Akalazya Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıldır?

Yemek borusunda meydana gelen rahatsızlıklardan biri olan akalazya hastalığının nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini yazımızda detaylıca inceledik.
Akalazya Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıldır?

Kişinin beslenme düzenini değiştirmesine sebebiyet veren rahatsızlıklardan birisi olan akalazya hastalığı hakkında tüm bilgilere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda akalazya hastalığı nedir, neden olur, nasıl geçer, belirtileri nelerdir, tedavisi ve ameliyatı nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte akalazya hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler...

Akalazya Hastalığı Nedir?

Akalazya Hastalığı

Akalazya hastalığı yemek borusundaki hareket bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Akalazyanın kelime anlamı gevşeme güçlüğüdür. Yutma ile meydana gelen kasılma dalgası lokmayı yemek borusundan mideye doğru iletir. Bu sırada yutmayla birlikte alt sfinkterde (büzgen kas) gevşeme meydana gelir ve lokmanın mideye geçişi sağlanır.

Alt sfinkter olarak adlandırılan bölge dinlenme halinde devamlı olarak kasılı durumdadır. Alt sfinkerın dinlenme halinde dahi devamlı olarak gevşemesi reflüye neden olurken, yutma sırasında gevşememesi ise akalazyaya neden olmaktadır. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda yemek borusu kanseri riskinde artış görülür.

Akalazya Hastalığı Kimlerde Görülür?

Akalazya Hastalığı

Erkek ve kadınlarda aynı sıklıkta görülen akalazya hastalığı genellikle 25-40 yaş aralığında ortaya çıkar. Yapılan araştırmalarda her yıl 100.000 akalazya tanısı konulduğu tespit edilmiştir. Ancak çok sık rastlanılan bir hastalık olmamakla birlikte belirtilerin yavaş ilerlemesi sonucunda tanı koymakta çoğunlukla geç kalındığı belirtilmektedir.

Akalazya Hastalığı Neden Olur?

Akalazya Hastalığı

Akalazya hastalığı yemek borusu ile midenin buluştuğu kısımda bulunan kapakçığın yutma sırasında gevşeyememesine bağlı olarak gelişmektedir. Alt sfinkerın yutma esnasında gevşememesi durumunda yiyeceklerin yemek borusundan mideye geçişi aksar ve belli bir süre sonra tamamen durur.

Bu rahatsızlığın oluşmasına yol açan birkaç faktör bulunmaktadır. Bunlar yemek borusundaki bozukluk, alt özofagus sfinkeri düzeyindeki düz kasların sinir yapısındaki bozukluk, yemek borusundaki kapakçık sistemini besleyen sinir ağındaki hücrelerin ölmesi, kalıtım, virüslere bağlı enfeksiyonlar, diyabet, skleroderma, mide borusu kanseri ve Chagas hastalığıdır.

Akalazya Hastalığının Belirtileri

Akalazya Hastalığı

Akalazya hastalığı oldukça sinsi ilerleyen bir hastalıktır. Belirtilerin yavaş ilerlemesinin yanı sıra çok sık rastlanmayan bir hastalık olması nedeniyle çoğunlukla tanı koymakta geç kalınmaktadır. Bu yüzden de hastalık ciddi problemler oluşturabilmektedir.

Akalazyanın başlıca belirtileri mide bulantısı, kusma, göğüste yanma hissi, göğüs ağrısı, kilo kaybı, boğazda dolgunluk hissi, geğirme güçlüğü, yutma güçlüğü, öksürük, ağza yemek artığı ve acı su gelmesidir. Bu belirtilerden birkaçını kendinizde görüyorsanız bir an önce doktora başvurmalısınız.

Akalazya Tanısı

Akalazya Hastalığı

Akalazya vakalarında hastaların büyük çoğunluğu yutma güçlüğü şikayetiyle doktora başvurmaktadır. Akalazya hastalığının belirtilerini taşıyan ve akalazya hastalığını işaret eden şikayetlerle doktora başvuran hastaya çeşitli tetkikler uygulanır. .

