57'nci Alayın Özellikleri Nelerdir?

Bugün 81 ilde aynı anda Çanakkale Zaferi’nde 57’nci Alay şehitlerini anmak için vefa yürüyüşü gerçekleştirildi. Peki, neden 57’nci Alay, 57’nci Alayın özelliği nelerdir?
57'nci Alayın Özellikleri Nelerdir?

Bugün yurdun dört bir yanında 57’nci Alaya vefa yürüyüşü gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen anma töreninde dualar edildi, ilahiler okundu ve şehitlerin ruhuna Yasin-i Şerif teslim edildi. Her yıl gerçekleşen bu anma törenleri bu yıl da dualar eşliğinde yapıldı. Çanakkale Zaferi'nde tamamı kahramanca savaşarak şehit düşen 57’nci Alayı yakından tanımaya ne dersiniz?

ÇANAKKALE SAVAŞI'NDA 57'NCİ TABURUN YERİ

57. Alay, Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı olan Anzak Çıkarmasını önlemek için 15 Nisan 1915 sabahın erken saatlerinde harekete geçen hafızalardan silinmeyen Türk alayıdır.

19. Fırkaya bağlı üç alaydan biri olan 57. Alay, 1 Şubat 1915’de Tekirdağ’ın Yarkışla çevresinde kurulmuştur. 57. Alayın baş komutanı Hüseyin Avni Bey’dir.

22 Şubat 1915’te 19. Fırka komutanı olan Yarbay Mustafa Kemal tarafından 57. Alaya törenle sancağı takdim edilmiştir. 57. Alay, bir gün sonra, 23 Şubat 1915’te Çanakkale’ye doğru yola çıkmış ve 25 Şubat 1915’te Eceabat’a varmıştır. 19. Fırka'nın bağlı olduğu 5. Ordu Komutanlığı'nın Enver Paşa'nın kurmasından sonra 57. Alay, yedek kuvvet olarak 26 Mart 1915’te Bigali Köyü’ne geçti. Bu tarihten 24 Nisan 1915 tarihine kadar 57. Alay, Yarbay Mustafa Kemal ve Binbaşı Hüseyin Avni Bey tarafından sürekli eğitim verildi ve Bigalı Köyü ve Turşun bölgesinde askeri eğitim ve askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

57. Alay Bigali Köyü’ndeki eğitim ve denemeleri devam ettiği sırada 5. Ordu tarafından yeri değiştirilmek istendi ancak düşman kuvvetlere çıkartmaların yapılacağı noktaya en yakın yerlerden biri olması nedeniyle Mustafa Kemal, 57. Alayın Bigali Köyü’nde kalması yönünde ısrarcı tutum sergiledi ve bunda da başarı sağlanmış oldu. Böylelikle 57. Alayın, Bigali Köyü’nde kalmasına karar verilmiştir.

57'nci alay

25 Nisan 1915 sabahı, Mustafa Kemal, kendisine herhangi bir emir verilmemesine rağmen düşman çıkartmasını haber alır almaz kişisel inisiyatifiyle Conkbayırı’na doğru hareket geçmiştir. Conkbayırı’na harekete geçen 3 taburu ve bir dağ bataryasını oluşturan yaklaşık 3000 subay ve askeriyle 57. Alay, Mustafa Kemal’in yönetiminde kendisinden çok daha büyük bir düşman gücüne karşı taarruza geçmiştir.

57. Alay, yaşanan çatışmalarda sayısının üçte ikisini kaybetmiş, savaşın ortasında asker takviyesi yapılmıştır. 13 Ağustos 1915'te 57. Alay komutanı olan Hüseyin Avni Bey, karargâha düşen bir top mermisiyle şehit olmuştur. Hüseyin Avni Bey’in yerine atanan Binbaşı Hayri Bey, alayı Keşan bölgesinde yer almış ve alay, eksiklerini giderdikten sonra 19. Tümenle beraber 15. Kolordu bünyesinde Galiçya Cephesi’ne gönderilmiştir.

57. Alay, Galiçya Cephesi’nde büyük başarı göstermiş ancak alayın mevcudunun çok büyük bir kısmı burada yaşanan çatışmalarda kaybedilmiştir. Sadece 1100 kişi kalan 57. Alay, cephe gerisine alınarak eksikleri tedarik edildikten sonra tekrardan cepheye alınmıştır ancak Rusya’da başlayan Bolşevik Devrimi’nin sonrasında Galiçya Cephesi’ndeki savaş bitmiştir. 15. Kolordu ise bu sefer Sina ve Filistin Cephesi’ne gönderilmiştir.

57. Alay burada da çok yarar sağlamasına karşın İngilizler tarafından çembere alındığı için sayısı iki gün içerisinde 260’a düşmüştür. Megiddo Muharebesi sırasında ise 57. Alaydan kalanlar esir düşmüştür.

Bu kahraman şehitlerin anısına o günden beri Türk ordusu içerisinde 57. Alay bulunmamaktadır. Böylelikle 57’nci alay günümüzde halen yaşatılmaktadır. 57. Alay, dünya üzerinde en çok madalyaya sahip alay olduğundan dolayı dünyanın en kahraman alayı olarak bilinir.

 

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.