Yüzyıllardır Doğru Olduğu Sanılan 20 Yanlış Bilgi!

Bu içeriğimizde doğru olduğu sanılan ama gerçekte yanlış bilinen bilgilere yer vereceğiz. Hazırsanız başlıyoruz, işte o bilgiler...
Yüzyıllardır Doğru Olduğu Sanılan 20 Yanlış Bilgi!

Doğru Sanılan Yanlışlar Bilgiler

Günümüzde doğru bildiğimiz fakat yanlış olan pek çok bilgi bulunuyor. Kulaktan dolma olan bu bilgilerin doğrusunu öğrenenler ise oldukça şaşırıyor. Bu sebeple hazırladığımız içeriğimizde halk arasında yüzyıllar boyunca gerçek olarak yayılmış 20 yanlış bilgi yer alıyor.

İşte doğru bilinen yanlışlar...

1. Çivi Yazısı Çivi ile Yazılırdı

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Düz mantıkla bakarak doğru kabul edilen bu bilgi gerçekten oldukça uzaktır. Doğrusu ise çivi yazısı ismi verilen yazının "Stylus" adıyla adlandırılan kamıştan yapılma kalemlerle yazıldığıdır.

2. Öldükten Sonra Saçlar ve Tırnaklar Uzamaya Devam Eder

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Halk arasında bir efsane olarak dilden dile yayılan bu yanlış bilgi, aslında çürümeye başlayan derinin çekilmesiyle birlikte tırnak köklerinin ortaya çıkması sonucu oluşmuştur. Çekilen deri yerini saç ve tırnak köklerine bırakınca insanoğlu bu durumu "ölümden sonra tırnaklar ve saçlar uzar" diye yorumlamıştır.

3. Develer Hörgüçlerinde Su Depolar

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Özellikle Arabistan bölgesinde bulunan develer sıcak çöl şartlarında günlerce hayatta kalabilmek için besin depolaması yaparlar. İnsanlar tarafından bilinen "develerin hörgüçlerinde su depolaması" bilgisi ise kesinlikle yanlıştır. Aslında develer hörgüçlerinde yüksek miktarda yağ depolarlar. Bunun sebebi ise yağın suya göre sıcağa daha fazla dayanmasıdır. Böylece develer uzun süreli çöl yolculuklarında hayatta kalma sıkıntısı çekmezler.

4. Yarasaların Gözleri Görmez

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Korona virüsünü ortaya çıkarttığı düşünülen yarasaların kör olduğuna dair yanlış bir bilgi vardır. Çoğu yarasa ekolokasyon sayesinde yönlerini bulmaktadır ancak bu durum yarasaların kör olduğu anlamına gelmemektedir. Hatta bazı yarasa familyaları gece karanlığında muhteşem görme yeteneğine sahiptir.

5. Beynimizin Sadece %10'unu Kullanıyoruz

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

1890'lı yıllardan günümüze kadar yanlış bir şekilde gelen bu bilginin ileri teknoloji görüntüleme cihazları sayesinde yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Harward'da psikolog olan William James'ın "zihinsel potansiyelimizi tamamıyla kullanmıyoruz" cümlesinden dolayı ortaya atılan bu tez, beyin organının günlük enerji miktarımızın %20'sini harcamasıyla imkansız bir durumdur. Vücudumuzun sadece %2'lik bir kısmını kaplayan beyin organını düşününce %10 dan daha fazlasını kullandığımız ortaya çıkmaktadır. Tabii bu durum insandan insana da değişebilir.

6. Kırmızı Renk Boğaları Kızdırır

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Boğa güreşleri sırasında ve İspanya'daki festivallerde sıkça gördüğümüz ilginç olaylar sebebiyle boğaların kırmızı renge dair bir hassasiyetleri olduğu düşünülmektedir. Aslında uzun süreli kapalı kalan boğalar doğal olarak öfke ile sahneye çıktığından dolayı sürekli hareket eden nesnelere saldırmaktadır. Yani boğalar kırmızı renge değil sürekli hareket eden nesnelere saldırmaktadır.

7. Esnemek Uykunuzun Geldiğine İşarettir

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Genellikle uyku saatlerinde insanların esnediği görülmektedir. Dolayısıyla esnemenin uyku ile alakalı olduğu düşünülse de bu bilgi gerçeği yansıtmamaktadır. Esnemek fiili aslında vücudun yeterli oksijeni alamaması sebebiyle yapılan bir harekettir. Kısacası esnemek vücudun daha fazla oksijene ihtiyacı olduğunu gösterir.

8. Ispanak İnsanı Güçlendirir

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Temel Reis çizgi filmi ile akıllara kazınan ıspanağın güçlendirdiği bilgisi tamamen bir yanılgıdan ibarettir. İçerisinde oldukça yüksek miktarda demir bulunduğu bilgisi ise 1870'li yıllarda bir doktorun yazım yanlışı yapması sebebiyle ortaya çıkmıştır. Ispanak hakkında bir yazı yazan doktor, ondalık işaretini yanlış yere koyunca içerisindeki demir miktarının normalden 10 kat fazla bilinmesine sebep olmuştur.

