Fleabag Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21 Temmuz 2016'da yayınlanmaya başlayan Fleabag, aynı kadının ağzından hem yazılan hem de başrolü oynanan trajikomik bir İngiliz televizyon dizisidir. Bu içeriğimizde çoğu kişinin izleyip beğendiği Fleabag dizisini yakından inceleyeceğiz.
Fleabag Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Fleabag Dizisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler - İzleyici Yorumları

Primetime Emmy En İyi Komedi Dizisi Ödülü’nün de sahibi Fleabag dizisi ilk bölümünü 21 Temmuz 2016’da, 2 sezon sonrası son bölümünü ise 8 Nisan 2019 tarihinde yayınlamıştır. Herkesin hayran kaldığı başrol karakteri Phoebe Waller-Bridge tarafından yaratılan ve yazılan bu dizi 12 bölümlük 2 sezonuyla gönülleri fethetmeyi başarmıştır. Kadının ağzından yazılan bir kadın komedisi olması bu diziyi daha da ilgi çekici bir hale getiren unsur olmuştur diyebiliriz. İşte NeOldu.com okurları için hazırladığımız inceleme dizi içeriğimizde yabancı dizi Fleabag hakkında merak edilenleri, izleyici yorumları ve dizi oyuncularını sizlere sunuyoruz... 


fleabag-dizisi.jpg

1. Dizinin yaratıcısı olan Phoebe Waller-Bridge, Fleabag dizisini kaleme alırken aynı isimli tek kişilik tiyatro oyunundan eskinlenmiştir ve dizinin ilk sezonu oyunun bittiği yerde bitmiştir. İkinci sezon istenince ve dizi gerçek bir kitleye sahip olunca Waller-Bridge 2. Sezonun karakterin gidişatına uygun olmadığını düşünse de doğru hikayeyi bulması iki seneden fazla zaman aldı. 


fleabag-dizisi-hakkinda-.jpg

2. İlk sezonuyla büyük bir kitle tarafından başarısı farkedilen bu dizi asıl olarak 2019 yılında yayınlanan 2. Sezonuyla herkesçe duyulmaya başladı. ‘Cinsiyetlere özgü bir komedi dizisi nasıl olurda herkese hitap eder’ sorusunun en güzel cevaplarından biri olmayı başaran Fleabag aldığı Emmy ödülüyle de başarısını taçlandırdı.


fleabag-dizisi-hakkinda-bilinmesi-gerekenler.jpg

3. Tamamiyle genç bir kadının iç dünyasını, psikolojik süreçlerini, cinselliklerini ve insan ilişkilerini hikayeleştiren Fleabag, ustalıkla yazılan senaryosuyla sadece kendinden bir şeyler bulan kadınları değil erkekleri de güldürerek herkesin hikayeyi içselleştirebileceği bir dünya yaratmayı başardı. 


phoebe-waller-bridge.jpg

4. Oyuncu kadrosunda Waller-Bridge haricinde Sian Clifford, Hugh Skinner, Brett Gelman, Bill Paterson, Olivia Colman ve Ben Aldridge gibi isimlerin yer aldığı Fleabag, ilk önce BBC Three’de yayınlandıktan sonra BBC Two’da yayınlanmaya başlamıştır. Amerika’da ise şimdilerde çokça tercih edilen online yayın platformlarından Amazon’da gerçekleşmiştir. 


amazon-001.jpg

5. Komedisi kadar draması da ağır basan bu dizinin komediyi mi dramayı mı daha iyi işlediği tartışılır çünkü 2 sezon boyunca bunların ustalıkla işlendiğini görebiliyoruz. Fleabag’in hem kendisiyle hem de iç sesiyle bir noktadan sonra en yakın arkadaş hissini yakalayabileceğiniz bu dizi sizi karakterin iç dünyasına ışınlıyor. 


fleabag-dizisi-amazon.jpg

6. Bir oturuşta 2 sezonu birden izlemek isteyeceğinizin garantisini verebileceğimiz bu kadın komedisi inanın size ayna tutacak! Kendine has güzelliği ve tarzıyla izlediğimiz Phoebe Waller-Bridge’ın özellikle bu diziyi genç kadınlara özgüven aşılayacağını da belirtmek isteriz. 


Fleabag Oyuncu Kadrosu

1. Phoebe Waller-Bridge - Fleabag

Dizinin hem yaratıcısı hem de başrolü olan Phoebe Waller-Bridge bu dizide Fleabag karakteri olarak karşımıza çıkıyor. Farklı karakteri, mizahi yönü ve olaylara bakış açısıyla diziyi izlememizin en büyük sebebi diyebiliriz.

phoebe-waller-bridge---fleabag.jpg

2. Sian Clifford - Claire

Claire karakteri Fleabag’in kız kardeşi olarak karşımıza çıkıyor. Taban tabana farklı karakterler olsalar da Claire’ın da kendine has bir karakteri var. Daha sert ve kuralcı olan Claire Fleabag’i ailesiyle bir arada tutan karakter.

sian-clifford---claire.jpg

3. Jenny Rainsford - Boo

Boy, dizide sürekli bahsi geçen ve arada sırada geçmişe gittiğimizde karşımıza çıkan Fleabag’in intihar eden en yakın arkadaşıdır. Boy ile Fleabag’in geçmişteki anılarını izlemek dizinin en keyif veren sahnelerini oluşturuyor.

jenny-rainsford---boo.jpg


Fleabag Dizisi İzleyici Yorumları

1. her biri ortalama 25 dk olmak üzere 6'şar bölümlü 2 sezondan oluşan, gayet keyifle izlenebilecek kaliteli bir yapımdır. aynı zamanda senaryosunu da yazan başrol oyuncusu (bkz: phoebe waller-bridge)'e (bkz: 71. emmy ödülleri)'nde komedi dalında en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırmıştır. haftasonu bir oturuşta bitirilecek bir yapımdır.tavsiye olunur.

