Antik Kent Zengini Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarihi geçmişiyle dikkat çeken ve antik kent bakımından en zengin şehir olan Antalya hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
Antik Kent Zengini Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Geçmişi oldukça eski olduğundan dolayı Türkiye'de en çok antik kente sahip olan Antalya, yüzölçümü bakımından ülkemizin 6. büyük şehridir. 2,426 milyon kişilik nüfusuyla ülkemizin en kalabalık 5. şehri olan Antalya, doğal ve tarihi güzellikleri sayesinde hem yerli hem de yabancı birçok turist çekmektedir. Bu sebeple birçok kişi tarafından merak edilen Antalya hakkında hazırladığımız bu içeriğimiz, şehrin bilinmeyenlerini ve bilinmesi gerekenleri barındırıyor.

İşte Antalya hakkında bilinmesi gerekenler...

Antalya'nın Tarihi

Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antalya'nın tarihi, Karain ve Beldibi mağaralarında yapılan kazılarda elde edilen bilgilere göre Pelolitik ve Mezolitik dönemlerine kadar gitmektedir. II. Attalos tarafından kurulan Antalya, ''Attalos Yurdu'' anlamına gelmektedir. M.Ö. 133 yıllında Bergama krallığının yıkılmasıyla beraber bağımsız kalan Antalya, korsanlar tarafından ele geçirilmiştir. M.Ö. 77 Roma imparatorluğuna katılan Antalya, M.Ö. 67’de Pompeius’un donanmasında üst olarak kullanılmıştır. Bizans döneminde önemli şehirler arasında bulunan Antalya piskoposluk merkezi haline gelmiştir.

11. yüzyılın sonlarına doğru Türklerin eline geçen Antalya, 1097 yılında 1. Haçlı Seferleri sırasında yeniden Bizans hakimiyetine girmiştir. 12. yüzyılın ilk yarısında Antalya'ya yakınlarına kadar gelip bölgede etkili olan Türkler, Antalyalıların arazilerini ekip biçmeye başlamıştır. 1182 yılında II. Kılıç Arslan Antalya'yı kuşatsa da başarılı olamamıştır. Tarihler 5 mart 1207'yi gösterdiğinde Selçukluların hakimiyetine giren Antalya'ya şehir düzenlemesi ve tersane yaptırılmıştır. Selçuklular, deniz savunmasına hakim olmadıkları için haklı katledip kısa süre içerisinde Antalya'daki egemenliklerini geri kazanmışlardır.

22 Ocak 1216 tarihinde İzzeddin Keykavus tarafından Antalya'ya yeniden sefer düzenlenmiş ve fethedilmiştir. İlerleyen yıllarda Alaeddin Keykubat'ın Alaiye'yi fethetmesiyle birlikte Akdeniz'de deniz birliğini sağlamak için tersane inşa edildi. 13. yüzyılın sonlarına doğru Hamitoğlulları Beyliği'ne katılan Antalya, daha sonraları Teke Eli olarak anılmaya başlandı. 1390 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından ele geçirilen Antalya, 1397'de tamamen Osmanlıların hakimiyetine girdi. Osmanlı dönemi boyunca zamanın en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Antalya, Osmanlı'nın son dönemlerinde Konya'dan ayrılıp bağımsız bir sancak olmuştur.

1. Dünya Savaşı'ndan sonra imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasıyla Antalya ve çevresi İtalya'ya bırakılmıştır. Tarihler 28 Mart 1919 yıllarını gösterdiğinde Antalya İtalyanlar tarafından tamamen işgal edilmiştir. 11 Eylül'de zafer ilan eden Antalyalılar, kutlamak için eğlence düzenlemişlerdir. Cumhuriyet döneminde il haline gelen Antalya, 1950 yılında büyük göç almıştır.

