Doğum Yardımı Nasıl Alınır

Doğum yardımı alma şartları ve ödenekleri düzenlenerek Meclis’ten geçti. Doğum yardımını kimler alacak; bu yardımı almanın şartları ve ücretlendirilmesi nasıl olacak? Detayları haberimizde;
Doğum Yardımı Nasıl Alınır

Son yıllarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar ve meclisteki talepler sonucu  yeni doğan çocuklara beslenme ve belli başlı yardımların devlet tarafından karşılanması gerektiğine karar verildi. Ana ve bebek sağlığının iyileştirilmesi yönünde belli başlı maddi yardımlar verilmesi kararlaştırıldı. Peki doğum yardımları kimlere ve ne kadar yapılacak?

 

Doğum Yardımı Tutarı ve Şartları

663 sayılı kanunun KHK’y a eklenen 4’üncü maddesinde doğum yardımı ile ilgili detaylar belirlenmiştir. Bunun için Türk vatandaşı olarak doğan birinci çocuk için 300, ikinci çocuklar için 400 TL ve üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılıyor. Peki, bu yardımlardan yararlanmak için neler yapılmalıdır ve şartları nelerdir?

Bu Yardımı Kimler Alacak

Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise o zaman anneye yapılır.

Doğum yardımı, bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilir.  Doğum yarımı ödemesinde Kimlik Paylaşım Sistemi’ndeki nüfus bilgileri doğrultusunda yapılır.

Yurt dışındaki vatandaşlar ve Yeşil Kart sahibi olanlar da bu yardımdan faydalanabilecek.

Kamuda çalışan kişiler ise kendi çalıştığı kurumlara başvuru yapabilecek. Doğum yardımı altında bir yardım almayacak.

Doğum yardımı, 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelenlere verilecek, bu tarihten önce doğan çocuklara bu yardım yapılmayacak.

Başvurular Nereye Yapılacak

Doğum yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri'ne, Sosyal Hizmet Merkezleri'ne ve yurt dışındaki konsolosluklara başvurularını gerçekleştirebilecek. Kamuda çalışanlar kurumlara başvuracak.

Doğum Yardım Parası Nereden Alınır

15 Mayıs 2015’den itibaren doğan her bir çocuğa ilk defa verilecek olan doğum yardım parası, anlaşmalı bankalarda ve PTT şubelerinde Anne, T.C numarasını belirtmesiyle alınabilecek. Babanın almak istemesi durumunda sorunlar çıkabilir. Baba ancak zorunlu hallerde alabilir. Bunun için de bir belge gerekli olacaktır.

Detaylı Bilgi İçin,

Detaylı bilgi ücretsiz bilgi hattı olan 144 ve 183 nolu telefon numaralarından, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinden alınabilir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.