Aksaray’ ın Meşhur Lezzetleri

Aksaray gelişmiş hayvancılıkla birlikte, bağ ve bahçelerinde çokluğu nedeniyle, zengin bir mutfak kültürüne sahiptir.
Aksaray’ ın Meşhur Lezzetleri

Aksaray'da pek çok lezzetli yöresel yemek bulunmaktadır. Her çeşit yemeklerin olduğu et ve sebze yönünden zengin bir mutfağa sahiptir. Aksaray’ a yolunuz düşerse neyi mutlaka yemeniz gerektiğini bilmiyorsanız biz sizler için Aksaray’ ın meşhur lezzetlerini sıraladık.
 

Soğanlama

Çok zahmetsiz ve bir o kadar pratik olan bu yemek Aksaray’ ın meşhur lezzetlerinden bir tanesidir. Adından da anlaşılacağı üzere ana malzemesi soğandır. Kıyma ve soğan kavrulmasından oluşan bu yemek Aksaray’ da her evde yapılır ve bilinir.

soganlama.jpg

 

Erişte

Erişte her ne kadar artık her yörede ve bölgede yapılsa da Aksaray’ la da özdeşleşmiş bir yemektir. Uzun şeritler halinde hamurdan elde edilip kurutulmasıyla oluşur. Pişirilip üzerine isteğe göre her malzeme konulabilir. Sadece tereyağ da gezdirilebilir.
 

eriste-002.jpg
 

Kuskus Pilavı

Kuskus da yine marketlerde dahi bulunan bir çeşit makarna, hamur olsa da Aksaray’ da kuskus pilavı oldukça yaygın olup çok meşhurdur. Aksaraylılar kuskusu kendileri yapıp kuruturlar. Daha sonra da pilavını yaparlar. Kışın ve ramazanlarda çokça tercih edilir.
 

kuskus-pilavi.jpg
 

Bamya Çorbası

Aksaray’ da yapılan ve çok da sevilen bir diğer yöresel lezzet bamya çorbasıdır. Aksaraylılar bamya yemeğini biraz daha sulu ve çorba kıvamında pişirerek tüketiyorlar. Bayramlarda, özel günlerde tercih edilen meşhur lezzetlerin de başında gelmektedir.
 

bamya-corbasi.jpg
 

Çiğleme

Aksaray’ ın en meşhur tatlısıdır. Oldukça pratik ve kolay bir yapımı vardır. Az malzemeyle çok lezzetli bir tatlı olan çiğleme Aksaray’ ın olmazsa olmazıdır. Un, su ve kaymaktan yapılan çiğlemeyi Aksaray’ a giderseniz mutlaka tatmalısınız. Sıcak sıcak yemenizi tavsiye ederiz.
 

cigleme.jpg
 

Höşmerim

Yine höşmerim de çok pratik ve az malzemeyle ortaya çıkmış bir tatlı çeşididir. Sadece un, tereyağ ve şekerden yapılır. Sıcak sıcak yemek gerekir. Aksaray’ ın meşhur diğer tatlı çeşididir.
 

hosmerim-001.jpg
 

Sarığı Burma

Diğer adı katmer olan Aksaray'da kolaylıkla bulabileceğiniz ve çok lezzetli bir diğer tatlı çeşididir. Hamurun ince bir şekilde açılıp tepsiye katmer biçiminde dıştan içe doğru döşenmesiyle oluşur. Üzerine yağ dökülür ve kızartılır.
 

sarigi-burma.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum