Adnan Menderes Kimdir

1950-1960 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak görev alan Adnan Menderes, 1899 yılında Aydın'ın Koçarlı ilçesi Çakırbeyli köyünde doğdu.
Adnan Menderes Kimdir

Adnan Menderes’in Biyografisi

İbrahim Ethem Bey ve Tevfika Hanım’ın evladı olarak dünyaya gelen Adnan Menderes, çok küçük yaşlarda hem öksüz hem yetim kaldı.

Adnan Menderes, eğitimine ilk olarak İzmir İttihat ve Terakki Mektebi’nde başladı. Sonraki yıllarda Kızılçullu Amerikan Koleji’nde okudu.

 

Askeri Hayatı

1916 yılında askere alındı. 1917 yılında asteğmen oldu. Askerliği bitirip İzmir’e tekrar dönüş yaptı. Sonrası ortaya çıkan İstiklal Savaşı’nda yeniden askere alınarak Aydın Askerlik Şubesinde görevlendirildi. Askeri rütbeleri teker teker yükselen Menderes, 1922 yılında teğmenliğe yükseldi. 1923 yılında ise terhis oldu.

 

Siyasi Hayatı

Adnan Menderes, askerden döndükten sonra siyasete girdi ve Ali Fethi Bey'in Başkanlığında kurulan Serbest Cumhuriyet Fırkası’nda yer aldı. Partinin Aydın İl Başkanı oldu. Parti kısa süre sonra kapatılınca Cumhuriyet Halk Partisi’ne geçiş yaptı ve görevini bu partide devam ettirdi.

adnan menderes eski başbakan

9. Dönem milletvekili seçimlerinde Aydın Milletvekili oldu. O yıllarda Hukuk Fakültesi’nden lisans eğitimini sürdürdü ve 1935 yılında mezun oldu. Ardından gelen milletvekili seçimlerinde ( 10-11-12 ) tekrardan meclise girdi. 1945 yılına kadar komisyonlarda yer alan Menderes, çıkartılan ‘’ Toprak Yasası Kanunu ‘’ sebebiyle partiden istifa etti.

 

Demokratik Parti

1945 yılında Demokrat Parti kuruldu. Parti’nin genel başkanı Celal Bayar olurken, ikinci adam ise Adnan Menderes oldu.

1950 yılında yapılan seçimlerde Demokrat Parti, birinci parti oldu ve sonrasında Celal Bayar Cumhurbaşkanı seçilirken, Adnan Menderes’e de hükümeti kurma yetkisi verdi. 1954 yılında bir kez daha Demokrat Parti seçimlerde birinci oldu. 1960 yılına kadar hükümetin tek başına lideri oldu.

 

1960 Darbesi

1960 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri devlet yönetimine el koydu. Adnan Menderes Yassıada’ya hapsedildi. Menderes, Yüksek Adalet Divanında, Anayasayı ihlâl ve çeşitli suçlardan dolayı yapılan yargılama sonunda ölüm cezasına çarptırıldı.

17 Eylül 1961'de ölüm cezası İmralı'da idam şeklinde gerçekleştirildi.

adnan menderes idamı

17 Eylül 1990'da naaşı İmralı'dan alınarak Devlet töreni ile İstanbul Vatan Caddesinde yaptırılan Anıtmezarda toprağa verildi.

Aydın ilinde Adnan Menderes Üniversitesi kurulurken, İzmir’de Adnan Menderes Havaalanı açıldı.

 

Neoldu.com/ Enes Som

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.