Günümüzde Kullanılan Eski Amerikan Yerlilerine Ait Kelimeler

ABD eyaletlerinin çoğunun ismi Amerika Yerlisi dilinden ya da orada yaşayan kabile isimlerinden gelir. Bizim de bildiğimiz bazı kelimeler yine Amerika Yerlisi dilinden gelmektedir.
Günümüzde Kullanılan Eski Amerikan Yerlilerine Ait Kelimeler

Dilimize Amerika Yerlilerinden Giren Kelimeler

Amerika Yerlisi dilinden gelen ve günümüz kültüründe kullanılan bu kelimelere bakmadan önce Kolomb öncesi Amerika'da konuşulan dillerden gelen ve çağdaş İngilizce'de gündelik hayatta da kullanılan kelimelerden bazılarını hala kullandığımızı biliyor muydunuz? İşte sizler için hazırladığımız eski Amerika kültüründen günümüze kadar uzanan kelimeler;

kizil-derili.gif


Günümüzde Kullandığımız Eski Amerikan Kelimeleri

- Barbekü (barbecue)

- Kasırga (hurricane)

- Domates (tomato)

- Patates (potato)

- Kokain (cocaine)

- Amerika geyiği (moose)

- Rakun (racoon)

- Kızak (toboggan)

eski amerika yerlileri


Eski Amerikan Yerlisi Kabileleri

Eski Amerika'nın yerlileri tarafından kullanılan kelimelerin ve kabile isimlerinin, günümüzde Türkiye'de kullanıldığını biliyor muydunuz? Geçmişten günümüze kadar uzanan Amerika yerlileri tarafından çıkarılan bazı terimleri ve kabile isimlerini sizler için araştırdık.

eski amerikan terimleri


1. Apaçi (Apache)

Bugünkü anlamı arazi gezisi yapan grupların kullandığı bir tür cip olan kelimenin gerçek anlamı, Amerika Birleşik Devletleri'nin güneybatısındaki kabileler kümesidir.

apaçi


2. Çeroki (Cherokee)

Bugünkü anlamı çamur kaplı dik yokuşlardan çok süpermarketlerin otoparklarında karşımıza çıkan bir başka cip türü olan bu kelimenin gerçek anlamı, ABD'nin güneydoğusunda yerleşmiş bir kabiledir.

çeroki


3. Şinuk (Chinook)

Bugünkü anlamı çift pervaneli askeri helikopter olan bu kelimenin gerçek anlamı, ABD'nin pasifik kuzeybatısında yerleşmiş bir kabileler topluluğudur.

şinuk kabilesi


4. Mohavk (Mohawk)

Bugünkü anlamı 1980'lerde İngiliz Punkları tarafından yaygınlaştırılan ve genelde boyalı bir saç türü olan bu kelimenin gerçek anlamı, bugünkü New York eyaletinin kuzeyinde bulunan bir kabiledir. Günümüz Mohavk stili bugünün Nebraska'sında yaşamış olan Pawnee kabilesinin saç kesimine daha yakındır.

Mohawk kabilesi


5. Pokahontas (Pocahontas)

Bugünkü anlamı bir İngiliz John Smith'e aşık olan ve onu Amerika Yerlileri tarafından infaz edilmekten kurtaran bir Disney prensesi olan Pocahontas, 17.yy'ın başında John Smith vakasından (Amerika'daki ilk ırklararası evlilik) sonra başka bir İngiliz ile evlenir ve Hristiyan olup Londra'ya taşındıktan sonra yirmi iki yaşında bir hastalığa yakalanıp ölür.

Pokahontas


6. Tomahawk

Bugünkü anlamı uzun menzilli patlayıcı bir füze olan bu kelimenin gerçek anlamı, sivriltilmiş çakmaktaşı ya da geyik boynuzundan yapılan geleneksel bir baltadır. Baltanın sapına kaval olarak kullanılması için bir oyuk da oyulurdu.

Tomahawk kabilesi


7. Quahog

Bugünkü anlamı Rhode Island'da, Amerikan çizgi filmi Family Guy'dan sonra meşhur olan bir şehir olan bu kelimenin gerçek anlamı, Atlantik kıyısında bulunan yuvarlak, sert kabuklu bir tür deniz tarağıdır. Narraganset dilinden gelen kelime şu kelimelerin birleşimi ve kısaltılışından oluşur: poquauhock (pohkeni - kara) ve hogki (kabuk)

Quahog kabilesi


8. Winnebago

Bugünkü anlamı kıtalararası yolculuklarda ve turnedeki rock grupları tarafından kullanılan büyük seyyar evler olan kelimenin gerçek anlamı, bugün Nebraska'da bulunan bir kabiledir.

Winnebago

Önerilen İçerik: Evrim Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler!

NeOldu.com / Sosyal Fayda

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.