Antalya'da Ne Yenir? - Antalya'nın 22 Meşhur Lezzeti

Zengin mutfak kültürüyle farklı lezzetlerin bir arada bulunduğu Antalya'da yenmesi gereken en meşhur yemekleri sizin için derledik.
Antalya'da Ne Yenir? - Antalya'nın 22 Meşhur Lezzeti

Uzun zaman boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Antalya, bu birikim sonucunda da zengin bir mutfağa sahip olmuş. Arap, Yörük ve Afrika gibi daha birçok milletin kültürel lezzetlerini kendisine uyarlayan Antalyalılar, topraklarının verimli olmasından dolayı da her çeşit malzemeye kolayca ulaşabilmiş. Tahinin çok fazla ön planda olduğu Antalya mutfağı, özellikle turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

''Antalya'da ne yenir?'', ''Antalya'nın meşhur lezzetleri nelerdir?'' ve ''Antalya'nın yöresel yemekleri nelerdir?'' gibi sorulara yanıt vererek derlediğimiz bu yazımız, şehirle özdeşleşmiş tatlardan oluşuyor.

İşte Antalya'nın meşhur lezzetleri...

Antalya Piyazı

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın coğrafi işaretli lezzeti olan Antalya piyazı, şehrin en meşhur tatları arasında bulunuyor. Çandır fasulyesinden yapılan bu piyaz üzerine tahinli tarator sosu eklenerek servis edilecek hale getiriliyor. Özellikle köftelerin yanında çok sık tercih edilen bu lezzet, ''Antalya'da ne yenir?'' diye düşünenlerin denemesi gereken tatlar arasında bulunuyor.

Sedik Aşı

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın en meşhur lezzetlerinden biri olan ve yiyen herkesin beğenisini kazanan sedik aşı, tavuk suyuyla pişirildiği için özellikle kış aylarında çok fazla tercih ediliyor. Tam bir şifa deposu olan sedik aşı, biber, domates ve ince bulgurdan oluşan malzemeleriyle de kolayca hazırlanabiliyor.

Alanya Bohçası

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Hazırlanan iç harca göre her öğünde tüketilebilen Alanya bohçası, hazırlanan kreplerin içi doldurularak bohça şeklinde sarılmasından dolayı bu ismi almış. Sabahları yemek için lor peynir ve maydanozla hazırlanan bu yemek, öğle ve akşam içinde kuzu etiyle yapılıyor. Antalya'ya gittiğinizde kesinlikle tadına bakmanız gereken bu lezzet, küçük büyük herkesin beğenisini kazanıyor.

Enginarlı Girit Kebabı

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Yunanistan'dan Antalya mutfağına gelmiş olan ve şehrin meşhur yemekleri arasında bulunan enginarlı Girit kebabı, kuşbaşı et, soğan ve enginarın birleşmesiyle ortaya çıkıyor. Yöre halkı tarafından zaman zaman köfteyle de hazırlanabiliyor.

Gökçesu Pilavı

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın yöresel yemeklerinden biri olan Gökçesu Pilavı, nohut, dereotu, havuç , fesleğen ve nane gibi birçok sebzeyle hazırlanıyor. Tadıyla herkesi kendisine hayran bırakan bu pilav, tereyağı ve et suyuyla da lezzetine lezzet katıyor. Servis edilmeden önce üzerine susam gezdirilen bu pilav, Antalya'ya gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken lezzetler arasında bulunuyor.

Frigya Biber Dolması

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın yöresel yemekleri arasında bulunan ve iç harcı aynı içli köfteye benzeyen Frigya biber dolması, hem çay saatlerinde hem de akşam yemeklerinde çok fazla yenen bir lezzettir. İç harcında bulgur bulunmadığı için tamamen kıyma ve baharat tadı alacağınız bu yemeği Antalya'da yöresel yemek yapan restoranlarda kolayca bulabilirsiniz.

İncir Kak

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalyalılar tarafından çok sevilen ve yöresel tatlılar arasında bulunan incir kak, şeker veya pekmezle hazırlanıyor. Eski zamanlarda kavrulmuş susamla süslenen bu tatlı günümüzde sade haliyle servis edilse de her iki türlü de tadı çok güzel oluyor. Antalya yöresine özgü olduğundan dolayı çok fazla başka şehirlerde bilinmeyen bu tatlı, evlerde hala yapılıyor.

