahvenin metabolizmayı hızlandırıcı özelliğinden yararlanılarak her sabah 1 fincan kahve içilmesi sağlanmaktadır.

İsveç Diyeti

Diyet sürecinde belirtilenin dışında kahve, çay ve diğer içeceklerin tüketilmesi kesinlikle önerilmemektedir. Aynı zamanda listede önerilenin dışında kahveye şeker veya herhangi bir gıda takviyesinin yapılması diyetinizi olumsuz yönde etkileyecektir. İsveç diyetinde diyetin kurallarına ve diyet listesine tam olarak uyulması oldukça önemlidir. 

13 günlük diyet programının yarıda kesilmesi veya diyet listesine uyulmaması durumunda diyete kaldığınız yerden başlamanız mümkün değildir.

Az kalorili yiyecekler ile beslenmeye dayanan İsveç diyetinde listenin dışına çıkılması durumunda vücudunuz aniden yüksek kalorili yiyeceklere ulaştığından yeniden düşük kalorili yiyeceklere alışması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle 13 gün süren İsveç diyetinde yeniden başlama tarihi 3 ay sonra olacak şekilde belirlenmelidir.

İsveç Diyetinin Kuralları

İsveç Diyeti

Listede belirtilenin haricinde çay, kahve ve meşrubat içilmemelidir. Diyet 13 gün sürmelidir. Diyeti 6 günden önce kesmeniz önerilmemektedir. Diyet, 3 aydan önce tekrarlanmamalıdır. Günde 2 litre su tüketilmelidir. Ölçüsü verilmeyen besinler 1 porsiyon olacak şekilde belirlenmelidir. Listede belirtilenin dışında tuz ve şeker takviyesi yapılmamalıdır. Salatalar mutlaka limonlu ve zeytinyağlı olmalıdır.

İsveç Diyeti Besin Alternatifleri

İsveç diyetinde uyulması gereken başlıca kural listeye tam anlamıyla uymaktır. Listenin dışına çıkılması veya listeye eklemeler yapılması diyetinizin başarısız olarak tamamlanmasına neden olacaktır.

Bu nedenle verilen listeye ve ölçülere uymanız oldukça önemlidir. Kesin ve net kurallara sahip olan İsveç diyetinde bazı besinlere alternatif olarak seçenekler sunulabilir. Porsiyonların değiştirilmemesine karşılık sebzelerde yapılabilecek değişimler veya farklı seçenekler ile diyette sadık kalınabilir.

İsveç Diyeti

Diyeti uygulayan kişilerin çay yerine kahve veya kahve yerine çay tüketmeleri önerilemez. Kolesterol hastaları yumurtanın yalnızca beyazını tüketebilir. Ancak yumurtanın adetinde herhangi bir değişim yapılması önerilmemektedir.

Aynı zamanda listede yer alan brokolinin yerine karnabahar tercih edebilirsiniz. Aynı gün içinde öğle ve akşam yemeklerini yer değiştirebilirsiniz.

İsveç Diyeti ve Kahve Tüketimi

İsveç diyetinde en çok sorulan sorulardan biri de hangi kahvenin tüketileceğidir. Farklı kahve seçeneklerinin bulunmasından dolayı diyet listesinde hangisinin kastedildiğine dair soru işaretlerine neden olmaktadır. 

İsveç Diyeti

Düşük kalorili olmasından dolayı Türk kahvesi önerilse de kafein oranının yüksek olması ve bağımlılık yapma ihtimalinden dolayı bazı kişiler için uygun olmayabilir.

Bunun yanı sıra şeker ve süt tozu bulunmayan nescafelerin tüketilmesi hemen hemen herkes için uygun bir seçenek olacaktır. En çok tüketilen kahve çeşitlerini kalorilerine göre incelemek gerekirse;

Türk kahvesi: 3 kalori
Şeker ve süt tozu ilavesiz nescafe: 6 kalori
3’ü 1 arada: 148 kalori

İsveç Diyeti Listesi

İsveç Diyeti

Aşağıda vermiş olduğumuz liste sayesinde siz de İsveç diyetini kolay bir şekilde uygulayabilirsiniz.

1. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker
Öğle: 2 adet katı yumurta, 1 adet domates, 1 porsiyon haşlanmış ıspanak
Akşam: 1 adet (200 gr) biftek, yeşil salata (limonlu ve zeytinyağlı)

2. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker
Öğle: 100 gr yoğurt, 1 dilim salam
Akşam: 1 adet (200 gr) biftek, yeşil salata (limonlu ve zeytinyağlı), 1 adet meyve

3. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: 1 adet domates, 1 porsiyon haşlanmış ıspanak, 1 adet meyve
Akşam: 1 dilim salam, 2 adet katı yumurta, yeşil salata (limonlu ve zeytinyağlı)

4. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: 1 adet rendelenmiş havuç, 25 gr yağsız beyaz peynir, 1 adet katı yumurta
Akşam: 100 gr yoğurt, 2 dilim portakalın suyu

5. Gün

Sabah: 1 adet büyük boy rendelenmiş havuç (limonlu)
Öğle: 200 gr yağsız ve haşlanmış balık (limonlu ve tereyağlı)
Akşam: 1 dilim (200 gr) biftek, 1 porsiyon brokoli, salata (zeytinyağlı ve limonlu)

6. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker
Öğle: 1 büyük rendelenmiş havuç, 2 adet katı yumurta
Akşam: 200 gr derisi alınmış tavuk , salata (zeytinyağlı ve limonlu)

7. Gün

Sabah: Şekersiz çay
Öğle: 200 gr ızgara et, 1 adet taze meyve
Akşam: Hiçbir şey

8. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker
Öğle: 1 porsiyon haşlanmış ıspanak, 2 adet katı yumurta, 1 adet domates
Akşam: 1 dilim (200 gr) biftek, salata (zeytinyağlı ve limonlu)

9. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker
Öğle: 100 gr yoğurt, 1 dilim salam
Akşam: 1 dilim (200 gr) biftek, yeşil salata (zeytinyağlı ve limonlu), 1 adet meyve

10. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: 1 adet doomates, 1 porsiyon haşlanmış ıspanak, 1 adet meyve
Akşam: 1 dilim salam, 2 adet katı yumurta, yeşil salata (zeytinyağlı ve limonlu)

11. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker, 1 dilim kızarmış ekmek
Öğle: 1 adet rendelenmiş havuç, 2 adet katı yumurta, 25 gr yağsız beyaz peynir
Akşam: 100 gr yoğurt, 2 dilim portakal suyu

12. Gün

Sabah: 1 büyük rendelenmiş havuç (limonlu)
Öğle: 200 gr haşlanmış yağsız balık (tereyağlı ve limonlu)
Akşam: 1 dilim (200 gr) biftek, brokoli, yeşil salata (zeytinyağlı ve limonlu)

13. Gün

Sabah: 1 fincan kahve, 1 adet kesme şeker
Öğle: 1 büyük rendelenmiş havuç, 2 adet katı yumurta
Akşam: 200 gr derisi alınmış tavuk, salata (zeytinyağlı ve limonlu)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kış Diyeti Nedir ve Nasıl Yapılır? FaydalarıDünya Mutfaklarının Diyet Salataları
Sporcu Diyeti Nasıl Yapılır?Dukan Diyeti Aşamaları

İsveç diyeti kimlere önerilmez?

Herhangi bir sağlık problemi olan kişilerin diyete başlamadan önce doktorlarına danışları ve gereken onayı almaları durumunda diyeti uygulamaları önerilmektedir. 18 yaşından küçük bireyler, kolesterol hastaları, böbrek hastaları, karaciğer hastaları, gut hastaları, diyabet hastaları, metabolik hastalığı olan bireyler İsveç diyeti yapmamalıdır.

İsveç diyeti nedir?

İsveç diyeti düşük karbonhidratlı, sınırlı protein, sınırlı sebze ve şekersiz besinlerden oluşan bir diyet türüdür. Kalori dengesi hesabı olduğu bilinir fakat kalori dengesi ile besin dengesi aynı şey değildir.

İsveç diyetinin en büyük eksiği günlük ihtiyacınız olan kaloriyi dengeli beslenme ile alamıyor olmanızdır. Birçok diyetisyen tarafından uygulanması önerilmez. Hızlı kilo vermek isteyen kişiler bu diyeti deneyebilir.

İsveç diyeti riskli mi?

Kalp, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerin İsveç diyeti yapması kesinlikle önerilmez. Sadece İsveç diyeti değil, genel olarak bir anda kilo vermeye dayalı diyetleri uygulaması sakıncalı ve tehlikelidir.

İsveç diyeti yapılırken nelere dikkat edilmeli?

Diyet boyunca kahve, çay ve meşrubatlar tüketilmemelidir. Günde en az 2 litre su içilmeli, 3 ay içerisinde diyet tekrar edilmemeli, 13 günden uzun, 6 günden kısa süreli uygulanmamalı, kolesterolü olanlar yumurtanın akını yemeli, diyet ağır gelirse 6. günde kesip 3 ay sonra 6 gün uygulanmalıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.