9. Deve Kuşları Korkudan Kafalarını Kuma Gömer

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Deve kuşlarının sürekli yerde ve toprağa gömülü halde görüldükleri doğrudur ancak bu hareketi herhangi bir şeyden korktuklarından dolayı yapmazlar. Deve kuşlarının asıl amacı toprağın altına yumurtalarını gömmek ve düzenli olarak onları kontrol etmektir. Bu sebeple deve kuşları, kafalarını yere gömmüş halde görülürler.

10. İlk Ampulü Edison İcat Etmiştir

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Ampulün icadına dair herkesçe bilinen bir yanlışı düzeltelim. Ampulün mucidi olarak bildiğimiz Thomas Edison aslında ilk ampulü keşfeden kişi değildir. Ampulü icat eden bilim insanı ise Humphry Davy isimli mucittir.

11. Telefonu İcat Eden Graham Bell

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Günümüzde kullandığımız telefonun mucidi sanılan kişinin Graham Bell olmadığı doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Aslında telefonu asıl icat eden kişi, Antonio Meucci’dir ancak patentini ilk alan Graham Bell olduğu için mucidi o olarak anılmaya başlanmış ve birçoğumuz tarafından böyle bilinmiştir.

12. Arabanın İlk Mucidi Henry Ford

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Çoğumuz arabayı icat eden kişi olarak Henry Ford ismini söylese de aslında arabanın mucidi Karl Benz adlı bir makine mühendisidir.

13. Çin Seddi Aydan Görünür

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Söylendiği gibi dünya üzerindeki büyük yapılardan olan Çin Seddi aydan görünmemektedir. Ay üzerinden Dünya'daki ışıklar görünse de Çin Seddi görünenler arasında yer almamaktadır. İnsan yapımı olan Çin Seddi'nin aydan görünen tek şey olduğu iddia edilse de bu bilgi doğru değildir.

14. Balıkla Birlikte Yoğurt Yenmez

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Doğru zannettiğimiz yanlışlar arasında bulunan diğer bilgi ise balıkla birlikte yoğurt yenmemesi gerektiğidir. Balık taze ise yanında yoğurt ile yenilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Alerjik durumu olan kişilerde sadece biraz kaşıntıya neden olabilir.

15. Kelebekler Bir Gün Yaşar

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Doğru olarak bilinen yanlışlar arasında kelebeklerin ömürleri bulunuyor. ''Kelebek 1 gün mü yaşar?'' Sanıldığı gibi kelebekler aslında 1 gün yaşamaz, daha uzun yaşar. Bazı kelebeklerin ömrü 1-2 aya kadar çıkabiliyor.

16. Balıkların Hafızaları Yoktur

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Doğru olarak bildiğimiz yanlışlar arasında balıkların hafızasının olmadığı kanısıdır. Bu bilgi tamamen yanlıştır. Japon balıklarının genel olarak 3 aylık bir hafızaya sahip olduğu bilinmektedir.

17. Çok Şeker Yiyen Şeker Hastası Olur

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Çok fazla şeker tüketimi yapanın ileride şeker hastası olabileceği kanısı tamamen yanlıştır. Çok fazla şeker yemenin şeker hastalığıyla hiçbir alakası yoktur.

18. Yutulan Sakız 7 Yılda Sindirilir

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Doğru bilinen yanlışlar arasında yutulan sakızın uzun yıllar boyunca sindirilemediği söylentisi de yer almaktadır. Sakızı yuttuğumuzda vücudumuz tarafından eritilmeden doğruca sindirim sistemine gitmektedir ve böylece vücuttan atılmaktadır.

19. Pisa Kulesi Yamuk Yapılmıştır

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

İtalya'da yamukluğundan dolayı çok fazla turist çeken Pisa Kulesi, bilinenin aksine yamuk yapılmamıştır. Dik olarak tasarlanan bu yapı, 1173 yılından itibaren yumuşak zeminden dolayı güneye doğru kaymıştır.

20. Gökkuşağında Yedi Renk Vardır

Doğru Bilinen Yanlış Bilgiler

Kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor ve çivit mavisi renklerine sahip olduğu bilinen gökkuşağı, aslında daha fazla renge sahiptir. İnsanın renk algısından dolayı 7 renk gibi görünen gökkuşağı, kesintisiz bir renk spektrumunu barındırmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hayvanlar Hakkında Yanlış BilgiYanlış Öğretilen Bilgiler

Genel kültürde doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

Genel kültür bilgilerinde doğru bilinen yanlışlar arasında; çivi yazısı çivi ile yazıldığı, öldükten sonra saç ve tırnakların uzamaya devam ettiği, develerin hörgüçlerinde su topladığı, beynin %10'unun kullanıldığı, boğaların kırmızı renge kızdığı, ampulü Edison'ın icat ettiği, arabayı ilk Henry Ford'un icat ettiği, Çin Seddi'nin aydan görüldüğü, telefonu Graham Bell'in icat ettiği, gökkuşağında 7 renk olduğu, kelebeklerin ömrünün 1 gün olduğu, balıklarda hafıza olmadığı ve ıspanağın güçlendirdiği yer almaktadır.

Halk arasında doğru bilinen yanlışlara ne denir?

Halk arasında doğru bilinen yanlışlara ''Mandela Etkisi'' denmektedir. Bu durumda yalan, halk tarafından inanılmış ve gerçekmiş gibi tekrar tekrar yayılarak sahte bir gerçeklik kazanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
35 Yorum