Depreme Karşı Hangi Önlemleri Almalıyız?

Son zamanlarda artan deprem olayları, insanları düşündürmeye başladı. Peki, depremlerden kendimizi korumak için ne gibi önlemler almalıyız?
Depreme Karşı Hangi Önlemleri Almalıyız?

Deprem İçin Alınması Gereken Önlemler

Depremler, zaman zaman birçok insanın yaralanmasına, hatta can kaybına neden oluyor. Bunun yanı sıra mal kaybına da sebep olan depremden korunmak için ne gibi önlemler almalıyız. Unutmayalım, deprem öldürmez ancak tedbirsizlik ve çürümüş binalar öldürür. Bu içeriğimizde de sizler için depremden nasıl korunmanız gerektiği, deprem anında almanız gereken önlemleri derledik.

İşte deprem anında hayatınızı kurtarabilecek alınması gereken önlemler;

Deprem Nedir?

depremde alınacak önlemler

Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşim dalgaları halinde yayılarak meydana gelen ve yeryüzünü sarsan doğal felaketlere deprem deniliyor. Deprem, insanın hareketsiz kaldığı ve güvenle bastığı toprağında oynayacağını ve üzerinde bulunan yapılara hasar verip, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceğini gösteren doğa olayıdır. Dünya üzerinde gerçekleşen depremler bazen bir sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde kendini gösterir.

Depremden Korunmak İçin Neler Yapılmalıdır?

depremde alınacak önlemler

Deprem konusunda toplum olarak bilinçsiziz. Bu konuda bilinçlenmeliyiz, yaptığımız hatalar ölümlere neden olabilir. Bunun için sadece deprem anı değil, öncesi ve sonrasında da nasıl hareket etmeliyiz, ne gibi önlemler almalıyız bilinmelidir. Sizler için bir araya getirdiğimiz depreme karşı kendinizi nasıl korumanız gerektiği bilgilerini dikkatli bir şekilde okuyup önlemlerinizi alınız. Deprem anında da bu bilgiler doğrultusunda hareket ederek hayatınızı tehlikeye atmayınız.

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler

depremde alınacak önlemler

Türkiye’den büyük deprem fay hatları geçmektedir. Batı Anadolu, Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu olarak adlandırdığımız üç büyük fay hattı bulunmaktadır. Deprem olasılığının yüksek olduğu bölgeler yoğunluktadır. Geçmişimize baktığımız zaman Marmara, Van, Bingöl gibi şiddeti büyük depremlere ve yıkımlara sahne olmuş bir sürü sahneye tanıklık etmişiz. Bu acı sahneler hepimizin akıllarında yer edinmiş, acı bir fotoğraf olarak kalmıştır. Böyle acıların yaşanmaması için deprem öncesinde ne gibi önlemler almalıyız.

  • Öncelikle evlerimiz depreme dayanıklı olmalıdır. Biliyoruz ki deprem değil, bina insanı öldürür. Çin, Japonya gibi ülkelerde şiddetli depremler olduğu halde yıkımlar olmamaktadır. Bunun nedeni oradaki evlerin depreme dayanıklı şekilde yapılmasıdır. Bunun için oturduğumuz binaların depreme dayanıklı olup olmadığını araştırmamız gerekiyor. Eğer dayanıklı değilse dayanıklı duruma getirmeliyiz.
  • Bir deprem planı hazırlamalıyız. Bu planda güvenli olan yerleri ve deprem sonrası binadan çıkış yollarını belirlememiz gerekiyor. Evimizin içindeki eşyaların deprem anında üzerimize düşmesiyle de canımızdan olabiliriz. Sarsıntı halinde devrilebilecek kitaplıkları, dolapları sabit bir hale getirmeliyiz.
  • Evlerimizdeki gaz, su vanası ve elektrik şalterlerinin yerini öğrenmeliyiz. Bunları deprem anında kapatmalıyız.
  • Deprem çantası hazırlamalıyız. Deprem çantasına pilli fener, pil, düdük, radyo ve ilk yardım çantası koymalıyız. Ayrıca yiyecek, içecek ve giyecek maddeleri de deprem çantasına yerleştirmeliyiz. Bu çantayı evimizde kolayca yetiştireceğimiz bir yerde bulundurmalıyız.
  • Deprem anında ailenizle toplanacağınız yer açık alan olmalı, elektrik akımının geçtiği yerler olmamalıdır.

Deprem Sırasında Neler Yapmalıyız?

1. Deprem Sırasında Okuldaysak

depremde alınacak önlemler

Sakin olmalı, paniğe kapılmamalıyız. Pencerelerden uzak durmalı, sağlamlığına emin olduğumuz sıranın altına girmeliyiz. Ellerimizi başımızın üzerine kenetleyerek başımızı dirseklerimizin arasına almalıyız. Başımız en hassas yer olduğu için mutlaka zarar görmesini önlemeliyiz.

2. Deprem Sırasında Okulun Bahçesindeysek

depremde alınacak önlemler

Okulun binasında uzak durmalı, duvarlara yaklaşmamalıyız. Güvenli, açık bir alana giderek yere uzanmalı ve dizlerimizin üzerine doğru eğilmeliyiz.

3. Deprem Sırasında Evdeysek

depremde alınacak önlemler

Sağlamlığına güvendiğimiz bir masanın altına girmeliyiz. Sarsıntı anında hemen dışarıya kendimizi atmamalıyız. Pencerelerden, sobalardan, kolayca devrilecek eşyalardan uzak durunuz. Asansör kullanmayınız, elektrikler kesilecek ve içinde kalacaksınız. Basamaklardan koşmamalısınız. Sarsıntı durduktan sonra yavaş bir şekilde dışarıya çıkınız. Binaya yakın olan alanlarda durmayınız, açık alanlarda toplanınız.

4. Deprem Sırasında Dışarıdaysak

depremde alınacak önlemler

Binalardan, yıkıntılardan, elektrik direklerinden ve camlardan uzak durmalıyız. Köprü, üst geçit ve tünellerden uzaklaşmalıyız. Binalara kibrit, gaz lambası, mum gibi cihazlarla yaklaşmamalıyız. Binalarda gaz kaçağı olduğu için patlayabilir.

5. Deprem Sırasında Enkaz Altında Kaldıysak

depremde alınacak önlemler

Sakin olmalı ve paniğe kapılmamalıyız. Yaralı olup olmadığımızı kontrol etmeliyiz. Eğer kıpırdayacağımız bir alan varsa güvenli bulduğumuz yere doğru hareket etmeliyiz. Dışarıda ses duyduğumuz zaman bağırmalıyız, düdük varsa aralıklarla çalmalıyız. Eğer hiçbir imkanımız yoksa artık kurtarma ekiplerinin gelmesini beklemeliyiz. Eğer yanımızda ses çıkartacak cisimler varsa bunlara vurarak sesimizi duyurabiliriz. Böylelikle yardım ekiplerinin daha kısa bir sürede bizlere ulaşmasını sağlayabiliriz.

Deprem Sonrası Neler Yapılmalıdır?

depremde alınacak önlemler

Yetkililer izin vermedikçe binalara girmemeliyiz. Su, elektrik, gaz tesisatlarını kontrol etmeliyiz. Vanaları ve sigortaları kapatmalıyız. Kibrit ve çakmakla binalara asla yaklaşmamalıyız. Sarsıntı durduğu zaman kendimize güvenli bir çıkış yolu bulmalı, deprem çantamızı yanımıza alarak binayı terk etmeliyiz. Hasar görmüş binalardan uzak durmalı, kırık cam, döküntü, çivi gibi tehlikelerden kendimizi korumalıyız. Bunun için bot ve eldiven giymeli, yerlere devrilmiş elektrik tellerinden ve kopan kablolardan kendimizi uzak tutmalıyız. Deprem olunca telefonlar kullanılmaz hale gelir. Acil durumlar söz konusu olduğu zaman telefon kullanmalıyız. Acil numaraları küçük hasarlar için meşgul etmemeli, yardıma daha da ihtiyacı olabilecek kişileri düşünmeliyiz. Deprem sonrası kesinlikle eve girmemeliyiz. Art arda depremlerin olma olasılığı vardır. Resmi bilgilerle hareket ediniz, kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyiniz.

Benzer İçerik Önerileri
Deprem Önceden Haber Verir mi?Dünyada Yaşanmış En Korkunç 25 Deprem

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum