Doğayla İç İçe Olan Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Doğasıyla, tarihi yerleriyle ve plajlarıyla ön plana çıkan Balıkesir hakkında bilmeniz gerekenleri sizin için derledik. İşte Balıkesir hakkında bilgiler...
Doğayla İç İçe Olan Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1.227 milyon kişilik nüfusuyla ülkemizin en kalabalık 17. şehri olan Balıkesir, geçmişten beri önemli bir konumda bulunuyor. Göçmen kuşlara geçici ev sahipliği yaptığı Kuş Cenneti, Dünya'nın en yüksek 2. oksijenine sahip Kaz Dağları, antik kentleri ve tatil yerleriyle giden herkesin büyülüyor. Hem Dünya'dan hem de ülkemizden turistlerin akın ettiği ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Ayvalık'ta Balıkesir'de bulunuyor.

Müzik severlerin 1 hafta boyunca eğlendiği Zeytinli Rock Festivali'ne de ev sahipliği yapan Balıkesir, etkinlikleriyle de ziyaretçi çekiyor. Bundan dolayı hazırladığımız içeriğimiz, Balıkesir'e gitmeden önce şehir hakkında bilmeniz gerekenleri ve bilmediklerinizi barındırıyor.

İşte Balıkesir hakkında bilinmesi gerekenler...

Balıkesir'in Tarihi

Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antik çağlarda Misyalılar tarafından yaşam yeri olarak seçilen Balıkesir, daha sonra sırasıyla Truva, Hitit, Freg, Pers, Büyük İskender ve Bergama krallıklarının hakimiyeti altına girmiştir. M.Ö. 129 yılında Romalılar tarafından ele geçirilen Balıkesir, daha sonra İmparatorluğun bölünmesiyle birlikte Bizans topraklarında kalmıştır. Bizans zamanında Piskoposluk merkezi haline gelen Balıkesir, askeri ve ekonomik yönden oldukça güçlenmiştir. Uzun yıllar Bizans imparatorluğunun hakimiyetinde kalan Balıkesir, M.S. 670 yılında ilk defa Müslümanlarla tanışmıştır. İstanbul'u kuşatmaya giden Araplar, 8 yıl boyunca Balıkesir'de hüküm sürmüşlerdir. Uzun yıllar boyunca İstanbul'u alamayan Araplar pes edip gitmişler fakat bu sefer otoritesi zayıflayan Bizans derebeylerinin elinde kalmıştır.

1071 yılında Anadolu'ya giren Türkler, 1076 yılında Misya yani Balıkesir'i fethetmişlerdir. Ancak bu hakimiyet fazla sürmemiş ve I. Kılıçaslan'ın vefatından sonra Batı Anadolu'da zayıflayan Selçuklular geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu sayede Balıkesir tekrar Bizans hakimiyetine girmiş ve bölgede kalan Türklere eziyet yapmaya başlamıştır. 1206 yılından itibaren Selçuklu beyliklerinden olan Türkmenler özellikle Edremit ve çevresine akınlar başlattılar. Moğol istilalarından kaçan diğer beyliklerde Balıkesir bölgesine giderek orada Hristiyanlar kadar çok nüfusa sahip oldular. Bu sayede Türkleşmeye başlayan bölge, zamanla hakimiyet altına alınmıştır.

1280 yılında bölgeye gelen Kara İsa Bey, burada bir Karasi Beyliği kurmuştur. Beyliğin sınırları genişleyince iki kardeş arasında çıkan yönetim tartışması sonrası Osmanlı beyliğine giden Dursun Bey, halkın isteği doğrultusunda kendisine yardım istedi. 1345 yılında Karasi Beyliği'ne gelen Orhan Gazi, halkın isteği doğrultusunda Balıkesir'i Osmanlı Beyliği içerisine almıştır. Henüz yeni kurulan Osmanlı devletine Karasi Sancağı olarak atanan Balıkesir, Orhan Gazi'nin oğlu şehzade Süleyman'ı sancak beyi olarak tayin edince şahzade sancağı da oldu.

Osmanlı döneminde askeri ve siyasi açıdan büyük öneme sahip olan Balıkesir, 1877-1878 yılındaki Osmanlı-Rus Savaşı ve 1912-1913 yıllarında Balkan Harbi zamanında Balkanlardan çok sayıda göç almıştır. Milli mücadele döneminde Yunanlılar tarafından kuşatılan Balıkesir, ilk silahlı mücadelesini Ayvalık'ta gerçekleştirmiştir. Kuva-yi Milliye teşkilatlarının kurulmasında önemli rol oynayan Balıkesir, Kurtuluş savaşında önemli rol oynamıştır. Cumhuriyet kurulduktan sonra 1926 yılında ''Haneden isimlerinin kaldırılması kararı'' ile Karesi isminin yerine Balıkesir adı konmuştur. 2014 yılına gelindiğinde seçimlerin ardından büyükşehir statüsü kazanmıştır.

Balıkesir'in İklimi

Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Batıdan doğuya, kuzeyden güneye gidildikçe karasal iklime sahip olan Balıkesir'de bu bölgelerde kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Ege kıyılarına bakıldığında ise yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi hakimdir. Marmara kıyılarında ise Karadeniz iklimi hakimdir. 550,9 mm yağış ortalamasına sahip olan Balıkesir'de en fazla yağış Kasım, Aralık ve Ocak aylarında görülürken, en az yağış ise Temmuz ve Ağustos aylarında yaşanır. %30'u orman, %32'si mera ve çayırlık, %23'ü ekim alanı, %15'i zeytinlik olan Balıkesir'in bitki örtüsü Ege kıyılarında 300 m yüksekliğe kadar makidir. Edremit bölgesinde 500 m yüksekliğe kadar zeytinlerle kaplı olan bu alan daha yukarılarında ise kara ve kızılağaç ormanlarını barındırmaktadır.

Bölgenin iklimi ve coğrafyası tarıma son derece uygun olduğundan insanların 10/8'i tarımla meşguldür. En fazla turunçgiller, incir, elma, ayva, armut, üzüm gibi meyveler yetişmektedir. Zeytin yetiştiriciliği yönünden de gelişmiş olan Balıkesir'de pamuk, ayçiçeği, pirinç, susam, buğday, arpa, mısır, tütün gibi ürünler de bolca üretilmektedir. Hayvan yetiştiriciliği yönünden de önemli gelir elde eden Balıkesir, koyun, keçi, sığır, tavukçuluk ve balıkçılık da çok ilerlemiştir.

Balıkesir'in Coğrafyası

Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

14.299 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Balıkesir, Bursa, Kütahya, İzmir, Çanakkale, Manisa ve Kütahya illeriyle komşudur. Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan Balıkesir, topraklarının çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde bir kısmı da Ege Bölgesi'nde kalmaktadır. Fazla engebeli olmayan Balıkesir'de dalgalı düzlükler görülmektedir. Toplamda 22 adaya sahip olan Balıkesir'de sadece Cunda adasında yaşam vardır. Gönen Ovası, Manyas Ovası, Körfez Ovalarına sahip olan Balıkesir'in en önemli su kaynakları ise Susurluk Çayı, Gönen Çayı, Havran Çayı, Simav Çayı, Atnos Çayı, Üzümcü Çayı, Kille Deresi ve Koca Çay'dır. Karadağ, Edincik Dağı, Kapıdağ, Sularya Dağı, Keltepe, Çataldağı, Alaçam Dağları, Madra Dağları, Kaz Dağı ve Hodul Dağları'na sahip olan Balıkesir'in en yüksek 2089 metre yüksekliğiyle Akdağ Tepesi'dir.

Ülkemizin rezerv bakımından dünyada 1. olduğu bor mineralleri madeninin yüzde 52'si Balıkesir'de bulunmaktadır. Ayrıca mermer, granit taşı, zımpara taşı, demir, linyit, taşkömürü, krom kurşun, gümüş gibi madenler de çıkarılmaktadır. Balıkesir sanayisi bakımından da önemli merkezlerimizdendir. Bölgede binlerce sanayi işletmesi bulunmakla birlikte tarıma dayalı tesisler de vardır. Örneğin; zeytinyağı fabrikaları, dokuma ve mobilya fabrikaları, mobilya fabrikaları. Bölge tarihi ve turizm açısından da çok gelişmiştir. Özellikle Ayvalık, Erdek gibi tatil yerlerinde her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist tatil yapmaktadır. Ayrıca Bandırma Kuş Cenneti, Şahinderesi Kanyonu gibi doğal güzellikler, Sarımsaklı gibi mükemmel plajlar, tarihi camiler, kiliseler ve antik kentler mevcuttur.

Balıkesir'in İlçeleri

Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Büyükşehir statüsünde yer alan Balıkesir'in toplamda 20 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk'tur.

Balıkesir'in İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balıkesir'in il trafik numarası yani plakası 10'dur. Balıkesir'de bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0266'dır.

Balıkesir'e Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Balıkesir'de Gezilecek YerlerBalıkesir'in Meşhur Lezzetleri
Balıkesir Adı Nereden Geliyor?

Balıkesir'in özellikleri nelerdir?

Balıkesir'in hem Marmara hem de Ege Bölgesinde toprağa sahiptir. Türkiye'de iki deniz ile komşu olan 6 şehrin içinde bulunan Balıkesir, en kalabalık 17. şehirdir.

Balıkesir pahalı bir şehir mi?

Balıkesir ülkemizin en ucuz şehirleri arasında bulunduğundan tasarruf yapmak isteyenler için idealdir.

Balıkesir'in eski adı nedir?

Balıkesir'in bilinen en eski adı Mysia'dır.

Neden Balıkesir ismi?

Balıkesir isminin nereden geldiğine dair söylenen rivayetlere göre Karasi Beyliği zamanında ''Balık Hisar'' adı verilmiş zamanla bu isim Balıkesir şeklini almıştır.

Balıkesir neleri ile ünlü?

Balıkesir'in ünlü yemekleri arasında; Peynirli Patlıcan, Tirit, Bigadiç Güveci, Sura, Balıkesir Mantısı (Tavuklu Mantı), Börülce Ekşilemesi, Keşkek, Mafiş Tatlısı, Susurluk Ayranı Ve Tostu, Rabisa, Düğün Çorbası, Şevketi Bostan, Kabak Çiçeği Dolması, Ayvalık Tostu, Sakızlı Dondurma, Saçaklı Mantı, Keşküllü Kemalpaşa, Edremit Köftesi, Sarımsaklı Bulgur Pilavı, Höşmerim, Ada köftesi, Karadut Suyu, Bigadiç Helvası, Karanfilli Ekmek ve Koruk Suyu Balıkesir'in meşhur lezzetleridir.

Balıkesir en çok ne yetişir?

Balıkesir'de en çok yetişen ürünler arasında; zeytin, narenciye, incir, ayva, üzüm, armut, elma, üzüm, pancar, tütün, ayçiçeği, susam, baklagil ve pirinç yetiştirmektedir.

Balıkesir'de en güzel deniz nerede?

Balıkesir'de yüzebilmek için en güzel deniz Sarımsaklı plajı, Büyükova plajı ve Tatlısu Halk Plajı'dır.

Balıkesir hakkında ilginç bilgiler neler?

Balıkesir hakkında daha önce duymadığınız ilginç bilgiler şunlardır;

- Hem Ege hem de Marmara denizinde sahili vardır.

- Göçmen kuşlara Bandırma'da ev sahipliği yapmaktadır.

- Alp Dağları'ndan sonra en yüksek oksijene sahip olan Kaz Dağları'nın bir bölümü Balıkesir'de bulunuyor.

- Antik çağlardan kalma birçok ören yeri bulunuyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.