Adana'da Yemeden Dönmemeniz Gereken 20 Meşhur Lezzet

Akdeniz Bölgesi'nin yemek kültürü bakımından en zengin şehri olarak kabul edilen Adana'da yemeniz gereken en meşhur lezzetleri sizin için derledik.
Adana'da Yemeden Dönmemeniz Gereken 20 Meşhur Lezzet

Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip olan şehirler arasında yer alan Adana, deniz mahsullerinden kırmızı ete, tatlıdan kahvaltılığa birçok farklı alanda lezzet sunuyor. Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Adana, nesilden nesile aktarılan yöresel lezzetleriyle yoğun ilgi görüyor. Acısı ve baharatlarıyla lezzet şöleni sunan Ada mutfağı, lezzet avcılarının da ilk tercihi oluyor.

Tüm bunları değerlendirerek hazırladığımız bu içeriğimiz, ''Adana'da ne yenir?'' ve ''Adana'nın hangi lezzetleri meşhurdur?'' diye düşünenler için şehrin yöresel yiyecek ve içeceklerini barındırıyor.

İşte Adana'nın meşhur lezzetleri...

Adana Kebabı

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana dendiği zaman herkesin aklına gelen ilk lezzet Adana kebabı oluyor. Ünü Adana'nın dışına taşmış olan ve yiyen herkesi kendine hayran bırakan Adana kebabının en önemli özelliği etin zırhla çekilerek hazırlanması. Dana ve kuzu etinin karıştırılarak hazırlandığı bu lezzete her ne kadar kolayca ulaşılabilse de Adana'da yapılanla diğer şehirlerde yapılanlar arasında uçurumlar oluyor. Adana'ya gittiğinizde mutlaka tatmanız gereken ve tatmadan döndüğünüzde Adana gezinizin yarım kalacağı bu lezzet, Adana mutfağının demirbaşlarından.

Şırdan

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Görüntüsünden dolayı çoğu kişinin başta ön yargılı olduğu şırdan, son zamanlarda oldukça popüler yiyecekler arasına girdi. Yiyenin bağımlısı olduğu şırdan Adana'nın en sevilen yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Adana'da sofraların olmazsa olmazı olan şırdan genellikle kuzudan yapılıyor.

Bici Bici Tatlısı

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'nın bunaltan sıcaklarında buz gibi içinizi ferahlatacak olan Bici Bici, Adana'nın olmazsa olmaz tatlılarından biri. Adana'da sokaklarda kolayca rastlayabileceğiniz bici bici, su ve nişastayla hazırlanan muhallebinin üzerine rendelenmiş buz ve renklendirilen gül suyu konuluyor. Bu sayede hem görüntü olarak hem tat olarak beğenilen bici bici, Adana'ya gidildiğinde mutlaka yenmesi gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Analı Kızlı

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'da çorba olarak tüketilen fakat ana yemek olarak da yenebilecek Analı Kızlı, kıyma, et, irmik ve bulgur gibi ana malzemelere sahip. İçerisinde büyük ve küçük olmak üzere iki farklı boyutta hazırlanan köftelerinden dolayı bu ismi alan analı kızlı, Adana mutfağının vazgeçilmez yöresel lezzetleri arasında.

Mumbar Dolması

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'da oldukça meşhur olan mumbar dolması, genellikle koyunun kalın bağırsağından yapılsa da dana ve kuzudan da yapılabiliyor. İç harcında burgur, ceviz ve soğan gibi malzemelerin bulunduğu mumbar dolması, Ada'da her restoran da ve seyyar satıcılarda bulabilmek mümkün.

Kamhi Çorbası

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Yapımı oldukça zahmetli olan ve Adana'da özel günlerin vazgeçilmez çorbaları arasında bulunan Kamhi, hayır çorbası anlamına da geliyor. Toplamda 12 saatte pişen çorba, gerdan eti, dövme ve nohutla yapılıyor. Adana'nın en meşhur çorbacılarında istediğiniz zaman içebileceğiniz bu enfes lezzet, özellikle kışları insanın içini ısıtıyor.

Gül Mantı

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Görüntüsüyle tomurcuk gülü andıran bu mantı, Adana'nın yöresel yemekleri arasında bulunuyor. Nohut, et suyu ve salça ile hazırlanan sosuyla biraz sulu olan gül mantısı, üzerine sarımsaklı yoğurt döküldüğünde enfes bir lezzet sunuyor. Adana'ya gittiğinizde yemeniz gereken lezzetler arasında bulunan gül mantısı, yiyen herkesin hafızalarında yer ediniyor.

Ekşili Ispanak Başı

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

İçerisinde nohut, mercimek, ıspanak bulunduğundan dolayı oldukça besleyici ve sağlıklı olan ekşili ıspanak başı, Adanalılar tarafından çorba olarak tüketiliyor. Adana'nın yöresel lezzetlerinden biri olan ve evlerde sıkça tüketilen ekşili ıspanak başı, farklı baharatlarla tatlandırılarak damak çatlatan bir yemek haline getiriliyor.

Yüksük Çorbası

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adanalılar için yemek yapmak da yemek de ayrı bir tutku olduğundan çoğu kişiye zahmetli gelen yüksük çorbası yörede sıkça yapılan lezzetler arasında bulunuyor. Yapımında birçok farklı aşamalar bulunan yüksük çorbasında mantı, nohut ve kıyma bulunuyor. Et suyuyla hazırlanan bu çorba, hem doyuruculuğu hem de lezzetiyle Adana mutfağının ne kadar zengin olduğunu kanıtlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yüksük Çorbası Tarifi

Sıkma

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'da sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti olan sıkma, gözlemeye benzeyen fakat dürüm şeklinde sarılarak yenilen bir hamur işi. Peynirli, ıspanaklı, patatesli, maydanozlu ve domatesli gibi çeşitlere sahip olan sıkma, Adana'ya gittiğinizde güne enerjik başlamak için kahvaltıda yiyeceğiniz en lezzetli tatlar arasında bulunuyor.

İşkembe Dolması

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana sofralarının vazgeçilmez bir diğer lezzeti ise işkembe dolması. Kuzu işkembeden yapılan bu lezzet, bulgur ve kıymayla hazırlanan iç harcıyla birlikte enfes bir şölene dönüşüyor. İşkembenin zor temizlenmesinden dolayı hazırlaması oldukça zahmetli olan bu yöresel yemek, Adana'da yemeniz gereken lezzetler arasında yer alıyor.

Şalgam

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Kebapların en büyük eşlikçisi olan Adana şalgamı, hem acılı hem de acısız olarak yemeğe bambaşka bir boyut kazandırıyor. Adana'da neredeyse su niyetine içilen şalgam, bağışıklığı kuvvetlendirdiğinden dolayı da sağlıklı içecekler arasında yer alıyor. Adana Çukurova'da yetişen çiçekten yapıldığından dolayı mayalanması oldukça ustalık isteyen Şalgam, içinde havucuyla birlikte tüketildiğinde daha da lezzetli oluyor.

Vardabit

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana mutfağının sevilen lezzetlerinden olan Vardabit için bir değerlendirme yemeği denebilir. Kuru fasulye, domates salçası, tahin ve bayat ekmeğin birleşerek enfes bir lezzete dönüştüğü Vardabit, uzun süre tok tuttuğundan dolayı da beğeniliyor.

Taş Kadayıf

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'nın meşhur tatlısı olan taş kadayıf, Arap mutfağında da en sevilen tatlılar arasında bulunuyor. Yarım ay şeklinde hazırlanan bu tatlı, hamurdan yapılmış olmasına rağmen çıtır çıtır olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Yassı kadayıfta denen bu tatlı, şerbetli bir tatlı olmasına rağmen yedikçe ağırlık vermiyor.

Adana Usulü İçli Köfte (Kibbe)

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

''Adana'da ne yenir?'' diye soranlara önerebileceğimiz lezzetler arasında bulunan Adana usulü içli köfte veya bir diğer adıyla kibbe, özel baharatlar ve kıymalı harçla hazırlanıyor. İç harcıyla lezzetine lezzet katan kibbenin dışına şekil verilmesi ise oldukça ustalık isteyen bir iş.

Adana Simidi

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adanalıların başta kahvaltıda olmak üzere günün her saati bayılarak yediği Adana Simidi, yapım aşamasında içine pekmez katıldığından dolayı diğer simit çeşitlerinden ayrılıyor. Adana'da her sokak başında seyyar satıcılarda ve dükkanlarda bulabileceğiniz bu lezzet, genellikle şalgamla beraber tüketiliyor.

Bamya Dolması

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'ya gittiğinizde yemeniz gereken lezzetler arasında bulunan Bamya Dolması, yiyenleri hayrete düşürüyor. Adana'ya turist gidenler tarafından fazla bilinmeyen bu lezzeti yapabilmek için normale göre biraz daha büyüyen bamyalar seçiliyor. Bamya sevmeyene bile sevdirecek kadar lezzetli olan bu yemek, damak zevkine düşkün olanların keşfetmesi gereken tatlar arasında bulunuyor.

Kabak Çintmesi

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Hem yapımı kolay hem de lezzetli olan kabak çintmesi, Adana'da yaz aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Adana mutfağının en hafif yemeklerinden biri olan kabak çintmesi, kabakların küçük küçük doğranarak kendi yağında pişmesiyle hazırlanıyor. Adında geçen çintme de ufalama ve doğrama anlamına geliyor.

Kedibatmaz

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Yöresel tatlıları arasında bulunan Kedibatmaz, Adana'da etin ne kadar önemli ve vazgeçilmez olduğunun bir kanıtı. Kaz eti ve mısır ununun birleşmesiyle ortaya çıkan bu tatlı, birbiriyle alakasız tatları içerdiğinden çok fazla dikkat çekiyor. İçinde et olduğunun anlaşılması bir hayli zor olan bu tatlı, Adana sokaklarında rahatlıkla bulunabilecek lezzetler arasında yer alıyor.

Sini Köfte

Adana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'da yiyeceğiniz yemekler arasında bulunan sini köfte; dışında bulgur, içinde ise soğan ve kıymadan oluşan bir harçla hazırlanıyor. Sinide hazırlanan bu köfte; alt tabanına bulgurla olan karışım, üstüne iç harç ve en üste tekrar bulgur karışımı konularak hazırlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adana'da Gezilecek YerlerAdana'nın En İyi Otelleri
Adana Hakkında Bilinmesi GerekenlerNerede Ne Yenir?

Adana lezzetleri neler?

Adana'nın yöresel lezzetleri arasında; Adana kebap, sıkma, şırdan, bumbar dolması, taş kadayıf, bici bici, analı kızlı, şalgam, Adana böreği, yüksük çorbası, işkembe dolması, kamhi çorbası, ekşili ıspanak başı, bamya dolması, kedibatmaz, sini köfte, Adana usulü içli köfte, vardabit ve Adana simidi Adana'nın en meşhur lezzetleridir.

Adana'nın en meşhur yemeği hangisi?

Adana denildiği zaman akla ilk gelen en meşhur yemeği Adana kebabıdır. Kuzu ve dana etinin karıştırılarak zırhtan geçirilmesiyle ede edilen Adana kebabı, tüm Türkiye tarafından sevilen bir yemektir.

Adana'nın hangi içeceği meşhur?

Adana'nın en sevilen ve meşhur içeceği şalgamdır. Acısız olarak hazırlanan ve belli bir mayalanma süresine sahip olan şalgam, Adana'da en çok içilen içecektir.

Adana'da tatlı ne yenir?

Adana'ya gidildiğinde yenmesi gereken tatlıları merak ediyorsanız eğer; bici bici, taş kadayıf, kedibatmaz, halka tatlısı ve cevizli sarı burma tatlısı Adana'nın meşhur tatlılarıdır.

Adana'nın meşhur meyvesi hangisidir?

Adana'nın en sevilen ve meşhur olan meyvesi dikenli incirdir. Sokaklarda el arabasında satılan dikenli incir yılın belli zamanlarında yenilebiliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum