Kaza Sonrası Araba Hasarında Yapılması Gerekenler

Birçok kişi kaza sonrasında araba hasar kaydı tutulması hakkında fikir sahibi değildir. Oysa, kaza durumlarında araç hasar kaydı tutmak son yıllarda oldukça önemli bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte, araba hasar kaydı ile ilgili bilgiler...
Kaza Sonrası Araba Hasarında Yapılması Gerekenler

Kazalar, insanların istemediği ancak başa gelmesi muhtemel olan durumlardır. 2017 istatistiklerine göre yıl içinde toplam 182 bin 669, ölümle ve yaralanma ile sonuçlanan trafik kazası meydana gelmiştir. Peki, kaza sonrası araba hasarında yapılması gerekenler hakkında ne kadar bilgilisiniz?

Çoğu sigortalı, kaza sonrasında hangi haklara sahip olduğu hakkında bilgi sahibi değildir ve bu yüzden meydana gelen trafik kazası sonrası maddi hasarlar, sigortalı olmasına rağmen, araç sahipleri tarafından gideriliyor. Bu yazımızda, kaza sonrası araba hasarında yapılması gerekenler hakkında bilgi vereceğiz. Faydalı olması ümidi ile…

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler

Rutin iş hayatında evinizden çıktığınızda veya herhangi bir sebeple trafiğe çıktığınızda, trafik kazası geçirebilirsiniz. Dikkatli sürücü olmak bazen bu konuda yeterli gelmeyebiliyor, sizden kaynaklı olmasa da karşı tarafın hatası yüzünden kazalar yaşanabiliyor. Böyle bir durumda aracınızın sigortası varsa, zaman kaybetmeden kazayı sigorta şirketine bildirmeniz gerekir. Tabi sigorta şirketine haber verirken hazırlamanız gereken “hasar tespiti tutanağı” olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Kaza yaptıktan sonraki ilk 5 gün içinde resmi kuruluşlara ilgili evraklarla birlikte müracaat etmeniz gerekir. Aksi halde yaşadığınız maddi hasarın karşılanmaması gibi bir durum ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Kaza yapıldığında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri de aracı yerinden kaldırmamaktır. Kaza geçirdiğinizde, polis gelmeden aracın kaldırılmaması ve bununla birlikte olay yerinin fotoğraflarını çekmeniz gerektiğini bilin.

Trafik Kazası Sonrası Araç Hasarında Yapılması Gerekenler

Kazadan sonra iki farklı durum oluşu genellikle, bunlar;

  1. Kaza yapılan taraf ile anlaşma sağlanır,
  2. Kaza yapılan taraf ile anlaşma sağlanamaz.

Bu iki durumda yapılacak işlemler farklıdır. Bu yazımızda her iki durumda yapmanız gerekenler hakkında sizlere bilgi vereceğiz.

Taraflar Anlaşmaya Varırsa Ne Yapılır?

Yaşanan trafik kazasında tarafların anlaşması durumunda işler biraz daha kolaydır. Böyle bir durumda, araç ve olay yeri ile ilgili net fotoğraflar çekilir, hasar tespit tutanağı eksiksiz şekilde doldurulur ve daha sonra durum sigorta şirketine bildirilerek, maddi ödenekler taraflarca birbirine verilir. Burada dikkat edilmesi gereken detay, hasar tespit tutanağının iki adet olmasıdır. Biri sizde diğeri ise sigorta şirketine verilir.

Taraflar Anlaşmaya Varamazsa Ne Yapılır?

Trafik kazasında tarafların anlaşmaya varamaması durumunda yapılması gereken ilk şey, olay yeri ve araç fotoğraflarını çekilmesidir. Bu durumda da yine araç yerinden kaldırılmamalı, 155-156 aranarak trafik polisine haber verilmelidir. Trafik polisi eşliğinde hasar tespit tutanağı tutulur ve kazaya karışan her iki araçtan da sigorta, ehliyet ve ruhsat fotokopileri istenir. Bu işlemler bittikten sonra resmi işlemler başlatılır.

Kaza Sonrası Hasar İhbarı İçin Başvuru Evrakları Nelerdir?

  1. Hasar fotoğrafları,
  2. Hasar tespit tutanağı,
  3. Kasko (poliçe) fotokopisi,
  4. Taraflardan alınan ifade,
  5. Alkol kullanım raporu,
  6. Görgü tespit tutanağı,
  7. Sürücülere ait ehliyet ve ruhsat fotokopileri,
  8. Kaza sonrası araç/araçlar yanmış ise itfaiye raporu ve hasar tutanağı,
  9. Yük taşıyan kamyon veya dorselerin irsaliye faturası
  10. -Araç rehinli ise rehin koyan kurumun hasarı ödememesi
  11. -Dosya incelenmesi için sigorta ekspresi

Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Doldurulmaz?

Bazı kazalar, sürücülerin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Kaza tespit tutanağının doldurulmadığı durumlar şunlardır;

  • Sürücünün 18 yaş altında olması durumunda,
  • Sürücü belgesi olmayan kişilerce kaza yapılması durumunda,
  • Sürücü belgesi seviyesinin yetersiz olması durumunda,
  • Alkol kullanımı ve akıl sağlığı yerinde olmaması durumunda,
  • Kamu kurum ve kuruluşlara ait araçlarla yapılan kazalarda,
  • Sigortası bulunmayan araçlarda,
  • Kazanın can kaybı ile sonuçlanması durumunda,
  • 3. Kişilere ait eşyalara ait eşyalarda meydana gelen kazalarda,
  • Kamu kurumlarına ait eşyalarda meydana gelen kazalarda.

Resmi açıdan sıkıntı yaşamamak ve uğradığınız mağduriyetin giderilmesi için yukarıda verdiğimiz sıralamaları bilmenizde fayda vardır. Kazasız bir yolculuk yapmanız, can ve mal kaybının yaşanmaması temennisi ile…


Önerilen İçerik: Zorunlu Sigorta Nedir? Hangi Sigortalar Zorunludur?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.