Güneşin En Güzel Doğduğu ve Battığı Yerler

Bu güzel yerlere gidip, romantik tatiller yapabilirsiniz. Giderken ruhunuz da sizinle birlikte olacak, kendinizi keşfedeceksiniz.
Güneşin En Güzel Doğduğu ve Battığı Yerler

Türkiye’de güneş en güzel Doğu Anadolu’da doğar. Dağların eteklerinde yavaş yavaş yükselerek geceyi deler geçer. Güneş, muhteşem parlaklığıyla insanın içini açar, kendinizi yeniden doğmuş gibi hissedersiniz, umutlarınız yeniden yeşerir. Gün batımı ise batı bölgelerimizde daha güzel seyredilir. Öyle bir yer anlatacağız ki güneşin en güzel doğduğu ve battığı yer orasıdır. Ayrıca, Anlatacağımız yerlerin muhteşem bir doğası vardır.  Fotoğrafçıların, gökyüzüne aşık olanların tercih ettiği bu yerlerde tatil yapma imkanlarınız da vardır. Gün batımıyla birlikte hüzünleneceğiniz, gün doğumuyla birlikte huzur dolacağınız birbirinden güzel yerler.

Ahmet Haşim’inde dediği gibi;

Bu bir lisan-ı hafidir ki ruha dolmakta

Kızıl havaları seyret ki akşam olmakta…

Şimdi de kızıllıklar içinde akıp gitmeye ne dersiniz. Ruhumuza iyi gelecek bu kızıl havalar sayesinde düşlerimize kaldığımız yerde devam edeceğiz.

Güneş'in En Güzel Doğduğu ve Battığı Yerler

İnsan, her gün doğar mı,

Hiç bir şey olmamış gibi yeniden başlanılır mı,

Güneş, her gün yeniden mi doğar?

Bir şair ruhuna girmeye çalışıp; birkaç şey karalamaya çalışıyorum. Bu yazıları okuyunca şiirin büyüsünü de hissedip, daha keyifli bir şekilde okuyacağınıza inanıyorum. Çünkü şiir ruhumuzun olmazsa olmaz gıdasıdır.

Bingöl / Kale Tepesi

kale-tepesi-001.jpg

Türkiye’de güneşin doğuşunu izleyebileceğiniz en güzel yer, Bingöl’deki Kale tepesindedir. Karlıova ilçesinin sınırları içerisinde bulunan doğası ve güneşin doğuşuyla insanı büyülüyor. Muhteşem gün doğumu, 15 Temmuz ve 15 Ağustos arasında seyredilmektedir. Ulaşımı biraz zor olan bu yere tepeleri aşarak ulaşabilirsiniz. Özellikle fotoğrafçılar tarafından talep ediliyor.


Muş/ Muş Ovası

kirmizi-lale-mus.jpg

 

Muş ovası sırtını bir dağa yaslamış, önünü uçsuz bucaksız bir ovaya ve bahar aylarında açan kırmızı lalelere bırakmış. Laleler ve dağ arkasında sızan güneş yavaş yavaş yükselmesiyle eşsiz bir güzellik ortaya çıkıyor. Kırmızının sarının ve mavinin birbirine geçtiği bir atmosfer karşısında adeta kendinizi alamayacaksınız. Bir doğu ilimiz olan Muş’ta gün doğumunu izlemek için çıktığınız zaman mutlaka üzerinizi kalın giyinin. Yazın aylarında bile sabahı sizi titretecek kadar soğuktur.


Adıyaman/ Nemrut Dağı

nemrut-dagi-003.jpg

 

Nemrut farklı bir dünya. Buradaki hava, gökyüzü, tarihi yapılar sanki kendi çapında bir dünya kurmuştur. İnanılmaz ötesi bir atmosfere sahip olan Nemrut Dağı’nda en güzel gün doğumu ve gün batımının burada yaşandığını biliyor muydunuz? Sizleri tarihi derinliklerine götürecek bu dağda, günbatımı ya da doğumunu izlerken gözyaşlarınıza engel olamayacaksınız. Gözlerinizde süzülen yaşlara, birde güneşin kızıllığı eklenince farklı bir duygu seline sahip olacaksınız. Adıyaman ve Malatya arasında paylaşılamayan bu dağ kimilerine göre Bitlis’e bağlıdır. Bu şehirlere geldiğiniz zaman mutlaka bu güzellikleri es geçmeden dönmeyiniz.

 

Güneşin En Güzel Battığı Yerler

 

Bir hüzün kapladı şimdi ruhumu,

Oturup ağlasam, kan kırmızı akar mı gökyüzü.. dedim.

Ve kendimi gökyüzünün turuncu, sarı yer yer kan kırmızısı olduğu yerlere vurdum.

 

Zonguldak/ Filyos

filyos.jpg

Zonguldak’ın şirin mi şirin beldesi olan Filyos, masmavi denizi, benzersiz güzellikleriyle Karadeniz’in saklı kalmış yeryüzü cennetlerinden biridir. Filyos’a gelip muhteşem bir tatil yapabilirsiniz. Tarihi dokuların işlendiği, kumsalın ve mükemmel bir denize sahip Filyos, aynı zamanda güneşin en güzel battığı yerlerden biri. Kumsalda oturup, gözlerinizi ufka dikin ve karşınızdaki alaca kızıl manzaranın tadını çıkartın.


Çanakkale/ Gökçeada

gokceada1.jpg

Ülkemizin en batısı olan Gökçeada, güneşin en son battığı ve aynı zamanda en doyumsuz günbatımı manzarasına sahiptir. Homeros’un İlyada destanını okuyanlar bilir, burası bahsedilen Deniz Tanrsı Poseidon’un mekanıdır. İmroz yani Gökçeada’da gün batımını izlemeniz muhteşem bir duygu verecektir. Adanın dört bir yanını çevreleyen kızıl gökyüzü ve  ona eşlik eden güneş sizleri selamlayacaktır.


Çanakkale/ Bozcaada

bozcaada1.jpg

Öyle yerler vardır usul bir esintiyle, kızıllığın içinde kendinizi bulursunuz. Bu adada günbatımı izlemek de tarifi edilemez. “Gelin ve yaşayın” derim. Ancak o zaman anlarsınız. Eskiden Bozcaada Rüzgar Gülleri’nin olduğu bu bölgede günbatımı izleniyordu. Maalesef artık bu bölgede izlemek yasaklanmış. Muhteşem gün batımını izlemek için “ Bozcaada Günbatımı” tabelalarını izleyerek seyir noktasına ulaşabilirsiniz. Bu eşsiz güzelliği ölümsüz kılmak istiyorsanız mutlaka fotoğraf makinelerinizle gelin.


Muğla / Gemiler Adası

gemiler-adasi.jpg

Birinci derecede sit alanı ilan edilen Gemiler Adası, Fethiye’nin en güzel rotalarından biridir. Bizans döneminde yerleşim alanı olan bu yer, bir çok tarihi yapıyı da içinde barındırıyor. Tarihi bir dokusu olan bu muhteşem yer, o dönemde Aziz Nikola’ymış. Bölgedeki en iyi günbatımı manzarası olan Fethiye’ye 9 km uzaklıktadır. Gemiler adasına Ölüdeniz ya da Gemile koyunda rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


Balıkesir / Şeytan Sofrası

seytan-sofrasi.jpg

Şeytan Sofrası ismi sizi korkutmasın. Çeşitli rivayetlerden dolayı bu isim verilmiş. Burası cennet gibi bir yerdir. Burası çok güzel, insanların her yıl akın akın geldiği Şeytan Sofrası, Ayvalık’a gelenlerin uğrak yeri. Kalabalık olan bu yer, muhteşem gün batımıyla huzuru bulacaksınız.


Nevşehir / Kapadokya

kapadokya-001.jpg

 

Masallar dünyasında kendinizi hissedeceğiniz Kapadokya’da da günbatımı ve doğuşu bir harika. Özellikle buraya gelenler balonla günbatım ve gündoğumu saatlerinde gökyüzüne çıkma fırsatı buluyorlar. Kızıllıklar içinde uçmaya, güzellikleri, muhteşem büyüyü ruhunuzda hissetmek istiyorsanız kesinlikle Kapadokya’ya gelmelisiniz. Ayrıca yüksek yerlere çıkıp, Peri  Bacalarının arasında doğan güneşi izleyebilirsiniz.


Muğla / Gümüşlük

gumusluk1.jpg

Eski Myndos kalıntılarıyla farklı bir hava yaratan bir tatil cennetidir. Bodrum Yarımadası’nın batı ucunda yer alan, yeşilin, mavinin ve gün batarken kırmızının harmanlandığı güzel yerlerden birtanesidir. Bodrum’un incisi olan Gümüşlük, adı gibi parıldıyor. Gümüşlük’e gittiğiniz zaman, Gümüşlük tepesinde, sırtını büyük bir yamaca dayamış olan Karakaya Köyü’ne gidiniz. Günbatımını en güzel izleyebileceğiniz yer burasıdır.


Mersin / Kızkalesi

kiz-kalesi-001.jpg

 

İstanbul’un Kızkulesi; Mersin’in ise Kızkalesi meşhurdur. Deniz üzerindeki bir kayalığa kurulmuş Kızkalesi, Mersin’in simgesi haline gelmiştir. Kızkalesi’ne balıkçı motorlarıyla ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Neredeyse kasım ayına kadar denize girilebilen buraya kış nerdeyse uğramaz. Geldiğiniz zaman güneşin kan kırmızı olarak denizin üzerine yansımalarını göreceksiniz. Muhteşem görsel ziyafet çekmek isteyenlerin adresidir.


Antalya / Kaş

kas.jpg

Kaş’ı görenler, bir daha görmek için sabırsızlanıyor bu yeri. Türkiye’nin en nadide yerlerinde olan bir güzelliğimizdir. Kaş’ta olan deniz, koylar , güneş ve muhteşem hava bir harika. Özgür olmak isteyenlere özgürlüğü, gökyüzünde kaybolmak isteyenlere muazzam bir gökyüzünü ve denize girmek isteyenlere berrak bir denizi veriyor. Buraya geldiğiniz zaman her dilediğiniz olmuş olacak. Tarih’i yapılara merakınız varsa burada o da var. Kaş Antik Tiyatrosu’nda günbatımı izlemek anlatılmaz ancak yaşanır.

 

NeOldu.com / Gezei Rehberi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum