Bipolar Nedir? Bipolar Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

İki uçlu duygudurumu bozukluğu olarak nitelendirilen bipolar depresyonun nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bir araya getirdik.
Bipolar Nedir? Bipolar Depresyon Belirtileri ve Tedavisi

Her 100 kişiden 2'sinde görülen bipolar depresyon, kişinin duygularını derinden etkileyen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kişiyi depresif bir moda sokan ve mantık dışı düşüncelere boğan bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte bipolar bozukluk hakkında her şey...

Bipolar Nedir?

Bipolar

Duygu durumu değişimi bütün insanlarda zaman zaman meydana gelmektedir. Ancak bipolar, bu duygu değişiminin en uç noktalarda yaşanmasına neden olmaktadır. Bipolar depresyon aynı zamanda manik depresyon, manik depresif bozukluk ve iki uçlu duygu bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır.

Ataklarla kendini gösteren bipolar bozukluk, genellikle 20’li yaşlarda görülen bir sorundur. Ruh halinin en uç noktalarda değişmesi olarak nitelendirilen bipolar bozukluk, kişinin yaşam koşullarından tamamen bağımsız olarak meydana gelmektedir.

İkili ilişkileri ve kişinin kariyerini olumsuz yönde etkileyen bipolar bozukluk, kişinin kendine ve çevresine zarar vermesine neden olan ciddi bir ruhsal bozukluktur. Bu nedenle hastanın tedavi olması oldukça önemlidir. Tedavi edilmemesi durumunda intihara sürükleyebilir.

Bipolar Bozukluk Semptomları Nelerdir?

Bipolar

İki uçlu duygu durumu bozukluğu olarak nitelendirilen bipolar bozuklukta bir yandan hastanın özgüveninde artış gözlemlenirken diğer yandan da hastanın içine kapanması ve motivasyon eksikliği gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bipolar bozuklukta en sık görülen semptomlar mani ve depresyondur.

Mani nöbetlerle kendini gösteren bir dönemdir. Aniden başlayan nöbetler yaklaşık 2 hafta sürebileceği gibi 4-5 ay da sürebilir. Ortalama olarak 4 ay sürdüğü bilinen mani döneminde aşırı hareketlilik, saldırganlık, enerji artışı, dikkat dağınıklığı, özgüven artışı, büyüklenme ve halüsinasyon görme gibi çeşitli durumlar gözlemlenir.

Mani dönemine kıyasla daha hafif olan hipomani döneminde gözlemlenen belirtiler genellikle hastalık olarak nitelendirilmezler. Hastalık olarak nitelendirilmesi için gerekli durumların çoğunlukla gözden kaçırılmaması için dikkatli bir gözetim gereklidir.

Bipolar

Mani ve hipomaniyi birbirinden ayıran temel unsur hastanın kişisel durumunu ve gerçeği kavrayabilecek durumda olmasıdır. Bu nedenle maniye göre daha hafif atlatılmaktadır. Hipomani atağı sırasında birbirinden zıt duygu değişimleri bir arada görülmektedir. Mani dönemi ile aynı belirtilere sahip olan hipomani döneminde gözlemlenen durumlar daha hafif geçişlidir.

Yaklaşık 6 ay süren depresyon dönemi, sinsice ilerleyen bir süreçtir. Olağan depresyondan daha ağır belirtilere neden olurken hastanın gün içindeki faaliyetlerini büyük oranda kısıtlar. Depresyonda gözlemlenen temel duygu durumu çaresizlik ve umutsuzluktur.

Bipolar

Bipolar depresyonda intihar ve ölüm düşüncesine sıkça rastlanılır. Yapılan incelemeler sonucunda bipolar bozukluğu olan kişilerin %25-50’si intihar girişiminde bulunmuş veya intihar girişimine yeltenmiştir.

Bu rahatsızlık sonucunda kişi yemek yeme, uyuma ve yıkanma gibi temel ihtiyaçlarını yerine getiremeyecek duruma gelebilir. Hastada aşırı uyuma isteği veya uyuyamama gibi durumlar depresyonun bir diğer belirtilerindendir.

Bipolar Bozukluk Belirtileri

Bipolar

Bipolar bozukluk birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar aşırı neşe, olayların merkezinde olma duygusu, hiperaktivite, geçmişe oranla daha az uyku uyulması, cinsel dürtülerde artış, aşırı özgüven, odaklanmada güçlük çekme ve halüsinasyon görmedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde ya da çevrenizdeki birinde görüyorsanız bipolar bozukluktan şüphelenebilirsiniz. Bu durumda bir an önce uzman doktora danışmanızı öneriyoruz. Doktorunuz hastaya nasıl yaklaşılması ve tedaviye ikna edilmesi hakkında bilinmesi gerekenlere yer verecektir.

Bipolar Neden Olur?

Bipolar

Bipolar bozukluk, kişinin duygu durumunu doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Nedeni henüz kesin olarak belirtilmemekle birlikte kişinin sosyal ve özel yaşamının yanı sıra genetik faktörlerin de etkili olabileceği bir sağlık sorunudur.

Yapılan incelemelerde bipolar bozukluğu olan kişilerin beyninde duygu durumunu doğrudan etkileyen bazı sorunların varlığı tespit edilmiştir. Bipolar depresyon teşhisi konmuş kişilerin hastalıkları incelendiğinde yaklaşık 4/3’ünün ailelerinde bipolar bozukluğu olan kişiler gözlemlenmiştir.

Genetik faktörlerin yanı sıra kişinin özel ve sosyal yaşamı oldukça önemlidir. Aile içi sorunlar, iş durumu, maddi ve manevi sorunlar yoğun strese neden olarak bipolar depresyonu tetikleyebilir. Bu nedenle bipolar depresyon teşhisi konmuş kişilerin özel ve sosyal yaşamı göz önünde bulundurulmalıdır.

Bipolar Kimlerde Görülür?

Bipolar

Bipolar depresyonunun görülme sıklığı kadın ve erkek olarak benzerlik göstermektedir. Ancak kadınların gebelik dönemlerinde veya doğum sonrasında bipolar depresyona rastlama oranı yükselmektedir. Hamilelik döneminde değişen hormonların etkisiyle bu dönemlerde kadınlarda bipolar depresyona yakalanma riski artış gösterir.

Yaşam koşulları, günlük hayatın stresi, üzüntü ve kayıplar bipolar depresyonu tetikleyen başlıca unsurlardandır. Bu nedenler yüzünden herkes farklı şekilde ve şiddette bipolar bozukluğuna yakalanabilmektedir.

Bipolar Tedavisi

Bipolar

Mutlaka tedavi edilmesi gereken bipolar bozukluk ve bipolar depresyon, tedavi edilmemesi durumunda kişiyi intihara sürükleyebilecek nitelikte olduğu belirtilmektedir. Psikiyatrist gözetimi altına alınan hastanın öyküsü göz önünde bulundurularak hastalığın nedenleri incelenmektedir.

Depresyonun nedeni ve derecesi belirlendikten sonra tedaviye başlanmaktadır. Tedavinin amacı hastanın geçirdiği atakların sayısını ve şiddetini en aza indirmektir. Doktor kontrolünde verilen ilaçlar ile hastanın atak geçirmesi önlenir. Ancak uygulanan ilaç tedavisinin mutlaka doktor kontrolünde olması ve hastanın bu tedaviye sadık kalması oldukça önemlidir.

Bipolar

Hastanın tedaviye bakış açısı ve tedaviye yaklaşımı oldukça önemlidir. Hastanın tedaviden kaçması ve tedavi sürecinin bir parçası olan ilaç tedavisini düzenli olarak uygulamaması atakların yeniden görülmesine neden olarak hastanın iyileşme sürecini uzatır.

Tedavinin olumlu sonuçlanması adına hastaya karşı yaklaşım ve hastanın isteği oldukça önemlidir. Hastanın alkol, uyuşturucu ve sigara tüketimi gibi kötü alışkanlıklardan kaçınması büyük önem taşımaktadır. Kişiye özgü bir tedavi uygulanması önerilirken hastanın yakınlarının ailevi ilişkilerini en üst düzeyde tutmaya çalışmaları önerilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Şizoaffektif Bozukluk Belirtileri ve TedavisiDuygu Durumu Bozuklukları Nelerdir?
Depresyon ve Kurtulma YollarıPanik Atak Nedir?

Bipolar hastalığı nedir?

Manik-depresif bozukluk olarak da bilinen bipolar hastalığı, kişinin ruh halini, enerjisini, konsantrasyonunu ve günlük yapılan aktivitelerini yerine getirememe becerisini etkileyen bir rahatsızlıktır.

Bipolar bozukluğu olan insanlar nasıl davranır?

Bipolar bozukluğa sahip olan insanlar hislerini en uç noktalarda yaşamaktadırlar. Ancak çoğu zaman olumsuz duygular daha fazla ağır basmaktadır. Umutsuz ve karamsar olma, sürekli uyku isteği, değersizlik hissi, endişeli olma durumu, ölüm ve intihar düşünceleri, enerji azlığı, ani kilo kaybı ve kilo kaybı bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde görülmektedir.

Bipolar başlangıcı nasıl anlaşılır?

Bipolar başlangıcında bazı belirtiler görülmektedir. Bu belirtilere bakarak bipolar başlangıcını anlayabilirsiniz. Bu belirtiler ümitsizlik, keyif alamama, içe kapanma, huzursuzluk hissi, aniden sinirlenme, kuşku hali, duygu durum değişiklikleri, halsizlik ve günlük işleri yerine getirememedir.

Kimler bipolar olur?

Bipolar bozukluk bahar aylarında, askerlikte, gebelikte ve lohusa dönemlerinde görülmektedir. Bu dönemlerden geçen kişilerde bipolar bozukluk oluşması oldukça normaldir. Çoğu zaman 15-24 yaş arasında karşımıza çıkan bu rahatsızlık her yaştan kişide görülebilmektedir.

Bipolar krizi nasıl olur?

Bipolar krizinde tekrarlayan ataklar ortaya çıkmaktadır. Bu ataklarda olağandışı ve aşırı neşe, coşku, çabuk tepki verme ve dışa vuran duygularda abartılı bir artış vardır. Bu ataklar en az bir hafta boyunca devam etmektedir ve kişinin yaşamını aksatabilmektedir.

Bipolar insan aşık olur mu?

Bipolar insanlar sadece olumsuz duyguları değil aynı şekilde sevgi ve aşk gibi duyguları da oldukça coşkulu şekilde yaşamaktadırlar. Dolayısıyla bipolar insanların da aşık olabileceğini söyleyelim.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.