Okullarda Öğretilen & Yanlış Bilinen Şaşırtıcı Gerçekler

Okullarda öğretilen ve yanlış bilinen bazı gerçekleri sizler için bu içerikte bir araya getirdik. İşte, okulda öğretilen ve doğru bilinen yanlış bilgiler…
Okullarda Öğretilen & Yanlış Bilinen Şaşırtıcı Gerçekler

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Bir zamanlar doğru olarak kabul edilen bilgiler, bilimin ilerlemesiyle değişebiliyor. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber geçmişte yaşanan olaylar hakkında daha net bilgilere ulaşabilmemiz de, bazı tarihi olayların gerçekliğini sarsıyor. Bu sebeple okulda öğrendiğimiz ve hafızamıza kazınan birçok bilgi aslında gerçekleri yansıtmıyor. Duyunca şaşıracağınız ve hayal kırıklığına uğrayacağınız birçok bilgi, ne yazık ki okullarda hala yanlış öğretiliyor. İşte öğrendiğiniz o yanlış bilgiler...

1. Sadece 5 Duyumuz Var

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Okulda hep 5 duyu organımız olduğu söylenilir. Fakat bilim adamlarına göre bir insanın 21 farklı duyusu vardır. Hatta 33 adet olduğunu savunan bilim insanları bile var. Bilim dünyası 5’ten çok daha fazla duyumuz olduğu konusunda hemfikir. Şimdilik 21 duyu olduğu yönünde karar kılınsa da bu konu üzerinde yapılan araştırmalar sonucu sayının artabileceği ön görülüyor. Yapılan yeni araştırmalara göre vücut parçalarımızın nerede olduğunu kinestetik his sayesinde biliriz. Örneğin sabah uyandığımızda diz kapağımızın nerede olduğunu ve ellerimizin, ayaklarımızın yerini bu his sayesinde öğreniriz.

2. Christoph Columbus Dünya Turuna Çıkan Masum Biri

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Okullarda öğretilen bir diğer yanlış bilgi ise Christoph Columbus'un Dünya turuna çıkan masum biri olduğudur. Oysa Columbus zengin bir köle tüccarıdır ve Dünya turuna da bu sebeple çıkmaktadır. Erkek, kadın ve çocukları İspanya'ya götürmek için alıkoyup onları köleleştiren Columbus, yolculuk esnasında ölen bu insanların katilidir. Bu sebeple okullarda anlatılan bilgilerin Columbus'un gerçek kişiliğiyle alakası yoktur.

Columbus hakkında öğretilen bir diğer yanlış bilgi ise 1492 yılında Amerika'yı keşfettiğidir. Günümüzde yapılan araştırmalar sonucu bu bilginin doğruluğu yalanlanmıştır. Christoph Columbus'tan önce Amerika'yı Çinlilerin bulduğu hatta Zheng He'nin 1418 yılında Amerika'nın haritasını çıkarttığı biliniyor. Ayrıca sadece Çinliler değil, Vikingler, İrlandalılar, Sibiryalılar ve Romalıların keşfettiğine dair kanıtlar da bulunuyor. Bu sebeple artık Amerika'da Kolomb'un ilk keşfi yapmadığını kabul ediyor.

3. Ampulü Edison İcat Etti

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Hiram Maxim, Joseph Swan, Thomas Edison ve yirmi beşe yakın bilim adamının ortak özelliği, hepsinin elektrik ampulünü üretebilmiş olmasıdır. Ansiklopediler "Ampul Edison tarafından icat edilmiştir." dese de Davy, 1802 yılında ilk ampulü yakmayı ve ampulle aydınlanmayı başardığında Edison dünyada yoktu. Davy'nin bulduğu bu ampul uzun süre yanmayınca ticari bir kazanç elde edemedi. Edison ise ampulün içine karbonize edilmiş bambu filamentler koyarak ampulün daha uzun süre yanmasını sağladı ve ardından patent başvurusunda bulundu. Ampulün uzun süre yanmasını sağladığından dolayı adını duyuran ve ticari kazanç elde eden Edison, ampulü icat eden kişi olarak anıldı.

4. Yarasalar Kördür

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Okullarda öğrendiğimiz yanlış bilgiler arasında yarasaların kör olması da bulunuyor. Bilinenin aksine yarasalar kör değildir. Görme yetisi bulunan yarasalar yön bulabilmek için bu duyusunu kullanmak yerine çok gelişmiş olan sonar sistemlerinden yararlanmaktadır. İnsanın duyamayacağı frekans seslerini rahatlıkla duyabilen yarasalar, avlarının yerini öğrenebilmek için attığı çığlıkların yankılarını dinlemektedir. Ama bu durum yarasaların kör olduğunu göstermemektedir.

5. Maddenin 3 Hali Vardır

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Fen derslerinde maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere yalnızca üç halinin olduğu söylenilmiştir. Ancak bunun yanında maddenin plazma hali de vardır. Plazma hali, hacim ve şekil olarak tutarsızdır. Serbestçe ilerleyen önemli sayıda iyon ve elektron içerirler. Plazma, evrende maddenin en yaygın şekilde görülen halidir. Hatta teorilere göre maddenin daha fazla hali vardır. Yapılan araştırmalarla birlikte şu ana kadar maddenin 16 hali bulunmuştur. Kısacası maddenin 3 hali artık eskidi diyebiliriz.

6. Dilin Tat Alma Bölümleri Var

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Eskiden bize öğretilen dil haritası, dört temel tattan ayrı ayrı bölgelerin sorumlu olduğunu anlatıyordu. Aslında bu yanlıştır. Tat alıcılarının olduğu her yerde, dilin tamamında ve damağımızda bütün tatları neredeyse eşit olarak alırız. Dil haritası, 1901 yılında yayınlanan bir Alman araştırması üzerine hazırlanmıştır. Ama Harvardlı bir psikolog olan Edwin Borin onu İngilizceye yanlış çevirmiştir. Araştırma aslında insan dilinin farklı tatlara farklı duyarlılık gösteren bölümleri olduğunu söylemektedir. Borin'in çevirisi ise "Her bir tat sadece tek bir bölgede algılanabilir." anlamına gelir.

7. Einstein Tembel Bir Öğrenci

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Nesiller boyunca başarısız öğrencilerin kendilerini avutmasını sağlayan Einstein'in tembel bir öğrenci olduğu bilgisi tamamen yanlıştır. Einstein aslında başarılı bir öğrenciydi. Özellikle de bilim ve matematik derslerindeki başarısıyla örnek olmuştur. Birçok yerde Einstein'in sadece matematikte iyi olduğu söylenir ancak Einstein'in neredeyse tüm dersleri ortalamanın üstündeydi. Okul hayatında tek kötü olduğu konu ise psikolojik yönden zayıf olmasıydı.

8. Telefonu Graham Bell İcat Etti

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

Hepimiz Graham Bell'in telefonu icat ettiği ve ilk olarak sekreteri Watson'ı aradığı ile ilgili hikayeyi duymuşuzdur. Fakat aslında çalışan ilk telefon bu tarihten 15 yıl önce Alman bir mucit olan Johann Philipp Reis tarafından icat edilmişti. "Reis Telephon" ismini verdiği bu cihazı ilk olarak 1861'de sunmuştu. "Reis Telephon" müzik notalarını oldukça net, ancak insan sesini zayıf bir şekilde iletebiliyordu. Bu sebeple insan sesinin tel üzerinden ilk iletiminin Reis tarafından üretilen cihazda gerçekleştirildiği su götürmez bir gerçek.

9. Dünya'nın En Yüksek Dağı Everest

Okulda Öğretilen Yanlış Bilgiler

İlkokul yıllarından beri 8.888 yüksekliğiyle Everest’i dünyanın en yüksek dağı olarak biliriz. Ama durum hiç de sandığınız gibi değil. “Dünya'nın en yüksek dağı hangisidir?” sorusunu herhangi bir kimseye sorarsanız kaç metre olduğunu hatırlayamasa da yüksek ihtimalle Everest cevabını verecektir. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Dünya'nın okyanus tabanından itibaren en yüksek dağı Hawaii'deki Mauna Kea dağıdır. Çünkü Mauna Kea'nın yüksekliği Pasifik Okyanusu'nun tabanından itibaren başlamaktadır.

Volkanik bir dağ olan Mauna Kea'nın okyanus seviyesinin üstünde kalan bölümü 4220 metredir okyanus tabanından itibaren yüksekliği ise 10100 metre. Bu açıdan bakıldığında Mauna Kea Dünya'nın en yüksek ya da en uzun dağı unvanını ele geçiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Doğru Bilinen Yanlış BilgilerHayvanlarla İlgili Yanlış Bilgiler

Okulda öğretilen yanlış bilgiler neler?

Okulda öğretilen yanlış bilgiler arasında; sadece 5 duyumuz var, Christoph Columbus dünya turuna çıkan masum biri, ampulü Edison icat etti, yarasalar kördür, maddenin 3 hali var, dilin tat alma bölümleri var, Einstein tembel bir öğrenci, telefonu Graham Bell icat etti ve Dünya'nın en yüksek dağı Everest'tir bilgileri yer almaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum