Cinsel Tacizin Çocuklar Üzerinde Etkisi Nedir? Cinsel Tacize Uğrayan Çocukların Psikolojisi Nasıldır?

Çocuklukta yaşanılan taciz ya da cinsel istismarların çocuklar üzerine olan yıkıcı etkilerini derledik. Cinsel taciz, travmatik olayların en başında yer alıyor. İşte, çocuk yaşta yaşanılan cinsel tacizlerin çocukların üzerindeki psikolojik etkileri;
Cinsel Tacizin Çocuklar Üzerinde Etkisi Nedir? Cinsel Tacize Uğrayan Çocukların Psikolojisi Nasıldır?

Çocuklar cinsel uyarımlar ile baş etmeye hazır değildir. Cinsel aktivitelerdeki yanlışlıkların temelinin ik-üç yaşındaki aşırı uyarılmalar ile baş edememe olduğunu biliyor musunuz? Cinsel tacizlerden her geçen gün birçok çocuk mağdur olmakta ve bu tacizler yüzünden yaşamlarına son vermektedir. Ebeveynler dikkat! Çocuklarınızla yakından ilgilenerek onun her zaman yanında olduğunuzun hissini verin ki çocuğunuz sıkıntılarını sizlere anlatabilsin. Yoksa bu durum intihar girişimlerine gidecek kadar kötü bir olayla sonuçlanabilir. Çocuklarınızın sözleri sizler için önemli olmalı, çocuktur diye geçilmemelidir. Unutmayın, hiçbir çocuk kendisine taciz edildiğini söylemek istemez. Bugün sizlere cinsel tacizin ne olduğunu, kimlerin daha çok cinsel taciz eğilimi olduğunu, çocuklarınızın cinsel tacize uğradığını nasıl anlarsınız gibi başlıklar altında derlediğimiz haberimizi sunacağız.

Cinsel Taciz Nedir?

taciz4.jpg

Çocukların cinsel tacize uğraması diğer toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülmektedir. Yaşanılan taciz olaylarının ortaya çıkardığı akıl almaz psikolojik sorunların kişi üzerindeki etkisi, hayata bakışı, düşünceleri üzerinde oldukça etkilidir. Cinsel taciz genel anlamda istenmeyen cinsel mağduriyeti ifade eder. Bireyin istememesi durumunda cinsel şakalar, teklifler, cinsel içerikli görsel ya da fiziksel hareketlere maruz kalması, cinsel taciz olarak ifade edilir. Aynı zamanda bireyin doğrudan ya da dolaylı bir şekilde cinsel yönden istismar edilmesi, doğrudan ya da dolaylı olarak kandırılarak cinsel ilişkiye zorlanması ya da kişinin cinsel uyarılara yönelik davranışları, cinsel ilişki teklifi, cinsel organının gösterilmesi de cinsel taciz sınırları içerisine girer. Cinsel taciz kişinin ruhsal olarak çöküntüye girmesine, sürekli bir panik, korku halinde yaşamasına neden olmaktadır.

Kimler Çocuklara Cinsel Tacizde Bulunur?

taciz6.jpg

Çocuğa yönelik taciz, ebeveyn, üvey ebeveyn, kardeş ya da akraba gibi sürekli aile içinde olan biri veya komşu, arkadaş, öğretmen ya da yabancı kişilerden gelebilir. Bakıldığı zaman çocuk tacizi olaylarının çoğu, yakın çevre tarafından gerçekleştirilmektedir. Yani tacizler genellikle çocuğun tanıdığı ve onun üzerinde otorite kurabilecek kişilerden kaynaklandığı görülmektedir. Çoğu taciz olaylarında çocuk cinsel ilişkiye girmek veyahut cinsel aktivitelerde bulunmak için ikna edebilir. Çocuğu kandırarak, rüşvet verilerek yapılan bu durum çocukların ruhsal durumunu bozmakta, topluma bakışı ve davranışların değiştirmektedir. Cinsel taciz yapan kişi muhtemelen cinsel düşkünlüğü fazla, küçük yaştan itibaren bu tür tacizlere maruz kalmış, ruhsal durumu yerinde olmayan biridir.

Hangi Yaş Grubu Çocukları Cinsel Tacizden Daha Fazla Etkilenir?

taciz2.jpg

Hiçbir çocuk cinsel uyarımla baş etmeye hazırlıklı değildir. Öyle ki, cinsel aktivitelerin farkında olmayan iki-üç yaşındaki çocuklar bile aşırı uyarılma ile baş edememe durumuyla karşı karşıyadır. Tacizcinin aile içindeki bireylerden biri olması çocuk için daha kötü bir durumdur. Beş yaşında ve daha büyük olan çocuk, tacizciyi tanıyıp ona sevgi besleyen bu çocuk, tacizci kişiye yönelik beslediği şefkat veya sadakat duygusunun gelişmesi ve onunla yaşadığı cinsel aktivitelerin aşırı yanlış olduğu duygusu arasında kalabilir. Çocuk, cinsel tacizciden uzaklaşmaya çalışmasında tacizci çocuğa şiddet uygulamak veya artık sevmemekle tehdit edebilir. Cinsel tacize uğrayan çocuk, bu durumun aile içerisinden ya da yakın akrabalarından biri tarafından yapılması durumunda sinirleri boşalabilir, ruhsal olarak çöker ve içine kapanabilir. Bu durumu ailesine anlatması durumunda aile dağılabilir. Bundan korkan çocuk, tepkisini çeşitli şekillerden mutlaka anlatacaktır.

Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan çocuklara karşı yapılan cinsel taciz sonucu çocukların ruh sağlıklarının bozularak, intihar eşiğine geldiği haberlerini görüyoruz.

Cinsel Tacize Uğrayan Çocuğun Ruh Hali Nasıldır?

taciz7.jpg

Cinsel taciz kurbanı olan çocukta; özsaygı, değersiz olduğu düşüncesi ve cinselliğe karşı anormal bakış açıları gelişebilir. Tacize uğrayan çocuk, çevresi ile bağlantısını kesebilir, yetişkinlere karşı güvenini kaybedebilir ve intihar eğilimi gösterebilir. Cinsel tacize uğrayan çocukların bazıları cinsel konularda bağlantı kurmakta zorlanabilir, ilerleyen dönemlerde cinsellikten soğuyabilir ya da korkabilirken bazı çocuklar da yetişkin olduklarında cinsel tacizde bulunmaya veya fahişeliğe yönelebilir, ruhsal sorunlar gelişebilir.

Çocuklar Cinsel Tacize Uğradığını Söylerler mi?

taciz1.jpg

Çocukların cinsel tacize uğradıklarını sözlü olarak ifade etmeleri çok güçtür. Bunun nedenlerinden biri çocukların dünyasında pek çok yetişkin tarafından kontrol edilmesi ve çocuğun yetişkinlerin her şeyi bildiğini düşünmesidir. Özellikle tacizi uygulayan kişinin çocuğu tehdit etmesi veyahut bu kişinin çocuğun tanıdığı biri olması durumunda çocuğun bu otorite karşısında bir şey söylememesine neden olunur.

Diğer taraftan da çocuklar neredeyse her uğradığı taciz durumundan sonra anlatmayı ve bunun sona ermesini isterler. Çocuklar yapılan tacizi anlatmaları halinde kendilerine inanılmayacağını ya da koruyamayacaklarından korktukları için bu durumu anlatmaktan çekinirler. Bundan dolayı tacize uğradıklarını söylemeleri uzun zaman alabilir. Özellikle tacizcinin aile içinden birinin olması durumunda çocuk bunu hiçbir zaman söylemeyebilir.

Çocuklarınız sizlere tacize uğradığını söylediği zaman onu asla göz ardı etmeyin! Unutmayınız; Çocukların yalan yere taciz iddiasında bulunması yahut yetişkinlerden birinin davranışlarını yanlış anlamak suretiyle taciz olarak değerlendirmesi çok nadir görülen bir durumdur. Çocukların yalan yere taciz iddiasında bulunması son derece nadir bir durumdur. Tam tersi, çocuklar taciz gibi vakaları saklama gibi bir eğilimdedirler, nasıl olur da olmayan bir durumu var etsinler.

Çocuklar için başından geçenleri söylemesi çok zor bir durumdur. Bunu söyleme esnasında bir uzmanın yanınızda bulunması iyi olacaktır. Mahkemeye yansıyan olaylarda, çocuğun ifade vermeden önce mutlaka bir uzmanla görüştürülmesi gerekir. Böylelikle çocuk bu durumda daha az zarar görmüş olacaktır.

Çocuğun Cinsel Tacize Uğradığı Nasıl Anlaşılır?

Genellikle cinsel tacizin dışarıdan fark edilen açık belirtileri yoktur. Bazı belirtiler ise ancak doktor tarafından yapılacak fiziksel muayeneler sonrası ortaya çıkabilir.

taciz3.jpg

  • Cinsel tacize uğrayan biri her şeye olağanüstü bir ilgi gösterir ya da bunlardan olağandışı bir şekilde kaçar.
  • Belli kişi yahut yerlere karşı belli edecek derecede korku sergiler.
  • Kendisine herhangi birinin dokunup dokunmadığı sorulduğunda olağandışı bir tepki verir.
  • Fiziksel muayenede ürkme yahut çeker.
  • Uyku sorunları yaşar ve kabuslar görür.
  • Depresyona girer ve arkadaşlarından uzaklaşır.
  • Başka çocukları cinsel aktivitelerde bulunmaya sevk eder.
  • Mesena veya bağırsak kontrolünü aniden yitirir.
  • Okula gitmeyi reddeder.
  • Sık sık kabus görür, aşırı derecede canavar ya da görünmeyen nesnelere ilişkin korku duyar.
  • İştahı azalır.
  • Ortada bir neden yokken sürekli karın ağrısı şikayeti olur.
  • Suça yönelme ya da davranış bozuklukları yaşar.
  • Resimler, oyunlarda hayallerinde cinsel tacize ilişkin unsurlar oluşur.
  • Olağandışı saldırganlık dürtüsü vardır.
  • İntihar girişiminde bulunur, içine kapanma gibi durumlar yaşar.

 

Cinsel Tacize Uğrayan Çocuğun Ailesinin Neler Yapması Gerekir?

taciz5.jpg

Tacize uğrayan bir çocuğun ebeveynleri her şeyden öncelikle sakin olmalı ve çocuğunun söylediklerini dikkate almalıdır. Maalesef, tacize uğradığını söyleyen çocuğun söylediklerine inanılmaması durumunda, çocuğun yaşadıklarını yeniden söyleme imkanı azaltmaktadır.

Çocuğunuza güven vermeli ve onun kendisinin bir hatası olmadığını dile getirmelisiniz. Aynı zamanda ebeveynler en kısa zamanda bu durumu adli makamlara bildirmeli ve çocuğun muayeneden geçirilmesi ve psikiyatri yardımı alınması sağlanılmalıdır. Ebeveynler çocuklarının cinsel tacize uğramasını önlemek için onları sürekli biliçlendirmelidir. Çocuğuna bedenine kimseyi dokundurmaması gerektiğini ve birileri tarafından rahatsız edildiği zaman kendisine söylenilmesini dile getirmelidir.

NeOldu.com/ Bilgi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.