Bu rahatsızlığın teşhisi için fiziksel muayenenin yanı sıra doktor tarafından göğüs ve akciğer filmi, baryumlu grafi, yemek borusu ve alt kısmındaki basınç ölçümü, üst endeskopi ve bilgisayarlı tomografi (BT) istenebilir. Bunların sonucunda hastalığın tanısı koyulmaktadır.

Akalazya Hastalığının Tedavisi ve Ameliyatı

Akalazya hastalığının tedavisinin uygulanma şeklinde ayırıcı unsur hastalığın derecesi ve şiddetidir. Hafif seyreden akalazya vakalarında öncelikle medikal tedavi uygulanmaktadır. Uygulanan ilaç tedavisi yemek borusunun alt kısmında yer alan kasların kasılmalarının kontrol altına alır ve gevşemelerini sağlar.

Akalazya Hastalığı

Akalazya tedavisinde uygulanan tedavilerin birçoğu endeskopi yardımıyla yapılmaktadır. Endeskopi yardımıyla uygulanan tedavilerden bir diğeri ise yemek borusunun alt kısmının genişletilmesidir. Bu işlem ince bir boru yardımıyla yemek borusunun alt kısmına balon ulaştırılması ve balonun burada şişirilmesi ile gerçekleştirilir. Balonun şişmesi ile birlikte yemek borusunun alt kısmının da genişlemesi sağlanır.

Akalazya tedavisinde başvurulan son yöntem ameliyattır. Hastanın sağlık durumu ve hastalığın derecesine bağlı olarak cerrahi müdahale doktor tarafından uygun görülebilir. Bu tip durumlarda ameliyatla yemek borusunun alt kısmı kesilerek genişletilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mide Kanaması Belirtileri ve TedavisiHemoptizi Nedir?

Akalazya ne demek?

Yemek borusunu etkileyen bir hastalık olan akalazya, kişinin yutma işlevini tam olarak yerine getirememesine neden olmaktadır. Bu rahatsızlık sonucunda katı ve sıvı besinlerin sindirilmesi zorlaşmaktadır.

Akalazya hastalığının sebebi nedir?

Akalazya hastalığı yutma sonucunda kapakçık sistemini uyaran sinir hücrelerinin ölmesi ya da hasar almasından dolayı oluşmaktadır. Bu sinir hücrelerinin otoimmün hastalıklar ve diyabet yüzünden öldüğü düşünülmektedir.

Akalazya hastalığına ne iyi gelir?

Bu rahatsızlığa iyi gelen birkaç yöntem bulunuyor. Bunlar yiyeceklerin iyice çiğnenmesi, çok soğuk ve sıcak gıda tüketmemek ve kapakçık sistemini gevşetmeye yarayan ilaçları yemek öncesinde kullanmaktır.

Akalazya hastalığı nasıl tedavi edilir?

Akalazya hastalığı tedavisinde birkaç yöntem kullanılıyor. Bunlar medikal tedavi, botoks enjeksiyonu, balon dilatasyonu ve cerrahi tedavidir. Doktor bu tedavi yöntemlerinden birini ya da birkaçını hastalığın durumuna göre uygulayacaktır.

Akalazya reflü yapar mı?

Akalazya, yemek borusundaki besinlerin yutulmasında rol alan kasları kontrol eden sinir hücrelerinin kaybı yüzünden oluşmaktadır. Alt sfinkerin dilenme halinde devamlı olarak gevşemesi ise reflüye neden olmaktadır.

Akalazya için hangi bölüme gidilir?

Akalazya rahatsızlığı için Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi bölümlerine başvurmak gerekiyor. Bu bölümlerdeki alanında uzman doktorlar gerekli teşhis ve tedavi sürecini başlatacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.