Gastronomi Şehri Gaziantep'in Meşhur 26 Lezzeti

Zengin mutfak kültürüyle Türkiye'nin Gastronomi şehri olarak adlandırılan Gaziantep'te yemeden dönmemeniz gereken meşhur lezzetleri derledik...
Gastronomi Şehri Gaziantep'in Meşhur 26 Lezzeti

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Gaziantep, asırlardır süregelen kültürel birikimiyle de oldukça zengin bir mutfağa sahip. UNESCO Yaratıcı Mutfaklar Listesi'nde adını haklı bir gururla yazdıran Gaziantep, hem yemek yapmanın hem de yemenin sanata dönüştüğü bir şehir. Kahvaltıdan öğle yemeğine, akşam yemeğinden tatlıya kadar birçok farklı ve özgün lezzetlere sahip Gaziantep mutfağı, yemek yemeği seven insanların gitmeyi tercih ettiği yerler arasında ilk sırada geliyor.

Tüm bunlardan yola çıkarak ''Gaziantep'te ne yenir?'', ''Gaziantep'in neyi meşhurdur?'' ve ''Gaziantep'in yöresel yemekleri nelerdir?'' diye merak edenler için hazırladığımız bu içeriğimiz, Antep mutfağını tanımanızı sağlıyor.

İşte Gaziantep'in meşhur lezzetleri...

Beyran

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Antep mutfağının olmazsa olmaz lezzetleri arasında bulunan Beyran Çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtan bir yemek. Antep'in en sevilen lezzetleri arasında bulunan beyran çorbası, Antepliler tarafından en çok güne başlarken tüketiliyor. Antep'te her lokantada kolayca bulabileceğiniz beyran; kuzu eti, sarımsak ve özel baharatlarla hazırlanıyor.

Yuvalama

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Antep'in yöresel yemekleri arasında bulunan ve halk arasında nakışlı aş adı verilen yuvalama, hemen hemen her gün tüketiliyor. Nohut, köfte ve yoğurdun birleşmesiyle oluşan yuvalama çorbası, Ramazan Bayramlarında Antep'te pirinç pilavıyla beraber servis ediliyor. Ayrıca bağışıklık kuvvetlendirici etkisi olan bu çorba, Antep'te yeni doğum yapan annelerin sütü gelmesi için içiriliyor.

Simit Kebabı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Kebap çeşitliliği yönünden oldukça zengin olan Gaziantep, simit kebabıyla da meşhurdur. Simit adı verilen ince bulgurla hazırlanan bu kebap, adını da buradan almıştır. Kuzu etinin zırhtan geçirilerek kıyma haline getirilip bulgur ve Antep fıstığıyla yoğrulmasıyla hazırlanan bu kebap çeşidi, özel baharatlarla daha da lezzetli hale getiriliyor. Antep'e gidildiğinde tadına bakılmadan dönülmemesi gereken lezzetler arasında bulunan simit kebabı, yoğurtla beraber sunuluyor.

Antep Lahmacun

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Hemen hemen herkes tarafından sevilen ve çıtır çıtır hamuruyla damak çatlatan lahmacun Antep'in en bilinen lezzetleri arasında. Hemen hemen her şehirde kolayca bulunsa da Antep'te yenilen lahmacunun yerini hiç biri tutmuyor. Az yağlı kıymayla hazırlanan harcın içine konulan sarımsakla ortaya bambaşka bir lezzet sunan Antep lahmacunu, hem acılı hem de acısız yeniyor. ''Antep'te ne yemeliyim?'' diye düşünenler için önerebileceğimiz bu lezzet hemen hemen her restoranda bulunuyor.

İçli Köfte

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Antep sofralarının baş kahramanı olan içli köfte, yapımı her ne kadar zahmetli olsa da Antepliler için vazgeçilmez bir lezzet. Antepliler tarafından oruk da denilen içli köfte; kıyma, fıstık veya cevizle hazırlanan bir iç harca sahip. Elde şekil verilen ve isteğe göre kızartılan veya haşlanan içli köfte, genellikle kuzu kıymasından yapılıyor.

Firik Pilavı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Antep'in meşhur lezzetlerinden biri olan firik pilavı, tütsülenen bulgurdan yapıldığı için is tadıyla damak çatlatıyor. Nohut ve bulgurun birleşmesiyle elde edilen firik pilavı, Antep'in yöresel yemeği olduğundan dolayı normal bulgur pilavına oranla daha farklı bir tat sunuyor.

