Hemoptizi Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Kanlı öksürük oluşumuna denen hemoptizinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Hemoptizi Nedir? Neden Olur ve Tedavisi Nasıldır?

Altında yatan nedenlerin oldukça ciddi olduğu hemoptizi rahatsızlığının bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor. Bu içeriğimizde kanlı öksürük hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Yazımızda hemoptizi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl geçer ve tedavisi var mı gibi soruların cevaplarını derledik.

İşte hemoptizi hakkında her şey...

Kan Tükürme (Hemoptizi) Nedir?

Hemoptizi

Tıp dilinde hemoptizi olarak adlandırılan kanlı öksürük veya kan tükürme, öksürme sırasında solunum yolundan kan gelmesidir. Birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilen rahatsızlık, bazı akciğer hastalıklarından da kaynaklanabilir. Öksürük veya tükürük ile birlikte görülen kan parlak kırmızı, pembe, köpüklü veya balgamla karışık olabilir.

Hemoptizi ile hematemezi birbirine karıştırmamak gerekir. Hemoptizi, az önce de açıkladığımız üzere kanın solunum yollarından gelmesidir. Ancak ağızdan kusma yoluyla kan geliyorsa, bu durum hematemez olarak adlandırılır. Kısacası hematemez, bulantı ve kusma ile meydana gelirken; hemotizi öksürük yoluyla meydana gelir. Hematemezde kan mideden gelir ve kahve telvesi görünümündedir. Hemoptizide ise kanın rengi kırmızıdır.

Kan Tükürme (Hemoptizi) Neden Olur?

Hemoptizi

Hemoptizi olarak adlandırılan kan tükürmenin ana nedeni solunum yolunda meydana gelen sorunlardır. Genellikle kronik bronşit veya bronşetakziden kaynaklanan kan tükürme, akciğer veremi, kalp yetmezliği, bronş hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, damar bozuklukları, zatürre, akciğerde kan pıhtısı oluşması, bronş ve akciğerde oluşan tümörler sonucunda da meydana gelebilir.

Kan tükürme veya kanlı balgam ile karşılaşılması durumunda mutlaka doktora başvurulması önerilir. Az miktardaki kanlı tükürük genellikle acil müdahale gerektirmez. Ancak sürekli tekrar eden kanlı tükürük veya bir öksürük nöbetinden sonra bir avuç dolusu kan tükürmek, ciddi sorunların habercisi olabilir.

Hemoptizi Belirtileri Nelerdir?

Hemoptizi

Bu rahatsızlığın altında yatan birçok sebep olduğu için hastalarda görülen belirtiler de bir o kadar fazla olmaktadır. Ancak bu rahatsızlıkların göstermiş olduğu bazı ortak semptomlar da bulunmaktadır.

Hemoptizi hastalığında görülen belirtiler nefes darlığı, ani göğüs ağrısı, öksürük ve kanlı balgamdır. Bunları kendinizde ya da çevrenizdeki bir bireyde görüyorsanız bir an önce doktora görünün.

Hemoptizi Tanı Yöntemleri

Hemoptizi

Hemoptizi rahatsızlığının tanısının koyulabilmesi için ilk olarak fiziksel muayenenin yapılması daha sonra da birkaç tetkikin uygulanması gerekiyor. Akciğer grafileri, bilgisayarlı tomografi, DSA, BT anjiyografi ve bronkoskopi bu tetkikler arasından en çok tercih edilenleridir.

Doktor muayene ve tetkiklerin sonuçlarına göre hemoptizi hastalığının tanısını koyacaktır. Bu testlerden gelen bilgilere göre ise rahatsızlığın altında yatan nedenler ortaya çıkarılır. Böylece tedavi çok daha hızlı ve etkili olur.

Kan Tükürme (Hemoptizi) Tedavisi Nasıldır?

Kanlı tükürük veya balgam ile karşılaşılması durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır. Kanama az da olsa doktora başvurmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız önerilir. Az miktardaki kanlı tükürüğün yanı sıra öksürük nöbeti sonrasında bir avuç dolusu kanama meydana gelmesi durumunda acilen doktora görünmelisiniz.

Hemoptizi

Acil müdahale gerektiren durumlardan bir diğeri ise tekrar eden veya nefes darlığına neden olan kanamalardır. Bu tip durumlar ciddi bir durum habercisi olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle acilen doktora başvurmalı veya 112'yi arayarak yardım istemelisiniz.

Hemoptizi tedavisi altta yatan hastalığa göre değişkenlik gösterir. Hemoptizinin doğrudan bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi durumunda hemoptizi sorunu da ortadan kalkar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Mide Kanaması Belirtileri ve TedavisiAkalazya Hastalığı Nedir?

Hemoptizi sebepleri nelerdir?

Hemoptizi çoğu zaman leğen bölgesi ve bacak damarlarından gelen pıhtının akciğer damarlarını tıkaması sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Ağızdan gelen her kanama hemoptizi değildir. Bu yüzden bir an önce doktora başvurun ve altında yatan nedenleri öğrenin.

Hemoptizi hangi hastalılarda görülür?

Bu rahatsızlık en çok zatürre ve tüberküloz hastalıklarında bağlı olarak gelişmektedir. Bu hastalıkların bir belirtisi olan hemoptizi, rahatsızlıklar tedavi edildiği zaman ortadan kalkmaktadır.

Hemoptizi ölümcül mü?

Oluştuğunda birçok hastalığı haber veren hemoptizi, bir an önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Zamanında tedavi edilmediği ve müdahalenin etkili olmadığı durumlarda ise hastalık ölümcül olabilir.

Hemoptizi zararlı mı?

Öksürük türlerinden en tehlikeli olanı olan hemoptizi, akciğer hastalıklarını haber vermektedir. Bu yüzden de oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Hastalık kan kaybına neden olduğu için de sağlığımız açısından zararlıdır.

Hemoptizi ne kadar sürer?

Hemoptizi hastalarında 24 saat için 100 ile 600 ml arasında kan kaybı yaşanmaktadır. Hastalığın ne kadar süre boyunca etkili olacağı ise bilinmemektedir.

Hemoptizi tekrar eder mi?

Kan tükürme hastalığına sahip olan bireylerde hastalık tedavi edilse dahi tekrar etme riski bulunmaktadır. Hastaların %10-55.3'ünde hemoptizi tekrardan ortaya çıkmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum