Kültürün Merkezi Adana Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tarım, sanayi ve ticaretin şehri olan Adana hakkında az bilinenler ve bilinmesi gereken bilgileri sizin için derledik.
Kültürün Merkezi Adana Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Köklü geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana, Dünya üzerinde bilinen en eski yerleşim yerlerinden biridir. Ticaret, tarım ve sanayi yönünden Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Adana, 2,22milyon nüfusuyla da en büyük altıncı şehrimizdir. Kültürel anlamda çok fazla çeşitliğe sahip olduğundan dolayı mutfağıyla da dikkat çeken bu şehir, her yıl on binlerce turistin ilgisini çekiyor.

Her yönüyle hayranlık uyandıran Adana hakkında hazırladığımız bu içerimiz, şehrin bilinmeyenlerini ve bilinmesi gereken önemli bilgilerini barındırıyor.

İşte Adana hakkında bilinmesi gerekenler...

Adana'nın Kısa Tarihi

1-adananin-tarihcesi.webp

Tarihi M.Ö 600'lü yıllara kadar dayanan ve Dünya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Adana, Antik Kilikya Bölgesinin en önemli şehridir. Birçok kaynağa göre adını Yunan Mitolojisinde geçen gök tanrısı Uranus'un oğlu Adanaus'tan almıştır. İnsanoğlunun ilk yerleşik hayata geçtiği Neolotik döneme ait izlere rastlanan Tepebag Höyügü, Adana'nın merkezinde yer almaktadır. Hititlere bağlı Kiznuwatna Krallığı’nın merkezi olan Adana, daha sonraları sırasıyla Asurlular (M.Ö 7. yüzyıl), Büyük İskender (M.Ö.333'de) ve ardından Selefkiler'in hakimiyeti altına girmiştir.

M.Ö. 1. yüzyılda Romalıların hakimiyetine giren Adana, Doğu Roma'nın en büyük ticaret merkezidir. Türklerin hakimiyetine kadar, Sasaniler, Bizanslılar ve Abbasiler'in yönetiminde olan Adana, 12. yüzyılda Ermenilerin Selçuklulardan aldığı şehri 14. yüzyılda Memlüklüler'in ele geçirmesiyle tamamen Türklerin olmuştur. Çukurova'ya yerleşen Memlüklüler, Pyramos nehrinin adını değiştirerek Ceyhan, Sarus nehrinin adını değiştirerek ise Seyhan koymuşlardır.

1352-1517 yılına kadar Ramazanoğlu beyliğine ait olan Adana, Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferi sırasında Osmanlı'ya bağlanmıştır. Yakın tarihimize bakıldığında ise 31 ekim 1918 yılında Adana'ya gelip Yıldırım Orduları komutanlığını devralan Mustafa Kemal Atatürk, “Savaş, müttefikler için bitmiş olabilir. Ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istikbalimizin savaşı, şimdi başlıyor” diyerek Kurtuluş savaşının ilk sinyallerini vermiştir. Bu sırada işgal edilmek istenen bölgede Avrupa devletlerine destek vermesi için bir Ermeni devleti kurulmak istenmiştir. Fakat 1921 yılında imzalanan Ankara antlaşması sayesinde işgalci güçler Adana'da uzaklaşmıştır.

Adana'nın İklimi

2-adananin-iklimi.webp

Akdeniz iklim özelliklerini taşıyan Adana; yazları sıcak ve kurak, kışları ise ılık ve yağışlı geçirmektedir. 20-30 yılda bir kar yağan Adana'da yağmur yağış miktarı ortalama 625 mm'dir. Yılda 195.6 gününü yaz, 134.4 gününü ise tropikal olarak geçiren Adana'da dağlık bölgeler Akdeniz ve karasal iklimi bir arada yaşıyor. 700-800 metreye kadar maki görülen Adana'da daha yüksek yerlerde karaçam ve sedir ağaçları görülür. Alçaklarda geniş yapraklı ağaçlar yer alırken yukarılara çıkıldıkça iğne yapraklı bitkilere rastlanmaktadır.

Adana'nın Coğrafyası

3-adananin-cografyasi.webp

Seyhan Nehri'nin kıyısında Toros Dağları'nın Güneyinde kurulan Adana; Mersin, Osmaniye, Kahramanmaraş, Hatay, Niğde ve Kayseri şehirlerine komşudur. Akdeniz bölgesinde yer alan Adana'nın %49'u dağlık, %23'ü yayla, %27'si ise ova ve düzlükten oluşmaktadır. 13.915 km2 yüzölçümüne sahip olan Adana, Seyhan Nehri'nin her iki yakasında yer almaktadır. Nüfus büyüklüğü açısından Türkiye'nin 6. büyük şehri olan Adana'nın Akdeniz'e 160 kilometre kıyısı bulunmaktadır.

Adana'nın İlçeleri

4-adananin-ilceleri.webp

Şehir, tarım ve sanayi bakımından çok gelişmiştir. Bu durum Adana’nın nüfusunun her geçen gün daha da artmasına neden olmuştur. 2,22 milyonla Türkiye'nin en yüksek nüfusa sahip altıncı şehri olmasından dolayı dikkat çeken Adana'nın toplamda 15 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar Aladağ, Ceyhan, Çukurova, Feke, İmamoğlu, Karaisalı, Karataş, Kozan‎, Pozantı‎, Saimbeyli, Sarıçam‎, Seyhan, Tufanbeyli‎, Yumurtalık‎ ve Yüreğir’dir.

Adana'nın İl Trafik Numarası ve Alan Kodu

5-adananin-il-trafik-numarasi-ve-alan-kodu.webp

Adana'nın il trafik numarası yani plakası 01'dir. Adana'da bulunan sabit hatların aranabilmesi için ihtiyaç duyulan alan kodu ise 0322'dir.

Adana'ya Nasıl Gidilir?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adana'da Gezilecek YerlerAdana'nın Meşhur Lezzetleri

Adana'nın özellikleri nelerdir?

Türkiye'nin altıncı büyük şehri olan Adana, tarım, ticaret ve kültür yönünden gelişmiştir. Adana'da krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları bulunduğundan dolayı Türkiye'nin maden yönünden zengin 4. bölgesidir.

Adana ilinin en eski adı nedir?

Adana'nın bilinen en eski krallığı olan Kiznuwatna, aynı zamanda şehrin en eski ismidir.

Adana nasıl bir yer kısaca?

Türkiye'nin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Adana, Seyhan Nehri etrafında yer alıyor. Türkiye'nin altıncı büyük şehri olan Adana, tarım bakımında da oldukça gelişmiş ve verimli topraklara sahiptir.

Adana'nın neyi meşhur?

Adana'nın meşhur lezzetleri arasında; Adana kebabı, şalgam, bici bici, analı kızlı, sıkma, şırdan ve yüksük çorbası gibi birçok yemek yer almaktadır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum