Dede Korkut'un Şehri Bayburt' ta Gezilmesi Gereken 11 Yer

İpek Yolu üzerinde olması sebebiyle önemli şehirlerden biri olan Bayburt'ta gezip görmeniz gereken yerleri liste haline getirdik.
Dede Korkut'un Şehri Bayburt' ta Gezilmesi Gereken 11 Yer

Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle görülmeye değer şirin bir şehir olan Bayburt, hikayelerde adı geçen Dede Korkut'a ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekmektedir. Bu sebeple eğer sizde Bayburt'a gitmek isterseniz nerede gezeceğinizi aşağıda yer alan listemizde görebilirsiniz.

Bayburt'ta Gezilmesi Gereken Yerler Listesi

SıraMekanBölgeÖne Çıkan
1Bayburt KalesiHalfikaleTarihi/Mimari
2Baksı MüzesiBayraktarEserleri
3Aydıntepe Yeraltı ŞehriAydıntepeMimari
4Çımağıl MağarasıSümerDoğallığı
5Şehit Osman TürbeleriTuzcuzadeTarihi
6Helva Köyü Buz MağarasıHelva KöyüBuzul Sarkıtlar
7Sırakayalar ŞelaleleriSırakayalarDoğası
8Dede Korkut KümbetiDurusuTarihi
9Korgan KöprüsüAkşarMimari/Tarihi
10Çoruh NehriÇoruh NehriManzarası
11Bayburt Saat KulesiŞeyh HayranTarihi

Bayburt'ta Görülmesi Gereken 11 Yer

İşte, Bayburt'a gittiğinizde gezip görmeniz gereken tarihi ve doğal güzellikler...

1. Bayburt Kalesi

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Türk-İslam uygulamalarının örneklerine ev sahipliği yapan bu kalenin tarihi M.Ö. 7. yüzyıla kadar gitmektedir. Kalenin duvarı, günümüze kadar ulaşan mozaikleri ve manzarasıyla dikkat çekmektedir. Aynı zamanda tarihi ve turistik bir cazibe merkezi olan Bayburt Kalesi, Bayburt'a gelen turistlerin mutlaka ziyaret edilmesi gerekenlerden biridir.

Saat09:00-17:00
AdresHalfikale (Kaleardı) Mh, 69000 Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Bir fotoğrafçı gözüyle harika diyebilirim. Bayburt manzarası müthiş gözüküyor. Her manzarada olduğu gibi yokuş ve merdivenlerle dolu ama zirveye ulaştığınızda buna değdiğini görüyorsunuz..

👤 Şehrin her tarafına hakim ortada kurulu tarihi M.Ö. ye uzana Anadolu’daki en büyük üç kaleden biri. Kısmen onarılmış. Seyir severler için çok güzel bir yer.

2. Baksı Müzesi

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Baksı Müzesi, Bayburt ilinde bulunan bir sanat müzesidir. Resim, heykel, seramik, dokuma, kına işi, minyatür ve halk oyunları gibi çok sanat eserlerini sergileyen müze, Türk-İslam sanatının örneklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda yerel halk kültürünü ve geleneğini tanıtmak için özel sergiler de mevcuttur. Bayburt Baksı Müzesi, Türk-İslam sanatı ve yerel halk kültürü meraklıları için ilginç bir ziyaret yeri olarak kabul edilmektedir.

AdresBayraktar Köyü Yolu, 69000 Bayraktar/Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Şehirden uzak yol üstüyse uğranabilir. Yol tek şerit köyün içerisinde sanatı seviyorsanız ugrayabilirsiniz. Müze devlet desteği olmadan yapılan bir müze içeride kendinize ait yorumlayabileceğiniz çok sanat eseri var.

👤 Bir mucize gerçekleştirilmiş. Mutlaka görülmeli. Hatta konaklamalı. Bayburt'tan 40 dakikalık mesafede bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Baksı Müzesi Hakkında Bilgi

3. Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Aydıntepe Yeraltı Şehri, Bayburt ilinde bulunan bir antik yerleşim yeridir. Tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar gitmekte olan şehir, tarihi ve turistik değere sahip bir yer. Yeraltı şehirlerinde bulunan odalar, koridorlar, sarnıçlar ve tapınaklar turistleri çekmektedir. Tarihi ve turistik bir cazibe merkezi olan Aydıntepe Yeraltı Şehri, Bayburt'a gelen misafirlerin mutlaka ziyaret edilmesi gerekenlerden biridir.

AdresHacı Ali Efendi, Atatürk Cd. No:2, 69500 Aydıntepe/Bayburt

Google Yorumları

👤 İnsan girerken biraz korkuyor ama gerçekten etkileyici bir yapı.