Fıstıklı Kebap

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Kebabın içinde fıstık mı olur diye düşünmeden önce tatmanız gereken bu lezzet, yiyenlerin bir daha unutamadığı yemekler arasında bulunuyor. Antep'e yolunuz düştüğünde mutlaka tatmanız gereken fıstıklı kebap, dana eti, kuzu eti ve fıstığın birleşiminden yapılıyor.

Şiveydiz

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in yöresel yemekleri arasında bulunan şiveydiz; kuzu eti, taze sarımsak ve nohutla hazırlanan bir çorba. Adeta doğal antibiyotik olan ve bağışıklık sistemini destekleyen bu yemek, Gaziantep'te yenmesi gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Baklava

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in meşhur tatlısı olan baklava adını tüm dünyaya duyurmuş enfes bir lezzet. İncecik açılan baklava hamurları arasında serpiştirilen bol Antep fıstığı ve tam kıvamında hazırlanan şerbetiyle yiyenlerin asla vazgeçemediği bu lezzet sadece Antep'te değil tüm Türkiye'de bayramların baş kahramanı oluyor. Gaziantep'e gittiğinizde canınız tatlı çekerse eğer mutlaka tatmanız, hatta eve götürmek için paket yaptırmanız gereken baklava, yemek sonrası çay saatlerinin vazgeçilmezi oluyor.

Ali Nazik Kebabı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yapılsa da aslında Gaziantep yöresine ait olan Ali Nazik kebabı, patlıcanların közlenip yoğurtla buluştuktan sonra üzerine kıyma dökülmesiyle servis ediliyor. Gaziantep'e gidildiğinde mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında bulunan Ali Nazik Kebabı, genellikle meze olarak tüketiliyor.

Ayva Kebabı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Hemen hemen her şeyin kebabı yapılan Antep'te yenmesi gereken Ayva Kebabı, kuzu etinden yapılıyor. İki farklı lezzetin bir araya gelmesiyle oluşan ayva kebabı, Antepliler tarafından çok seviliyor. Yemekte ekşi tatları sevenlerin kesinlikle denemesi gereken bu lezzet, Gaziantep'te hemen hemen her restoranda kolayca bulunabiliyor.

Nohut Dürüm

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Antep'in sokak lezzetleri arasında bulunan nohut dürüm, sanki et dürüm yiyormuş gibi bir lezzet sunuyor. Nohutların kemik suyuyla haşlanması sonrası biber, soğan ve yeşilliklerle buluşarak lavaşa sarılması sonrasında tüketilen nohut dürüm, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar her öğünde tercih ediliyor. Gaziantep2i gezerken acıktığınızda her sokakta kolayca bulabileceğiniz bu lezzet kesinlikle denemeniz gereken dürümler arasında bulunuyor.

Katmer

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

İncecik açılan yufkanın arasına konulan Antep fıstığı ve kaymakla lezzet şöleni sunan Katmer, Gaziantep'te genellikle sabah saatlerinde yeniyor. Gaziantep'e gittiğinizde kesinlikle yemeniz gereken bu lezzet için hemen hemen her sokakta katmerciler bulunuyor. Hem sabah güne bomba gibi başlayacağınız bir başlangıç, hem de çayın yanına tatlı bir eşlikçi olabilen katmer, Gaziantep'in en meşhur lezzetleri arasında bulunuyor.

Şıhıl Mahşi

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in meşhur yemekleri arasında bulunan şıhıl mahşi yani dolmaların şahı, bilinenden çok farklı bir kabak dolması. İç harcında nohut, dana kıyma, dolmalık fıstık ve birçok baharatın yer aldığı bu dolma çeşidi, Antep'in en sevilen yemeklerinden biri.

Cacıklı Arap Köftesi

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Antep'in yöresel yemekleri arasında bulunan cacıklı Arap köftesi, yapımı zahmetli fakat yemesi keyifli lezzetlerden biri. Pazı veya ıspanakla hazırlanan yoğurdun üzerine top haline getirilen köfteler servis ediliyor. Gaziantep'ten birçok yöreye taşınan bu lezzet, diğer şehirlerde etsiz hazırlansa da orijinal halinde mutlaka et olması gerekiyor. Gaziantep'te yöresel lezzetler sunan restoranlarda kolayca bulabileceğiniz bu yemek, şehrin yemek kültürünü bir kez daha gözler önüne seriyor.

Tennuri Çorbası

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in en meşhur ve lezzetli çorbaları arasında bulunan tennuri, tadı dışında sağlıklı olmasıyla da yöre halkının en sevdiği yemekler arasında bulunuyor. Mercimek, nane pirinç, soğan ve nohutun bir araya gelerek ortaya koydukları bu lezzet, aşırı baharat sevmeyenlerin bile kolayca içebileceği çorbalar arasında bulunuyor. Kıvamını tutturmanın oldukça zor olduğu Tennuri, Gaziantep'e gittiğinizde tatmanız gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Lebeniye Çorbası

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in bir başka yöresel lezzetleri arasında bulunan lebeniye çorbası, pirinç, nohut, un ve yoğurtla hazırlanıyor. Çorbayı daha da lezzetli hale getiren soğan ve kıyma, daha sonra eklenerek servis ediliyor. Görüntü olarak yoğurt çorbasına benzese de bütün malzemelerin karışmasıyla ortaya çok farklı bir lezzet sunan lebeniye çorbası, Antep mutfaklarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.

Loğlazlı Aş

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'te sürekli yapılan yemekler arasında bulunan loğlazlı aş, şehrin kendine özgü bulgur pilavı. Hemen her yemeğin yanına yapılan bu lezzet, farklı tatlar denemeyi seviyorsanız kesinlikle denemeniz gereken yemekler arasında bulunuyor. Adını içerisinde barındırdığı loğlaz yani börülceden alan bu pilav, tereyağıyla hazırlandığı için daha da lezzetli oluyor.

Kahke

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gazinatp'in yöresel kurabiyesi diyebileceğimiz kahke, nohut mayasından yapılıyor. Yapım aşaması oldukça zahmetli ve ustalık isteyen kahke, 3-6 ay arası bozulmadan saklandığı için Gaziantep'e gidildiğinde turistlerin kutu kutu aldığı lezzetlerin başında geliyor. İçerisinde mahlep olduğu için hoş bir aromaya sahip olan kahke, Gaziantep'te kahvenin ve çayın yanına eşlikçi aradığınız zaman tercih edebileceğiniz lezzetler arasında bulunuyor.

Batma Kaymak

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in meşhur kahvaltılığı olan batma kaymak, şehrin yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Gaziantep'in belirli köylerinde yapılan kaymakla hazırlanan bu lezzet, lavaş üstüne kaymak, bal, şeker ve Antep fıstığı konularak tüketiliyor. Çoğunlukla ilkbahar da daha fazla tüketilen batma kaymak, Antep'e gitmek için en iyi sebepler arasında bulunuyor.

Patlıcan Kebabı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yapılsa da aslında Gaziantep'e ait olan patlıcan kebabı, kuzu etinden hazırlanıyor. Patlıcan ve etin birleşerek ortaya koyduğu bu lezzet, özellikle odun fırınlarında yapıldığı zaman bambaşka bir tada sahip oluyor. Bu sebeple Gaziantep'te evlerde hazırlanan patlıcan kebapları, mahallede bulunan fırınlarda pişiriliyor. Gaziantep'e gittiğinizde kesinlikle yemeniz gereken patlıcan kebabı, hemen hemen her kebapçıda bulunuyor.

Antep Usulü Ekşili Köfte

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in meşhur lezzetleri arasında yer alan ekşili köfte, ince bulgur ve irmikle hazırlanan küçük toplardan oluşuyor. Hazırlanan bu top şeklindeki köftelerin ve küçük doğranan etin birleşerek ortaya çıkardığı bu lezzet, çorba olarak tüketilse de başlı başına bir ana yemek kadar doyurucu oluyor. Yapım aşaması oldukça zahmetli olan bu yemek, ''Gaziantep'te ne yemeliyim?'' diye düşünenlerin kesinlikle denemesi gereken başlangıçlar arasında yer alıyor.

Pirpirim Aşı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Ülkemizin hemen hemen her yerinde yetişen pirpirim yani semizotundan yapılan bu yemek, Gaziantep'e özgü pişirme yöntemiyle oldukça lezzetli hale geliyor. Ekşinin ve acının aynı anda ağızda dağılmasını sağlayan bu yemek, Gaziantep'te farklı lezzetler aradığınızda yemeniz gerekenler arasında bulunuyor.

Antep Fıstıklı Şekerli Börek

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Yemek kültürüyle her zaman şaşırtmayı başaran Gaziantep, pide formunda açılan hamurun üstüne Antep fıstığı, Antep peyniri ve sahan kaymağı konularak fırınlanıyor. Hem tatlı niyetinde hem de börek niyetine yiyebileceğiniz şekerli börek, Gaziantep'te en çok tüketilen yemekler arasında bulunuyor. Antep'e gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken şekerli börek, böreklere olan bakış açınızı değiştirecek bir lezzet.

Menengiç Kahvesi

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'in meşhur içeceği olan menengiç kahvesi, yabani fıstık ağaçlarının meyvesinden yapılıyor. Bu sebeple diğer kahvelerden kolayca ayrılan bir aromaya sahip olan bu kahve, günün her saati Anteplilerin severek tükettiği bir lezzet. Gaziantep'e gittiğinizde kesinlikle içmeniz gereken menengiç kahvesi özellikle kahve severler için farklı bir deneyim sunuyor.

Cartlak Kebabı

Gaziantep'in Meşhur Lezzetleri

Gaziantep'te sabah kahvaltıda bile tüketilebilen cartlak kebabı, Güney Doğu bölgesinde hemen hemen her şehirde bilinse de Antep'te farklı hazırlanıyor. İçerisinde sadece tuz, kimyon ve karabiber bulunan bu kebap çeşidi, ciğerle hazırlanıyor. Kuzu ciğeriyle hazırlanan bu lezzet, kebap kültürünün çok zengin olduğu Gaziantep'te hemen hemen her restoranda kolayca bulunabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gaziantep'te Gezilecek YerlerGaziantep'in En İyi Otelleri
Gaziantep Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gaziantep'in meşhur yemekleri neler?

Gaziantep'in meşhur yemekleri arasında; Beyran Çorbası, Yuvalama, Simit Kebabı, Antep Lahmacun, İçli Köfte, Firik Pilavı, Fıstıklı Kebap, Soğan Dolması, Şiveydiz, Baklava, Ali Nazik Kebabı, Ayva Kebabı, Nohut Dürüm, Katmer, Şıhıl Mahşi, Cacıklı Arap Köftesi, Tennuri Çorbası, Lebeniye Çorbası, Loğlazlı Aş, Kahke, Batma Kaymak, Patlıcan Kebabı, Antep Usulü Ekşili Köfte, Pirpirim Aşı , Antep Fıstıklı Şekerli Börek, Menengiç Kahvesi ve Cartlak Kebabı Antep'in yöresel lezzetleridir.

Gaziantep neyi ile ünlüdür?

Gaziantep'te almanız gerekenler arasında; bakır işleri, sedef işleri, yemeni, kutnu kumaşı, menengiç kahvesi, zahter, pul biber, kahke, sedefli kakma ve sırmalı hamis Antep'in ünlü hediyelikleridir.

Gaziantep'in hangi tatlısı meşhur?

Gaziantep'in meşhur tatlıları arasında; baklava, katmer, şöbiyet, bülbülyuvası, fıstık sarma ve kadayıf Gaziantep'te yemeniz gereken tatlılardır.

Gaziantep'te kaç çeşit yemek var?

291 çeşit ev yemeğine sahip olan Gaziantep, kebap ve tatlılarıyla birlikte toplamda 500'den fazla lezzete sahiptir.

Gaziantep'te en çok ne yenir?

Gaziantep'te en çok yenen lezzetler arasında; beyran, baklava, lahmacun, katmer, kahke, nohut dürüm, küşleme ve künefe Anteplilerin en sevdiği yemeklerdir.

Gaziantep'te sabah ne yenir?

Gaziantep'in sabahları kahvaltı anlayışı da oldukça farklı. Çok çeşitli ve zengin bir kahvaltı sofrasına sahip olan Gaziantep'te sabahları en çok yenen lezzetler arasında; beyran, cartlak kebabı ve katmer tatlısı Antep'e özgü kahvaltıda yenen yemeklerdir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum