İbrahim Bodur Kimdir?

İbrahim Bodur, 1928 yılında Çanakkale’nin Yenice ilçesinde dünyaya geldi. Kale Grubu’nun kurucusu ve Onursal Başkanı olan ve Türk sanayisine büyük katkılarda bulunan İbrahim Bodur, TÜSİAD’ın kurucuları arasında yer aldı. 23 Mayıs 2016'da ise vefat etti.
İbrahim Bodur Kimdir?

İBRAHİM BODUR’UN BİYOGRAFİSİ

İbrahim Bodur, 1928 yılında Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Nevruz Köyü’nde dünyaya geldi. Hayatı boyunca Türkiye’nin sanayileşmesi için büyük çabalar harcadı. "Ticaret bireyleri, sanayi toplumları zenginleştirir" sözüyle sanayinin toplumdaki önemine vurgu yaptı.

İBRAHİM BODUR’UN EĞİTİM HAYATI

İbrahim Bodur, eğitim öğretim hayatına doğduğu ilçe olan Yenice’de başladı. İlk olarak Yenice İlkokulu’nda eğitim gördü. Ortaokulu ise Balıkesir Lisesi’nde okudu buradaki eğitimini iftihar talebesi olarak bitirdi. Lise eğitiminden de başarılı bir şekilde mezun olduktan sonra İstanbul Amerikan Robert Koleji’ne girdi.

Robert Koleji’nde ekonomi bölümünü okudu ve buradan üstün başarıyla mezun oldu. Sonrasında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. ABD’de gerekli programları alarak İş İdaresi ihtisasını tamamladı ve 1951 yılında Türkiye’ye geri döndü.

İBRAHİM BODUR’UN ÇALIŞMA HAYATI VE KARİYERİ

İbrahim Bodur Amerika Birleşik Devletleri’nde eğitimi tamamlayıp Türkiye’ye döndükten sonra babasının ve kayınpederinin ortaklı ile 1951 yılı sonunda, Bodur-Eğinlioğlu Edirnekapı Pamuk İpliği Fabrikası'nı kurdu.

ibrahim bodur iş adamı

İlk iş tecrübesinde başarılı bir çizgi yakaladı ve ilk fabrikasından 6 sene sonra 1957 yılında Türkiye'nin ilk seramik karo fabrikalarının temelini attı. İlk kurulan limited şirketi, o gün 750 ortaklı, bugün 1200 ortaklı Çanakkale Seramik Fabrikaları Anonim Şirketi'ne dönüştüren Bodur, böylece aile fertlerinin, çalışanların, bayilerin bölge halkının iştirakleri ile Türkiye'nin ilk halka açık şirketini kurmuş oldu.

KALE GRUBU’NU KURDU

Türkiye’nin sanayileşerek kalkınacağını savunan ve bu kalkınmanın da Anadolu’dan başladığını belirten Bodur, kurucusu ve onursal başkanı olduğu Kale Grubu’nu kurdu.

ibrahim bodur kale grubu

Kale Grubu, seramik, yapı ürünleri, yapı kimyasalları, savunma ve havacılık, makine ve kalıp, enerji, madencilik, nakliye ve bilişim gibi birçok sektörde faaliyet gösterdi.

İSTANBUL SANAYİ ODASI’NIN KURULMASINA VESİLE OLDU

İbrahim Bodur, 1951 yılında ilk fabrikasını kurduktan 1 yıl sonra Türkiye'nin ilk müstakil sanayi odası olan İstanbul Sanayi Odası'nın kuruluş faaliyetlerine katıldı. Sonraki yıllarda sanayicilik kuruluşlarında çok daha fazla etkin olmaya başladı ve 1962 yılında İstanbul Sanayi Odası Meclis üyeliğine seçildi. 1968 yılında İstanbul Sanayi Odası'nı temsilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul üyeliğine, 1969 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu'na seçildi. 6 yıl boyunca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanlık Divanı’nda Başkan ve Başkan Vekilliği görevlerinde bulundu. Bu iki görevinin yanı sıra toplamda 2 dönem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurul Başkanlığı’nı yaptı.

ibrahim bodur binali yıldırım

Başarılı iş adamı Bodur, TOBB’daki görevlerinin ardından 1976 yılında İstanbul Sanayi Odası Başkanlığı’na seçildi. İSO’da 16 yıl boyunca başkanlık yaptı. Görev yaptığı süre sebebiyle İstanbul Sanayi Odası Başkanı olarak en uzun süre görev yapan kişi oldu.

İSO’da görev yaptığı süre içerisinde Türk sanayiine ve Türk ekonomisine önemli hizmetler verdi. Öyle ki, Türkiye Sanayi Odaları Sanayi Konseyi'nin, Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) kurucuları arasında yer aldı, Türk-İtalyan İş Konseyi'ni de kurarak uzun süre başkanlığını yaptı.

TÜSİAD’IN KURUCULARI ARASINDA YER ALDI

İbrahim Bodur, Türk sanayisi için büyük bir şans olan Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (TÜSİAD) altı kurucusundan biridir. Uzun yıllar bu kuruluşta görev aldı ve İSO’yu temsilen Türkiye İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) kuruluşunda görev aldı.

İbrahim Bodur, 2000 yılında uzun süre görev aldığı İstanbul Sanayi Odası Meclisi’nde Onursal Üyesi ve Başkanlığı ile onurlandırıldı.

Başarılı sanayici Bodur, bu süreler içerisinde 21 yıl boyunca da Oyak Genel Kurul Üyeliğini devam ettirdi.

İBRAHİM BODUR’UN YATIRIMLARI

İbrahim Bodur, 65 yılı aşkın yer aldığı meslek hayatında birçok alanda faaliyet gösterdi. İstanbul Sanayi Odası Vakfı, Türk Kalp Vakfı ve TEMA gibi önemli vakıfların kurulmasına hizmet etti ve kurucusu ve onursal başkanı olduğu Kale Seramik vakfı ile de eğitim, sağlık ve sosyal alanlarda önemli yardımlar ve yatırımlar yaptı.

Bodur, eğitim alanında da birçok atılımda bulundu. İlköğretim okulları, Anadolu liseleri, sağlık meslek lisesi, meslek liseleri, çıraklık eğitim merkezi, öğrenci yurtları yaptırarak pek çok eğitim kurumunu yurdumuza kazandırdı. Bu sayede on binlerce kişiye iş imkanı sağladı.

İBRAHİM BODUR’UN VEFATI

Türkiye’de özel sektör sanayinin Anadolu’da yaygınlaşmasını sağlayan Kale Grubu’nun Kurucusu ve Onursal Başkanı İbrahim Bodur, yaşlılığından kaynaklı sağlık sorunları sebebiyle bir süre hastanede tedavi gördü. 2016 yılında ise vefat etti.

ibrahim bodur cenazesi

Cenazesi Nevruz Köyü mezarlığına defnedildi. Cenazesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş gibi birçok devlet adamı ve siyasetçinin yanı sıra iş adamları da katıldı.

İBRAHİM BODUR’UN ÖDÜLLERİ

Türk sanayisinin yapı taşlarından birisi olan İbrahim Bodur, yurtiçi ve yurtdışında birçok ödülün sahibi oldu.

Çekoslavakya Devlet Nişanı – 1985

İtalyan Devlet Nişanı – 1985

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Üstün Hizmet Madalyası – 1997

TBMM Üstün Hizmet Ödülü – 2006

Uluslararası Aldo Villa Ödülü (İtalya Seramik Derneği tarafından) – 2007

Fahri Doktora ( Karadeniz Teknik Üniversitesi) – 1994

Fahri Doktora (Çanakkale 18 Mart Üniversitesi) – 1997

 

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.