Laba Dolması

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'ya özgü yöresel yemekler arasında bulunan laba dolması kuzu kaburgası ile hazırlanıyor. Yapılan iç planın kaburga içine doldurulduktan sonra fırına veriliyor. Nar gibi kızardıktan sonra servis edilen bu yemek, Antalya'da özel günlerde yapılıyor.

Hülüklü Çorba

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'da düğünlerin olmazsa olmazı olan yöresel tatlar arasında bulunan hülüklü çorba, yöre halkı tarafından gülüklü olarak da isimlendiriliyor. İçerisinde bol çeşitli malzemenin yer almasından dolayı hem lezzetli hem de besleyici olan bu çorbayı, Antalya'da yöresel lezzet yemek isteyenlerin denemesi gerekiyor.

Cive

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Biber, patlıcan, soğan ve domatesin pirinç veya bulgurla buluşmasından elde edilen bu yöresel yemek, sarımsak, nane ve fesleğenle de lezzetlendiriliyor. Antalya'nın yöresel tatlarından biri olan cive bakıldığında Anadolu yemeklerini andırıyor.

Arap Kadayıfı

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'da Arap kadayıfı olarak bilinen yassı kadayıf, şerbetli tatlı sevenlerin denemesi gereken bir lezzet. Antalya yöresinde en sevilen tatlılar arasında olan Arap kadayıfı, içinde bol ceviz üstünde ise kaymak olunca tadına doyum olmayan bir lezzete dönüşüyor.

Toros Salatası

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'ya yolunuz düşerse denemeniz gereken lezzetler arasında bulunan Toros salatası, yöre halkı tarafından al göz olarak da isimlendiriliyor. patlıcan, biber, soğan ve birçok yeşilliğin birleşerek tam bir şölen haline dönüştüğü bu salata, Antalyalılar tarafından çok seviliyor. Birçok yemeğin yanında harika bir eşlikçi olan bu salata, içerisinde sumakta yer aldığından dolayı ekşi bir tada sahip oluyor.

Hibeş

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Hem meze hem de sos olarak yiyebileceğiniz hibeş, Antalya yöresine özgü bir lezzet. Başrolde tahinin olduğu, limon, sarımsak ve baharatlarla lezzetine lezzet katıldığı hibeş, kahvaltıdan akşam yemeğine kadar canınız nasıl isterse tüketebileceğiniz bir lezzet.

Kabak Çiçeği Dolması

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde yenilen kabak çiçeği dolması, yapımı oldukça zahmetli bir yemek. Antalya yöresinde çok fazla yapılan ve sevilen kabak çiçeği dolması, çiçeğin içini doldurulmasıyla hazırlanıyor. Hep aynı dolmaları yemekten sıkılanların kesinlikle denemesi gereken bu yemek, hafif olmasından dolayı da tercih ediliyor.

Bağaça

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya yöresinde genellikle Ramazan ayında sıkça yapılan bağaça, tahin ve çam sakızı ile hazırlanıyor. Antalya'nın meşhur tatlılarından biri olan bağaça, çarşının her yerinde kolayca bulunabiliyor. Antalya'da ne yenir diye düşünenlere önerebileceğimiz bu tatlı, tok tutma özelliğiyle de yiyenlerin hoşuna gidiyor.

Finike Muz Tatlısı

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın bir başka meşhur tatlısı olan Finike muz tatlısı, hem hafif olması hem de meyveli olmasından dolayı deneyen herkesin hoşuna gidiyor. Fırına verilmeden önce üzerine Finike portakalı gezdirilen bu tatlı, Antalya yöresinde oldukça meşhur bir lezzet.

Kırmızı Tavuk

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya mutfağının yöresel yemekleri arasında bulunan kırmızı tavuk, ismini salçanın verdiği kırmızılıktan alıyor. Fesleğenle lezzetlendirilen bu yemek, orijinalinde patatesle birlikte hazırlanıyor. Yapımı oldukça basit, lezzeti ise doyumsuz olan bu yemek, küçük büyük bütün Antalyalılar tarafından çok seviliyor.

Şilofta

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'ya gittiğinizde yemeniz gereken tatlılar arasında bulunan şilofta, erişte, ceviz, badem ve tarçınla hazırlanıyor. Eriştelerin şekerli suda haşlanarak lezzetlendirildiği bu tatlı, pratik olması ve içinde yer alan malzemelerinden dolayı beğenilerek yeniyor. Antalya'nın meşhur lezzetlerinden biri olan bu tatlı, her bir kaşıkta farklı bir tat almanızı sağlıyor.

Haluşka

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'ya özgü bir çeşit mantı olan haluşka, diğerlerinin aksine önce kaynar suda, ardından soğuk suda pişiriliyor. Tıpkı diğer mantılarda olduğu gibi kıymalı iç harca sahip olan bu mantı çeşidi, servis esnasında üzerine peynir dökülerek farklı bir lezzet sunuyor. İsteğe göre peynir yerine yoğurt dökülerek de yenilen haluşka, Antalya'da ne yenir diyenlerin tatması gereken yemekler arasında bulunuyor.

Öksüz Helvası

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Hikayesiyle hüzünlendiren, lezzetiyle mutlu eden Antalya'nın yöresel tatlıları arasında yer alan öksüz helvası, pekmezle hazırlanıyor. Rivayete göre öksüz olan bir çocuk komşusun yaptığı helva kokusunu duyunca annesinden helva istemiş, evde şeker olmadığından dolayı da annesi helvayı pekmezle yapmış. O günden sonra adı öksüz helvası olarak anılan bu tatlı, Antalya yöresinin en sevilen lezzetleri arasına girmiş.

Göleviz

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Yapım aşaması zahmetli olmasından dolayı her zaman yapılmayan göleviz, Antalya'nın meşhur yemekleri arasında bulunuyor. Tadının ve kıvamının tam yerinde olması için püf noktalara sahip olan göleviz, uzun saatler pişirilerek hazırlanıyor.

Çiğirdik

Antalya'nın Meşhur Lezzetleri

Susam ve üzüm pekmezinin birleşmesinden ortaya çıkan çiğirdik, Antalya yöresinde çay saatlerinin vazgeçilmez eşlikçisi oluyor. Hazır alınan atıştırmalıklardan daha lezzetli olan çiğirdik, Antalya'ya gelenlerin sevdiklerine hediye olarak götürdüğü lezzetler arasında yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Antalya'da Gezilecek YerlerAntalya'nın En İyi Otelleri
Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antalya sokak lezzetleri nelerdir?

Antalya'nın en iyi sokak lezzetleri arasında yanık dondurma, Alanya bohçası, Antalya piyazı, serpme börek ve çiğirdik yer alıyor.

Antalya'da ne yenir?

Antalya'nın meşhur lezzetleri arasında; Antalya Piyazı, Sedik Aşı, Alanya Bohçası, Enginarlı Girit Kebabı, Gökçesu Pilavı, Frigya Biber Dolması, İncir Kak, Laba Dolması, Hülüklü Çorba, Cive, Arap Kadayıfı, Toros salatası, Hibeş, Kabak Çiçeği Dolması, Bağaça, Finike Muz Tatlısı, Kırmızı Tavuk, Şilofta, Haluşka, Öksüz Helvası, Göleviz ve Çiğirdik Antalya'da yenecek yemeklerdir.

Antalya nereleri meşhur?

Antalya'nın meşhur yerleri arasında; Düden Şelalesi, Hadrian Kapısı, Yivli Minare, Konyaaltı Plajı, Kurşunlu Şelalesi, Patara Antik Kenti, Saat Kulesi Antalya, Hıdırlık Kulesi, Sandland Kum Heykel Müzesi, Kleopatra Plajı Alanya, Side Antik Kenti, Tünektepe Teleferik Tesisleri, Aspendos Antik Tiyatro, Damlataş Mağarası, Karain Mağarası, Manavgat Şelalesi, Olympos Antik Kenti, St. Nicholas Kilisesi (Noel Baba Kilisesi), Perge Antik Kenti ve Kesik Minare Antalya'da gezilecek yerlerdir.

Antalya'nın hangi içeceği meşhur?

Portakal suyu, şeker, portakal kabuğu ve su ile hazırlanan portakalata Antalya'nın meşhur içeceğidir.

Antalya'da hangi meyve meşhurdur?

Antalya'nın meşhur meyveleri; muz, portakal, mandalina, greyfurt ve limondur.

Antalya'nın meşhur tatlısı hangisi?

Antalya'nın en sevilen tatlıları arasında; Arap kadayıfı, bağaça, öksüz helvası, Şilofta, Finike Muz Tatlısı, İncir Kak, tahinli katmer, tahinli un helvası, yanık dondurma ve bergamot reçeli Antalya'nın meşhur tatlılarıdır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.