Antalya'nın İklimi

Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçiren Antalya, Akdeniz iklimine sahiptir. İç kesimlerinde ve dağlık alanlarında yarı kara iklim tipi görülen Antalya'da sahiller ise yazları meltem rüzgarlarıyla serinlemeye başlar. Kışların yağışlı geçtiği Antalya'da don olayı görülmezken, yüksek kesimlere kar yağabilmektedir. Yıllık ortalama 107 mm yağış alan Antalya, %60 ormanlık alana sahiptir. Ormanlık alanları kızılçam ve karaçamla kaplı olan Antalya, 500 metre aşağılarda maki bitki örtüsüne sahiptir. Tarıma elverişli topraklara sahip olan Antalya'da seracılık çok yaygın şekilde yapılmaktadır. Hemen hemen bütün meyve ve sebzelerin yetiştiği Antalya'da turunçgiller (mandalina, limon, portakal, greyfurt) en çok üretilen meyvelerdir. Ayrıca elma, şeftali, armut, üzüm gibi meyvelerin yanında biber, fasulye, domates, patlıcan gibi her çeşit sebze de yetiştirilmektedir. Koyun, keçi ve sığır yetiştiriciliğinin yanında balıkçılık da önemli bir ekonomik faaliyettir. Akdeniz'e kıyısı olan Antalya, bu denizin zengin balık çeşidinden en iyi şekilde faydalanmaktadır.

Antalya'nın Coğrafyası

Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Akdeniz bölgesinde yer alan Antalya, 20.723 km2 yüzölçümüne sahiptir. Muğla, Burdur, Isparta, Konya, Karaman ve Mersin'e komşu olan Antalya, dağlık ve engebeli bir yüzeye sahiptir. 3 tarafı dağlarla çevrili olan Antalya'nın en yüksek dağı Tahtalı dağıdır. Batıda yer alan Teke bölgesinde plato ve havzalara sahip olan Antalya, kireç taşından oluşmuş dağlara sahip olduğu için birçok mağaraya sahiptir. Ayrıca hinterlandı geniş olan Antalya limanı, deniz ticareti yönünden ülkemizdeki en önemli yerler arasında bulunmaktadır.

Antalya'nın İlçeleri

Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antalya'da toplam 19 ilçe yer almaktadır. Bunlar; Akseki, Aksu, Alanya, Demre, Döşemealtı, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kaş, Kemer, Kepez, Konyaaltı, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Muratpaşa ve Serik'tir. Bunlar arasında merkez ilçeler ise Aksu, Döşemealtı, Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltı'dır.

Antalya'nın İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

Antalya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Antalya'nın il trafik numarası yani plakası 07'dir. Antalya'da bulunan sabit hatların aranabilmesi için gerekli olan alan kodu ise 0242'dir.

Antalya'ya Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Antalya'da Gezilecek YerlerAntalya'nın Meşhur Lezzetleri

Antalya'nın genel özellikleri nelerdir?

Akdeniz iklimine hakim olan Antalya'da yazları sıcak, kışlar ise ılık geçmektedir. Ulaşım yönünden oldukça fazla gelişmiş olan Antalya, en çok turist çeken iller arasında bulunmaktadır.

Antalya neyi ile meşhur?

Türkiye'nin en çok turist çeken şehri olan Antalya'nın güneşi, plajı ve denizi meşhurdur.

Antalya nasıl anlatılır?

Türkiye'nin en kalabalık 5. şehridir. Türkiye'nin yüzölçümü olarak 6. büyük ilidir. Muğla, Burdur, Isparta, Konya, Karaman ve Mersin'e komşudur. Türkiye'de en çok antik kente sahip olan şehridir. Türkiye'de turunçgillerin üretildiği şehirdir.

Antalya neyi ile bilinir?

Antalya portakal ve portakal reçeliyle ünlüdür.

Antalya'nın simgesi nedir?

1230 yılında 1. Alaaddin Keykubat tarafından Yivli Minare Camii, Antalya'nın simgesidir.

Antalya en güzel yeri neresi?

Antalya'nın en güzel yerleri arasında; Düden Şelalesi, Kızılkule, Side Antik Kenti, Dim Çayı, Alanya Kalesi, Antalya Müzesi, Patara Antik Kenti, Tahtalı Dağı ve Aspendos Antik Tiyatrosu Antalya'da görülmesi gereken yerlerdir.

Antalya'ya hangi ayda gidilir?

Nisan ayından Ekim ayının ortasına kadar olan zaman Antalya'yı ziyaret etmek için en uygun zamandır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum