Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Obezite ve endokrin tedavisi, yeni teknoloji cihazlarla kolayca yapılmaktadır. Birçok neden yüzünden olan obezite ve endokrin ameliyatı nasıl yapılır?
Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Obezite ve Ameliyatı

Obezite, aşırı miktarda vücut yağına sahip olmakla ilişkili dünya çapında bir sağlık sorunu olan tedavi edilebilir bir hastalıktır. Genellikle çevresel faktörler ve genetik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan obezite, bazı durumlarda diyetle kontrol altına alınamamaktadır.

Endokrin sistemi ise hormonların salınması yoluyla bir dizi vücut fonksiyonunun düzenlenmesinden sorumludur. Vücudun işlevlerinin çoğunu kontrol etmede ve düzenlemede hayati bir rol oynamaktadır.

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Hormonlar, kan dolaşımından vücuttaki çeşitli organ ve dokulara seyahat eden endokrin sisteminin bezleri tarafından salgılanır. Hormonlar daha sonra bu organlara ve dokulara ne yapacaklarını veya nasıl çalışacaklarını söyler. Bireylerde meydana gelen endokrin sistemi bozuklukları cerrahi operasyonlarla düzeltilebilmektedir.

Obezite Ameliyatları

Obezite sorununu ameliyatlarla gidermek mümkündür. Gastrik Bypass Ameliyatı, Zayıflama Ameliyatı, Duodenum Anahtarı ile Biliyopankreatik Diversiyon, gastrik kılıfı, robotik cerrahi ve Duodenum Anahtarı ile Biliyopankreatik Diversiyon obezite ameliyatları arasındadır.

1. Zayıflama Ameliyatı

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Kilo kaybı ameliyatı (genellikle “bariatrik cerrahi” olarak adlandırılır) hastalardan yaşam tarzlarını değiştirecekleri konusunda bir taahhüt gerektirir. Bu tür ameliyatlar, ne kadar yiyeceği rahatça yiyebileceğinizi sınırlandırarak veya vücudunuzun yiyecekleri ve kalorileri emmesini engellemeyi amaçlamaktadır.

2. Gastrik Bypass Ameliyatı

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Gastrik bypassta (Roux-en-Y gastrik bypass), cerrah midenizin üstünde küçük bir kese oluşturur. İnce bağırsak daha sonra ana midenin altında kısa bir mesafe kesilir ve yeni torbaya bağlanır. Yiyecek ve sıvı, midenizin çoğunu atlayarak doğrudan torbadan bağırsağın bu kısmına akar.

3. Ayarlanabilir Gastrik Bantlama

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Bu prosedürde, mideniz şişirilebilir bir bantla iki torbaya ayrılır. Bandı bir kemer gibi sıkıca çeken cerrah, iki torba arasında küçük bir kanal oluşturur. Bant, açıklığın genişlemesini önler ve genellikle kalıcı olarak yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.

4. Duodenum Anahtarı ile Biliyopankreatik Diversiyon

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Bu prosedür cerrahın midenin büyük bir kısmını çıkarmasıyla başlar. Cerrah, yiyecekleri ince bağırsağa ve ince bağırsağın (duodenum) ilk kısmına serbest bırakan valfi bırakır. Sonra cerrah bağırsağın orta bölümünü kapatır ve son kısmı doğrudan duodenuma bağlar.

Safranın ve sindirim sularının bağırsağın bu kısmına akmasına izin vermek için bağırsağın ayrılmış bölümü bağırsağın sonuna yeniden bağlanır.

5. Gastrik Kılıf

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Bu prosedürde, midenin bir kısmı çıkarılır ve yiyecek için daha küçük bir rezervuar oluşturur. Duodenal anahtar ile gastrik bypass veya biliyopankreatik diversiyondan daha az karmaşık bir ameliyattır.

6. Endokrin Ameliyatı

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

İntraoperatif paratiroid hormonu izlemeli minimal invaziv paratiroidektomi (MIP)

Paratiroid bezini (paratiroidektomi) çıkarmak için yapılan cerrahi prosedür. Yeni teknoloji ile aşırı aktif paratiroid bezinin (adenom) çıkarılması daha hızlı, daha az invaziv ve standart prosedür kadar başarılıdır. Çoğu insan aynı gün hastaneden ayrılabilir.

7. Robotik Cerrahi

Obezite Hastalığı ve Ameliyat Çeşitleri

Son teknolojik cihazlarla gerçekleştirilen ameliyat türüdür. Kolayca yapılabildiği için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Obezite Hakkında Bilinmesi Gereken BilgilerÇocuklarda Obezite Neden Olur, Nelere Yol Açar?
Gastrik Bypass Nedir ve Nasıl Yapılır?

Obezite neden olur?

Obezitenin temel sebebi, hastalarının günlük aktivitede ve egzersizde (uzun vadede) yaktığından daha fazla kalori alması durumudur. Bu hastalık bireylerde psikolojik faktörler, uyku eksikliği, hormonlar ve enerji giriş çıkışına bağlı olarak gelişebilir.

Obezite ameliyatı için hangi bölüme gidilir?

Obezite ameliyatı için genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekmektedir. Genel cerrahi uzmanı hangi ameliyat türüne uygun olduğunuzu tespit eder. Daha sonrasında mide küçültme ameliyatı, endokrin ameliyatı, robotik cerrahi, zayıflama ameliyatı gerçekleşir.

Obezite ameliyatı kaç kiloda başlar?

Vücut kitle indeksine göre hesaplama yapılır. Eğer kişi 40'ın üzerindeyse morbid obez yani ileri derecede obez olduğu için yapılması gerekir. Obezite ameliyatı olacak kişilerin bu şartları taşımak zorunda olması gerekir.

Obezite ameliyatı devlet karşılıyor mu?

Obezite ameliyatı SGK - Obezite & Metabolik Cerrahi tarafından karşılanmaktadır. SGK tarafından ülkemizde devlet hastaneleri, üniversiteleri ve SGK anlaşmalı özel hastanelerde karşılanır.

Obezite ameliyatı kaç para?

Obezite ameliyatının fiyatları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Türkiye'de tüp mide ameliyatı 2023 yılında 3000 ile 6000 dolar arasındadır. Amerika'da bu fiyat 9000 dolar ile 27000 dolar arasında değişmektedir.

80 kilo olan biri mide ameliyatı olur mu?

Kişinin boy uzunluğuna göre vücut ağırlığı istenilen düzeyden çok fazla artmışsa burada BKİ'ne bakılır. Eğer kişi boy kilo indeksine göre 40'ın üzerinde bir değer yakalıyorsa ameliyat olması gerekmektedir. Uzun boylu olup 80 kilo olan bireylerin ameliyat olmasına gerek yoktur. Ancak kısa boyluysanız ve 80 kiloysanız BKİ'ne bakmanızı öneririz. Ayrıca bu değer kadınlarda yüksektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.