👤 Bayburt'a gittiyseniz eğer. Mutlaka Aydıntepe ye gidip burayı görün derim. Mükemmel Gezip görülmeye değer bir yer. İnsanlar buraları nasıl kazıp bu hale getirmişler insanın aklı almıyor.

4. Çımağıl Mağarası

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Çımağıl Mağarası, Bayburt ilinde bulunan doğal bir mağaradır. Mağaranın tarihi M.Ö. Paleolojik döneme kadar gitmektedir. Çımağıl Mağarası, insanları çeken doğal oluşumları, tarihi değeri ve güzelliği ile ünlü bir turistik cazibe merkezi olarak kabul edilmektedir. Mağara içindeki sarkıtlar, oyuklar ve boyalı duvar resimleri gidenlerin dikkatini çekmektedir. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri ve doğa turizmi gezileri için de uygun bir alan olan Çımağıl Mağarası, Bayburt'a gelen turistlerin mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.

AdresSümer, Çımağıl Mağarası, 143117,595489, 40. Sk. No:40, 20020 Bayburt

Google Yorumları

👤 Harika bir yer kesinlikle görülmeye değer.

👤 Ulaşımı sıkıntılı ama görülmeye değer.

5. Şehit Osman Türbeleri

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Şehit Osman Türbeleri, Bayburt ilinde bulunan tarihi ve kültürel değere sahip türbelerdir. Saltuk oğullarına ait olduğu bilinen iki türbe bulunmaktadır. Bu türbeler üzerinde kitabeler bulunmakta fakat yazıların silik olması sebebiyle okunamamaktadır.​​​​​​ Türbeler, Türk-İslam sanatının örneklerine ev sahipliği yapmaktadır. Türk-İslam eserleri için ilginç bir ziyaret yeri olarak kabul edilen Bayburt Şehit Osman Türbeleri, Bayburt'a gelen turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerdir.

AdresTuzcuzade, Firdevs Sk. No:2, 69000 Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Bayburt’un simge yerlerinden. Şehit Osman ve kızkardeşinin medfun bulunduğu türbeler şehrin hakim tepesinde kale ile karşı karşıya. Şehrin her tarafını gören bir noktada.Bir çok tarihi mezarın bulunduğu şehitlik, belediye tarafından düzenlenmiş. Dinlenmek için çay bahçeleri mevcut.

👤 Mükemmel bir yer gidip görmek lazım ama çevre düzenlemesi 0.

6. Helva Köyü Buz Mağarası

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Helva Köyü Buz Mağarası, Bayburt ilinde bulunan doğal bir buz mağarasıdır. Buz mağarası, buz sütunları, buz oyukları ve buz duvar resimleriyle insanların dikkatini çekmektedir. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri için de uygun bir alan olan Helva Köyü Buz Mağarası, Bayburt'a gelen turistlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.

Adres69000 Helva/Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Güzel ve doğallığı daha bozulmamış nadir memleket zenginliklerinden. Ama ulaşmak için güçlü bir dört çeker araca veya 45 dakika 1 saat yürüyecek bir güce sahip olmalısınız. Ayrıca yanınızda muhakkak su bulundurun.

👤 Yol boyu derin vadiler ve harika manzarası ile muhteşem doğası için bile gidilir.

7. Sırakayalar Şelaleleri

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Sırakayalar Şelaleleri, Bayburt ilinde bulunan doğal güzelliklerden biridir. Şelaleler, insanları çeken doğal güzellikleri, su sesleri ve yemyeşil alanıyla ünlü bir turistik cazibe merkezi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda doğa yürüyüşleri ve piknik organizasyonları için de uygun bir alan olan Sırakayalar Şelaleleri, Bayburt'a gelenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken doğal turistik yerdir.

Adres69000 Sırakayalar/Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Bayburt'un gidilip görülmesi gereken turistik yerlerinden.

👤 Bayburt şartlarında bulunmaz bir nimet. Keşke biraz daha duyarlı olup temiz tutulsa. Erken gidip şelalenin yanında yer alabilirsiniz. Güzel bir gün geçirmelik👍

8. Dede Korkut Kümbeti

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Dede korkut kümbeti şehir merkezine 39 km uzaklıktadır. Masat köyünden bulunmaktadır. Kümbetin oldukça eski bir yapı olmasına rağmen günümüze kadar sağlam gelmiştir. Bayburt halkı tarafından Büyük Baba olarak da anılan Dede Korkut'un türbesine ev sahipliği yapmaktadır.

AdresDurusu, 69000 Masat/Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Güzel bir yer Bayburt'a geldiyseniz görmelisiniz.

👤 Hikayelerini dinlediğimiz Dede Korkut'un türbesi. Bayburt'a gittiyseniz görülmeye değer.

9. Korgan Köprüsü

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Korgan Köprüsü İpek Yolu üzerinde bulunduğu için geçmişten günümüze büyük önem taşımaktadır. Halk arasında adı ''Meliğin'' olarak bilinen köprü, kaynaklarda Korgan Köprüsü olarak geçmektedir.

AdresKemertaş, Akşar Köyü Yolu, 69000 Akşar/Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Köprü günümüze kadar güzel korunmuş. Beklentimden küçük bir köprü ama sağlam. Üzerinden araç geçişi var. Hemen yanına belediye güzel piknik alanı inşa etmiş çardaklar mevcut. Sakin ve temiz ortamı var. Bir hafta sonunuzu ayırın derim.

👤 Ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Bu beni çok merak ettirdi. harika bir köprü lütfen çöpünüzü dereye ve etrafa atmayın.

10. Çoruh Nehri

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Çoruh Nehri, Türkiye'nin kuzeydoğusunda bulunan bir nehirdir. Mescit dağından doğarak Gürcistan'a giden bu nehir, debisinden dolayı üç baraja ev sahipliği yapıyor. Nehir, turistler için doğa yürüyüşleri, kamp yapma, rafting, kaya tırmanışı ve rafting gibi aktiviteler için uygun bir alan olarak kabul edilmektedir.

AdresÇoruh Nehri/Bayburt

Google Yorumları

👤 Bu nehir tam bir renk cümbüşü. Dağlar arasında kıvrılarak süzülen doğa harikası bir yer.

👤 Türkiye'nin enerjisinin çoğunun üretildiği yer.

11. Bayburt Saat Kulesi

Bayburt'ta Gezilecek Yerler

Bayburt’ un simgelerinden biri olan saat kulesi, şehir merkezinin ana caddesi olan cumhuriyet caddesinde yer almaktadır. 1923 tarihlerinde inşa edilen bu saat kulesi, Cumhuriyetin ilanı ile yapımına başlanmıştır. Bayburt'a geldiğinizde mutlaka göreceğiniz bu kule şehir fotoğrafı için farklılık katacaktır.

AdresŞeyh Hayran, Unutulmaz Cd. No:1, 69000 Bayburt Merkez/Bayburt

Google Yorumları

👤 Mutlaka ziyaret edilmesi gereken şirin bir şehirdir Bayburt... Saat Kulesi ve Bayburt kalesi bunlardan iki tanesidir.

👤 1920 lerden beri zarif görünümüyle insanlara zamanı hatırlatırken aslında her anın kıymetli olduğunu vurgulayan saat kulesi şehrin en işlek caddesinde zafer takı gibi durmaya devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bayburt Hakkında BilgiBayburt'un En İyi Otelleri

Bayburt'ta gezilecek yerler neresi?

Bayburt'ta gezilecek yerler arasında; Bayburt Kalesi, Baksı Müzesi, Aydıntepe Yeraltı Şehri, Çımağıl Mağarası, Şehit Osman Türbeleri, Helva Köyü Buz Mağarası, Sırakayalar Şelaleleri, Dede Korkut Kümbeti, Korgan Köprüsü, Çoruh Nehri ve Bayburt Saat Kulesi Bayburt'un turistik yerleridir.

Bayburt'ta ne yenir?

Bayburt'ta yemeniz gereken yöresel yemekler arasında; tel helva, kara pnacar yemeği, galacoş, lor dolması, ayranlı çorba, kesme çorba, herse yemeği, haşıl ve Bayburt tava meşhur lezzetleridir.

Bayburt'ta ne yapılır?

Bayburt'a gittiğinizde yapacaklarınız arasında; Baksı müzesine gitmek, Bayburt Kalesine çıkmak, Aydıntepe Yeraltı Şehrini görmek, Çoruh Nehrini fotoğraflamak, Dede Korkut Kümbetini ziyaret etmek ve Sırakayalar şelalesinde piknik yapmak Bayburt'a gittiğinizde yer vermeniz gereken aktivitelerdir.

Bayburt'un doğal güzellikleri nelerdir?

Bayburt'un doğal güzellikleri arasında; Aydıntepe Yeraltı Şehri, Çımağıl Mağarası, Helva Köyü Buz Mağarası, Sırakayalar Şelaleleri ve Çoruh Nehri bulunmaktadır.

Bayburt'tan ne alınır?

Bayburt'tan dönerken alabileceğiniz hediyelikler arasında; Bayburt balı, kuşburnu çayı, özel dokuma giysiler, el işi yatak ürünleri gibi birçok yöresel ürün bulunmaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.