Balıkesir Adı Nereden Geliyor? - Balıkesir Adının Anlamı Ne?

Balıkesir isminin nereden geldiği birçok kişiyi meraklandırıyor. Bu sebeple Balıkesir adının nereden geldiği ve anlamının ne olduğunu sizin için yazdık.
Balıkesir Adı Nereden Geliyor? - Balıkesir Adının Anlamı Ne?

Balıkesir Adının Anlamı Ne?

Doğal ve tarihi güzellikleriyle ön plana çıkan Balıkesir, isminin nereden geldiğiyle de merak konusu oluyor. Balıkesir adının nereden geldiğine dair birçok tarihçi araştırma yapıyor. Henüz yapılan araştırmalarda şehrin adının nereden geldiğine dair kesin bilgilere ulaşılmasa da gerçekliği yüksek birkaç rivayet bulunuyor.

İşte Balıkesir isminin nereden geldiğine dair rivayetler...

1-20230106114239.webp

Antik dönemde şehrin bilinen ilk ismi Mysia'dır. Balıkesir adının nereden geldiğine dair birçok rivayet yer almaktadır. Bunlardan ilki ve tarihi bir gerçekliğe dayanan Paleo Kastro (Eski Hisar), Bizans İmparatoru Hadrianus'un av partisi için yaptırdığı hisardan türediği söylemidir. Balıkesir adının nereden geldiği hakkında rivayetler sadece bununla sınırlı kalmayıp tarihçiler, genellikle bal, hisar, balık ve kesir kelimeleri üzerine yoğunlaşmışlardır. Bir söylentiye göre eskiden Balıkesir'e Balık Hisar denmektedir. Burada yer alan balık sözcüğünün anlamı Orta Asya'dan kalma eski Türkçe de şehir, saray ve kale anlamına gelmektedir.

Bir diğer rivayette ise Balıkesir'in ismi, balı çok anlamına gelen balı kesir kelimesinden türediğidir. Diğer söylentiye göre ise Balıkesir, şehre gelen bir yabancının halk tarafından hoş karşılanmamasından dolayı balı keser yani hatır gönül bilmez sözünden gelmektedir. Bu sözcükte kullanılan bal, Arapça da hatır gönül anlamında kullanılmaktadır. Ayrıca bölgede bir süre hakimiyet sahibi olan İran Hükümdarı Balı Kisra ya da Yılanlı Dağ'ın eski adı olan Balcea veya Pelecas'ın şehrin isminin ilk şekilleri olduğu düşünülmektedir. Fakat bu iki rivayetin inandırıcılığı oldukça düşüktür.

Selçuklu devletinin Balıkesir'e yerleşmesinden sonra kurulan birçok beylik olmuştur. Bu beyliklerden biri olan ve şehrin tarihi açısından oldukça önemli yer edinen Karesioğulları Beyliği'nin adı Osmanlı'nın sonuna kadar Karesi olmuştur. Bu yüzden rivayete göre Karesi beyinin oturduğu kaleye Beylik Hisar dendiği için şehrin adı zamanla değişerek Balıkesir olmuştur. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise Karesi olan şehrin adı artık resmi olarak Balıkesir olmuştur. Yapılan bütün rivayetlere göre en mantıklısı, buraya yerleşen Türk oymaklarının Orta Asya hatıralarını canlı tutmak için koymuş olabilecekleri Balık Hisar adıdır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Balıkesir'in eski ismi nedir?

Balıkesir'in eski adı Karesi'dir. Bu isim Selçuklu zamanında kurulan Karesioğlulları Beyliğinden gelmektedir. Selçuklu zamanından beri Karesi olarak anılan Balıkesir, Osmanlı'nın sonuna kadar bu adla anılmıştır.

Balıkesir ne demek?

Balıkesir adı daha çok bal, balık, kesir ve hisar kelimelerinden yola çıkılarak açıklanmaya çalışılır. Rivayetlere göre Balıkesir'in eski adı Balık Hisar'mış. Buradaki balık sözü eski Türkçe'de şehir, kale, hisar anlamına gelmekteymiş.

Balıkesir hangi boydan?

Selçuklu döneminde Balıkesir'e kurulan Karesi Beyliği Oğuz boylarından gelmektedir.

Balıkesir'de kimler yaşamış?

Balıkesir'de birçok farklı medeniyet yaşamıştır. Bunlar; Misyalılar, Truva, Hitit, Frig, Pers, Büyük İskender, Bergama Krallığı, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı'dır.

Balıkesir kökü nedir?

Tarihçilerin bildirdiğine göre Balıkesir kelimesinin kökü, Bizans imparatoru Hadrianus'un av zamanında kullanmak için yaptırdığı Paleo Kastro (Eski Hisar) sözcüğünden gelmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum