Hastalık Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Sürekli hasta olduğunuzu düşünüyorsanız hastalık hastası olabilirsiniz. Hastalık hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hastalık Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Hastalık Hastalığı (Hipokondriyazis) Nedir?

Hastalık Hastalığı Nedir?

Tıpta Hipokondriyazis denilen hastalık hastalığı; kişinin her ağrı ya da sızısında ciddi bir hastalığı olduğu şüphesine kapılması, abartılı tepkiler vermesi, hastalığı olmadığına dair veri ve testlere inanmaması durumunu oluşturan psikolojik bir rahatsızlıktır. Zihin ve vücut ilişkisinin bozulmasına dayanan bu hastalığın birçok nedeni ve sonucu bulunabilir.

Hastalık hastalığı aynı zamanda halk arasında evhamlılık, pimpiriklik ve takıntılık olarak da nitelendirilmektedir. Kişide herhangi bir hastalık bulunmadığı ve sağlıklı olduğu halde başkalarında gördüğü hastalıkların kendinde de olduğunu iddia etmesine de neden olabilir. Kişi, sağlıklı olduğu halde ciddi hastalıkların kendinde olduğunu düşünerek her gün korkuyla yaşar, sürekli kendini inceleyebilir.

Hastalık Hastalığı Neden Olur?

 Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık hastalığı nedenlerini sıralayalım; ciddi bir hastalık geçirmek, yakının ciddi bir hastalığa yakalanması ya da ölmesi, kaygı bozukluğu gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar, belirli bir hastalıktan aşırı korkmak gibi faktörler hastalık hastalığı nedenlerini oluşturur. Sıklıkla 20 ile 30 yaşları arasında olan ve beden sağlığı yerinde olan kişilerde görülür.

Hastalık hastalığı, uzun süren bir hastalık geçirmiş ve bu nedenle hastalık korkusu taşıyan kişilerde bilinçsizce gelişen bir durum olarak da nitelendirilebilir. Genellikle çocukluk döneminde başlayan ve ilgiyi ancak hastalık durumunda üzerlerine çekebileceğini düşünen kişilerde de görülebilir. Bu kişiler çevrelerindeki kişilerden ilgi göremedikleri zamanlarda hastalık endişesi ve inancıyla dikkat çekmeye çalışırlar.

Hastalık Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık hastalığı belirtileri arasında beden sağlığı ile ilgili aşırı kaygı, sürekli nabız kontrol etme, doktor verilerine ve tahlil sonuçlarına inanmama, sürekli doktor değiştirme, sahip olduğunu düşündüğü hastalığını birilerine onaylatma isteği, hastalık ipuçlarını ve belirtilerini sürekli takip etme, sürekli hastalıkları düşünme gibi davranışlar yer alır.

Kişi öksürme, kusma, terleme ve hafif çarpıntı gibi durumları ciddi hastalıkların belirtisi olarak değerlendirir. Sürekli olarak doktora gider ve çeşitli tahliller yaptırır. Herhangi bir hastalık veya probleme rastlanılmaması kişiyi rahatlatmaz. Aksine daha büyük sorunların olduğunu düşünerek doktoru suçlar ve başka bir uzmana başvurur.

Sağlıklı oldukları halde kendilerinde bir hastalık olduğunu düşünen hastalar, zamanla kendilerini yıpratırlar. Psikolojik olarak kendilerine zarar vermeye başlarlar. Aynı zamanda sürekli hastalıktan konuşarak yakın çevrelerindeki kişileri de bunaltırlar. Bu kişiler televizyonda ve gazetede gördüğü hastalıkları kendilerinde aramaya başlar ve en ufak bir belirtiyi büyüterek o hastalık hakkında derin araştırmalara girerler.

Hastalık hastalığı ilerleyen dönemlerde depresyon, panik atak ve uyku bozukluğu gibi birçok soruna neden olabilir. Uykusuzluk, çabuk yorulma ve isteksizlik gibi durumlar kişiyi daha çok sıkıntıya sokmakta ve hastalık inancını daha çok güçlendirmektedir. Kişi kendisinde var olmayan hastalığa inancından dolayı bu durumun psikolojik bir durum olduğunu kabullenmez ve psikolojik destek almayı çoğu zaman reddeder.

Hastalık Hastalığı Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık hastalığı teşhisi için büyük bir test planlaması gerekir. Gerçek bir hastalığın varlığına dair testler yapılır. Çünkü bu bireylerde hem hastalık hastalığı hem de başka bir hastalık olabilir. Ayrıca hastalık hastalığı bazı fiziksel hastalıklarla da karışabilir. En büyük ayrım kişinin hastalığını anlatma şekli, anksiyete, aşırı endişe ve ölüm kokusu görülmesiyle yapılabilir.

Hastalık hastalığı teşhisinin ardından psikolojik tedavi işlemleri yapılır. Kişinin hastalığa neden yakalandığı araştırılır ve hastalığa sebep olan sorunlar çözülmeye çalışılır. Kişi hastalık hastası olduğu için psikoloğa da inanmayabilir, bu sebeple psikoloğunu sürekli değiştirebilir. Bunun mümkün olduğunda engellenmesi tedavi için önemlidir.

Hastalık Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalık Hastalığı Nedir?

Hastalık hastalığı tedavisinde psikoterapi yöntemleri ve çeşitli ilaçlar kullanılır. Aynı zamanda hasta tedavilerle ilgili sürekli bilgilendirilir, gerekirse psiko eğitime tabii tutulur. Bu sayede hastanın bedeni ile ilgili bilinçlenmesi ve rahatlaması sağlanmaya çalışılır. Tedavide hastalığın temelinde yatan kaygı bozukluklarının düzeltilmesi amaçlanır.

Adım adım ilerleyen psikoteparistler hastadaki kaygı bozukluklarının nedenlerini ortaya çıkararak bunlar üzerinde çalışma yaparlar. Geçmişte yaşanan olaylar ve travmalar bu noktada ortaya çıkar. Bu tip durumların neden olduğu belirtilerin azaltılması sağlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dürtü Kontrol Bozuklukları Nelerdir?Ruhsal Sorunların Neden Olduğu Hastalıklar
Duygu Durum Bozukluğu Nedir?Somatoform Bozukluk Nedir?

Hastalık hastası kişiye nasıl davranmalı?

Hastalık hastalarına sürekli hastalarmış gibi davranılmamalıdır. Çok fazla üzerine gidilmemeli, hastalıklar hatırlatılmamalıdır. Bunun yerine hastanın boş kalmamasını sağlayacak uğraşlar edinmesine yardımcı olmak gerekir. Günlük yaşamına devam etmeye teşvik edilmesi, hobi gibi dinlendirici etkinlikler yapmasının sağlanması işe yarayabilir.

Hasta olma korkusu nasıl yenilir?

Hasta olma korkusu hastalık hastalığına işarettir. Hasta olma korkusunu yenmek için uzman bir psikolog ya da psikoterapistten yardım almak gerekebilir. Günlük yaşamı etkileyen bu durum farklı psikolojik rahatsızlıklara da yol açabilir. Sorun büyümeden tedavi olmak daha kolay ve yararlı olabilmektedir.

Ölüm hissi neden olur?

Hastalık hastalığı belirtilerinden biri de ölüm hissidir. Sürekli öleceğini düşünme korkusu, ciddi bir hastalığın varlığından şüphe etme gibi durumlar hastalık hastalığının belirtileridir. Bu kişilerde genelde gerçek bir sağlık sorununa rastlanmaz. İleri boyutlara ulaşan hastalık hastalığı için psikolojik tedavi şarttır.

Hipokondriyazis ne kadar sürer?

Hastalık hastalığı denilen Hipokondriyazis tedavi edilmezse uzun yıllar sürebilir. Sürekli hastalık şüphesiyle yaşayan hastanın günlük hayatı giderek daha çok etkilenmeye başlar. Hasta, günlerini kaygılı ve stresli geçirir. Hiç bir doktora inanmaz ve bu durum depresyon gibi farklı psikolojik hastalıklara da neden olabilir.

Hipokondriyazis genetik mi?

Bazı araştırmalar Hipokondriyazisin genetik olarak geçebileceğini gösterse de hastalık hastalığında çevresel faktörler daha çok etkilidir. Birçok hastanın bazı travma ve sarsıcı olaylardan sonra hastalık hastası olduğu gözlenmiştir. Bu sebeple tedavi için ilk olarak genelde çevresel sebepler aranır.

Hastalık hastalığı kimlerde görülür?

Hastalık hastalığı genelde 20 ile 30 yaş aralığındaki, travmalar yaşamış, yakınını ciddi bir hastalıktan kaybetmiş ya da kendisi ciddi bir hastalık geçirmiş kişilerde sıklıkla görülür. Hastalığı tedavi ederken de hastanın yaşadığı bu tip olaylar araştırılır ve bunların üzerine gidilerek sorun ve kaygı çözülmeye çalışılır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum