Beta Balığı Bakımı

Beta balığı besleyen ya da beslemek isteyenler için, işte beta balığı bakımı hakkında bütün bilgiler...
Beta Balığı Bakımı ve Özellikleri
Beta balıkları, labirent balıkları dediğimiz türlerden biridir. Doğal yaşam alanları Asya olan bu türün boyutu, 4-6 cm arasında değişmektedir. Bu balıkların en büyük özelliği suyun içerisindeki oksijen bittiğinde suyun yüzünden oksijen alıp yaşamlarını sürdürebilmeleridir.
Kendi türleri arasında çok agresiftirler. Bu nedenle kesinlikle bir araya gelmemeleri gerekir. Bir araya geldiklerin taktirde ikisinden birinin ölümü ile sonuçlanabilmektedir.
Beta Balığı Türleri
Beta balıklarının ülkemizde en bilinen türleri şunlardır:
- Betta Splendes
- Betta Dimidiata
- Betta Rutilans
- Betta Crown Tail
Beta Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?
Erkek beta balıkları genellikle birarada yaşayamazlar. Dişilerin ise çoğu bir arada yaşayabilmektedir. Beta balığı beslemeye başlamadan önce akvaryumunuzu iyi seçmeniz gerekir. Balıklarınız almadan 1 ay önce akvaryumun kurulması tavsiye edilmektedir. Herhangi bir su değişimi olacak mı olmayacak mı ve kontrol edilmesi açısından önceden kurulması önemlidir.
Beta balıkları labirentli bir balık türü olduğundan dolayı, onları bir bardakta ya da fanusta beslemek yerine akvaryumda bakmamız daha sağlıklı olacaktır. Bu narin balıkların sağlıklı gelişim ve yaşamları için en azından 35 litrelik bir akvaryumda bakılması gerekmektedir. Bu hem balıkların daha sağlıklı hem daha güzel olmalarını sağlayacaktır.
Beta balıklarımız için dikkat etmemiz gereken diğer bir nokta su değişikliğidir. Ayda bir değiştireceğiniz suyun daha önceden oda sıcaklığında alıştırılması gerekiyor. Eğer çok soğuk bir suya koyarsanız, beyaz benek hastalığına yakalanmasına sebep olabilirsiniz. Bu hastalık için de önlemler alınmaz ise balığınızı kaybedebilirsiniz.
Beta Balıklarında Üreme
Dişilerle çiftleşmesi çok kolay hayvanlardan değildir. Dişilerle belli bir dönem ayrı kaplarda birbirlerini görebilecek şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Erkek betalar üreme sırasında dişiyi sıkarak yumurtaların dökülmesini sağlar ve yumurtaları ağzına toplayarak köpük yuvaya taşır ve yerleştirir. Çiftleşmeden hemen sonra dişi mutlaka ayrılmalıdır. Yavrular büyüyerek serbest yüzmeye başlayıncaya kadar erkek tarafından bakılmaktadır.
Yavrular yüzmeye başlayınca ise erkek de ayrılmalı ve yavrular ilk besinler ile beslenmeye başlanmalıdır.
Beta Balığı Beslenmesi
Beta balıklarını beslerken, düzenli olarak günde en fazla 1 veya 2 kere yemlerinin verilmesi gerekmektedir.
Beslenmelerinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, onların özelliklerine sahip granüllü veya pul yemleri kullanmamız daha sağlıklı olacaktır. Ancak canlı yemler de betalarda renklerin daha canlı ve güzel olmasında etkilidir. Bunun yanında haftada bir kere haşlanmış ıspanak verilmesi de uygundur. Ispanak beta balıklarında kabızlığı engellemek için önemli bir besindir. Betaların bağışıklık sistemleri için ise sarımsak oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
En İyi Beta Balığı Yemleri
New Life Spectrum Betta Formula
Beta balıkları için özel hazırlanmış bir yemdir. Yem beta balıkları için özel olarak yavaş yavaş batma özelliğine sahiptir.
Tetra Betta
Labirent balıklarının, enerji ihtiyacını karşılayan rengini ve canlılığını koruyan, granüllü içeriğe sahip bir yemdir. Beta balıklarının ihtiyacı olan tüm besinleri içermektedir.
Sera Bettagran
Beta balıkları için özel olarak hazırlanmış içeriğe sahiptir. Granüllü içeriğe sahip olan bu yem beta balıklarının ihtiyacı olan tüm besinlere sahiptir.
Gemma Betta Food
Betta balıklarınızın ihtiyacı olan vitamin ve temel besinleri karşılayacak içeriği vardır. Ayrıca ortamı kirletmeyen ve suyu bulandırmayan özelliğe sahiptir.
Jbl Nanobetta
Mini akvaryumlardaki beta balıkları için temel ihtiyaçlarını karşılayan pul yemdir. İçeriğindeki vitamin ve proteinler sayesinde yüzgeçlerinin gelişimine yardımcı olur. Betaların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak dengelenmiştir.
- Yorumlar 8
- Balıklar ve Balık TürleriDeniz ve Su Ürünleri araştırmalarında ortaya çıkan balık türlerini bir araya getiriyoruz.23 Şubat 2019 Cumartesi 12:05
- Kılıçkuyruk Balığı BakımıKılıçkuyruk balığı bakımı konusunda bütün bilgileri sizler için derledik.10 Aralık 2015 Perşembe 17:03