Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Günümüzde pek çok kişi tarafından uygulanan bir tür tedavi yöntemi olan Gastrik Bypass ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgiyi bu içeriğimizde bulabilirsiniz.
Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Gastrik Bypass Nedir?

Obezite tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri olan gastrik bypass, Amerika’da en çok uygulanan iki obezite cerrahisinden biridir. Gastrik bypass ameliyatı ile midenin büyük bir bölümü bypass edilir ve bunun yerine küçük hacimli bir mide bölümü hazırlanır.

Bu küçük hacimli mide daha sonra ince bağırsaklara dikilir. Gastrik bypass ameliyatı ile mide hacmi küçültülür ve bağırsakların bir kısmı devre dışı bırakılır. Bu sayede tüketilen besinlerin bir kısmının emilmeden atılması hedeflenir. Böylece kişi daha az gıdayla tokluk hissine kavuşurken tüketilen gıdaların yalnızca bir kısmı emilir.

Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Gastrik bypass ameliyatı ile obezite sorunu oldukça etkili bir şekilde tedavi edilmektedir. Obezitenin neden olduğu birçok sağlık sorunu da bu sayede çözüme kavuşmaktadır. Obezitenin neden olduğu hastalıkların başında gelen diyabet ve birçok metabolik sorunun ortadan kalkması sağlanmaktadır.

Uygulanan gastrik bypass ameliyatının sonuçları birkaç ay içinde kendini göstermektedir. Gastrik bypass ameliyatı obezite hastalarının yanı sıra karbonhidrat ağırlıklı beslenen kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak kalori oranı yüksek gıdalarla beslenmeye alışkın kişiler için çok fazla önerilmemektedir.

Gastrik bypass ameliyatı olmuş kişilerin tükettikleri besinlere dikkat etmeleri önerilmektedir. Bu nedenle bu hastaların yağlı, bol şekerli ve nişastalı gıdalardan kaçınmaları gerekmektedir. Aksi halde başarılı sonuç almaları imkansız olabilir.

Gastrik Bypass Nasıl Uygulanır?

Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Gastrik bypass ameliyatı diğer obezite ameliyatlarında olduğu gibi laparoskopik yöntem ile uygulanmaktadır. Laparoskopi yöntemi karında açılan küçük kesilerden girilerek uygulanmaktadır.

Bu sayede ameliyat sonrasında yara enfeksiyonu ve fıtık gibi risklerden önemli ölçüde korunmuş olmaktadır. Gastrik bypass ameliyatlarında laparoskopi yönteminin yanı sıra robotik cerrahi yöntem de uygulanmaktadır.

Gastrik Bypass Ameliyatının Avantajları

Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Diyabet sınırındaki hastaların tamamen iyileşmesi sağlanır. Gastrik bypass ameliyatı sonrasında hastaların %80’inin kolesterolünde düşüş gözlemlenirken; ameliyattan birkaç ay sonra değerler normale döner.

Kalp hastalıkları riski düşer. Obeziteye bağlı uyku bozuklukları giderilir. Asid reflü ortadan kalkar. Yüksek tansiyon büyük ölçüde düzelir. Tip 2 diyabet hastalarının büyük çoğunluğunun ilaç kullanmasına gerek kalmaz.

Astım ataklarında büyük ölçüde düşüş gözlemlenirken bazı astım hastalarının tamamen iyileştiği görülür. Solunum problemleri normale döner. Kurallara uyulması durumunda kalıcı kilo kaybı sağlanır.

Gastrik Bypass Ameliyatının Dezavantajları

Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Kabızlık veya bağırsak tıkanıklığı söz konusu olabilir. Kronik besin eksiklikleri, vitamin ve mineral eksikliği, mide bulantısı, kas kütlesinde azalma, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik, saç dökülmesi, safra kesesi taşları oluşumu, ameliyat yerinde fıtık oluşumu, midenin tıkanması, üriner enfeksiyonlarda artış, cerrahi işlemin geri dönüşünün imkansız olması, ölümle sonuçlanabilen ciddi komplikasyonlar görülebilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme Önerileri

Ameliyat sonrasında doktorunuzun verdiği diyet listesine uygun davranmalısınız. Midenizin eskisi kadar geniş bir hacme sahip olmadığını unutmayınız. Yemekleri iyi çiğneyin ve yavaş yavaş yiyin. Sıvı gıdaları yemekten yarım saat önce veya sonra tüketmeye özen gösterin.

Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir?

Günde en az 1,5 litre su tüketin. Dengeli beslenin. Şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durun. Doğmamış yağları (zeytinyağı, ayçiçek yağı, fındık yağı)  tercih edin. Asitli içeceklerden kaçının. Öğün sayısını yükseltirken porsiyon miktarlarını azaltın. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Obezite Hakkında Bilinmesi Gereken BilgilerObezite Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Çocuklarda Obezite Neden Olur?

Gastrik bypass ameliyatı kimlere yapılır?

Gastrik bypass ameliyatı vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olan hastalar için yapılmaktadır. Aynı zamanda 35 ile 40 arasında olup, obezite ile ilişkili tip 2 diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon gibi hastalıkları olan kişilere de bu ameliyat uygulanabilir.

Gastrik bypass ameliyatı ile kaç kilo verilir?

Gastrik bypass ameliyatı sonrasında 120 kilodan 60 ile 70 kiloya düşmek mümkündür. Bu ameliyat sayesinde insanlar ciddi şekilde değişebilir. Hayatı boyunca obeziteyle uğraşmış bireyler gastrik bypass ameliyatıyla artık fit bir vücuda kavuşabilir.

Gastrik bypass ameliyatı neden yapılır?

Gastrik bypass ameliyatı morbid obeziteyi ortadan kaldırmak için yapılmaktadır. Aynı zamanda obezite dolayısıyla meydana gelmiş sağlık problemleriyle uğraşan bireylerin sağlığına kavuşması için de uygulanabilir.

Gastrik bypass ameliyatı sonrası tekrar kilo alınır mi?

Gastrik bypass ameliyatından sonra kilo almak mümkündür. Bu ameliyatın sonrasında bir daha kilo almayacaksınız gibi bir söylem dolaşsa da yanlıştır. Diğer obezite ameliyatlarında olduğu gibi gastrik bypass ameliyatından sonra tekrar kilo alımı olabilir. Bunu önlemek ise sizin elinizdedir. Eğer eskisi gibi beslenirseniz obeziteye doğru ilerleyebilirsiniz. Ancak sağlıklı beslenirseniz kilo alımınız neredeyse imkansız olur.

Gastrik bypass ameliyatı kaç saat sürer?

Gastrik bypass ameliyatı hem mide hem de bağırsakları yeniden şekillendirir. Ameliyat ortalama 1 ile 2 saat arasında sürmektedir. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Son derece basit bir ameliyattır.

Gastrik bypass devlet karşılıyor mu?

Gastrik bypass ameliyatını devlet hastanelerinde yaptırmanız mümkündür. Bunun için bazı şartların oluşması gerekir. Eğer bu şartları karşılıyorsanız SGK tarafından ücretsiz bir şekilde gastrik bypass ameliyatı olabilirsiniz.

SGK'nın şartı ise vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde olmasıdır. Eğer vücut kitle indeksiniz 40'ın üzerindeyse bir devlet hastanesine başvurarak gastrik bypass ameliyatı olabilirsiniz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.