2. arkadaş tavsiyesi ile izlemeye başladığım sürükleyici dizi. işsiz güçsüz, parasız, yenilmiş, ağzı bozuk, yalnız ve kaçık bir kadının hayatını anlatıyor, kimi zaman baş karakterimiz ekrana bakıp eklemeler yapıyor hikayeye; çok riskli bir yöntem bana kalırsa ancak phobe waller-bringe epey üstesinden gelmiş. çok sempatik biri kendisi, mimiklerinin hastasıyız. keşke daha uzun olsaydı dediğim bir dizi.

3. hayatımda izlediğim en derinlikli dizi. yüzeysel, bayağı diziler izlemekten bıkmış bünyelere ilaç gibi. insanlık tarihinin gördüğü en iyi dizilerden olmaya aday.

4. bu dizinin çok abartıldığını düşünenler de var, harbiden çok abartanlar da. aslında tuhaf bir biçimde, diyaloglarındaki ve kurgusundaki yüksek tempoya rağmen oldukça yalın bir dizi olduğunu düşünüyorum. çünkü ne söylemek istediğini, ne anlatmak istediğini dördüncü duvarı yıkarak sanki sürekli gözünüze sokmaya çalışır gibi görünse de, aslında en "dramatik", en "duygulu" anlarda bunu yapmayarak, yani söylemeyerek çok güzel anlatmış oluyor.

5. eğer hala izlemediyseniz hemen bir gece ayırın ve bitirin. uzun zamandır dizideki karakterle bu kadar yakın hissetmemiştim. arada güldüren, arada ağlatan dizi diyebilirim. diziye başlarken biraz vakit geçer. komik bir şeye benziyor diye başladım. sonlara doğru kızı o kadar sahiplenmişim ki dizi biterken gözyaşları içerisindeydim.

6. modern insanın trajedilerini komik bir şekilde anlatıp sonunda ağlatan fakat ağladığınız şeyin ne olduğunu fark edemediğiniz, 2 sezonu yayımlanmış toplam 12 bölümlük (6+6) dizi. neye ağladığımı neden fark edemediğime gelirsek, herkes haklı dizide. kadın kötü şeyler yaşıyor, ama kendi de kötü şeyler yaşatmış bu yüzden insanlar da ona güvenmiyor ve paradoks gibi herkes aynı kadına kötü davranıyor. dişimiz ise modern insan. bayağı modern (!) izleyin, tavsiyemdir. edit: pek dizi izlemeyi seven biri değilim ama bölümler 26 dakika,ne olduğunu anlamadan bitireceksiniz.

7. hayvan gibi iyi dizi. bu yıl ödülleri toplayınca haberim oldu kendisinden. iyi ki de öyle olmuş, ilk sezonu tüketip ikincisini üç yıl hayatta bekleyemezdim. nitekim ilk bölümü izler izlemez kalanını bir gün içinde bitirdim. keşke ağırdan alsaydım, kısa kestiği için phoebe hanımı lanetlemekteyim.

8. 3. kez izlemeye başladığım canım dizi. bazen tıpkı başrolün yaptığı gibi, insanlarla konuşurken ben de duyduğuma inanamadığımda boşluğa "really?" dercesine bakmaya başladım. umarım dışardan kimse fark etmiyordur. sıradaki özlü sözümüz hot priest'ten geliyor.

9. kendiminkinden farklı bir hayatı, farklı bir dünyayı anlatan bir dizi olmasına rağmen başkarakterin duygularının çok tanıdık olduğu dizi. özellikle birinci sezonda bazı anlar, fleabag'in bazı bakışları vardı ki resmen nefesim kesildi, izlemek zor geldi; hisler o denli tanıdıktı. bu arada 1. sezonu daha çok beğendiğimi de belirteyim.

10. fleabag, reyting kurbanı olmuş, prime-time dışına itilmiş gamlı bir kitle ile hikaye anlatıcılarına ve bir şekilde eline kamera geçirip record düğmesine basmışlara yani 'others' lara hitap eden bir dizi. eski ve obur televizyon dinamiklerinin dışladığı insanlardan bahsediyorum. öyle ki, azınlık deseniz yanılırsınız. zira dünyanın yedide biri dersek bir milyar insan eder. sadece oscar'larda birilerini alkışlarken gördüğümüz apoletli yönetmenler eleştire dursun amazon, netflix gibi platformlar bu gibi yapımlarla others'ların da dünyasına dokunmaya devam ediyor.

Önerilen İçerik; Netflix Komedi Dizileri

NeOldu.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.