Zika Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?

Birçok ülkede korku salan zika virüsünün belirtilerini, bulaşma yollarını ve korunma yöntemlerini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Zika Virüsü Nedir? Nasıl Bulaşır ve Belirtileri Nelerdir?

Henüz herhangi bir tedavisi ya da aşısı olmaması sebebiyle oldukça tehlikeli olan zika virüsü, bu sebeple dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Ölümcül sonuçlar ortaya çıkmasına neden olabilen bu virüs hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik. Yazımızda zika virüsü nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır, tedavisi var mı ve hangi ülkelerde var gibi soruları yanıtladık.

İşte zika virüsü hakkında her şey...

Zika Virüsü Nedir?

Zika Virüsü

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz zika virüsü, ilk kez 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanlarındaki maymunlarda görülmüş ve adını da buradan almıştır. 2015 yılının Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılarak Brezilya’da patlak veren zika virüsü, birçok kişinin ölümüne neden olmuştur.

Hamileler açısından büyük bir tehdit oluşturan zika virüsü, bebeklerde nöro-gelişimsel bozukluklara neden olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda Aedes cinsi sivrisineklerin hamilelere bulaştırdığı virüs sonucunda yayılan hastalık, yeni doğan bebeklerde mikrosefali (küçük kafa yapısı) sorunun görülme olasılığını arttırmaktadır.

Zika Virüsü Hangi Ülkelerde Görülür?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Güney Amerika başta olmak üzer 23 ülkede zika virüsüne rastlanıldığını duyurmuştur. Güney Amerika’da yayılan zika virüsü, Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları, Orta ve Güney Amerika’da yaygın olarak görülmektedir.

Zika Virüsü

Uzun yıllardır var olan ancak son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz zika virüsü, 2010 yılından bu yana 30 kat artış göstermiştir. Brezilya’da sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamada 3.893 kişiye zika virüsü teşhisi konulduğu ve Ekim ayından bu yana 3.500’den fazla bebekte mikrosefali (küçük kafa yapısı) sorununa rastlanıldığı belirtilmiştir.

Birçok ülkede korku saçmaya devam eden zika virüsüne henüz Türkiye’de rastlanılmamıştır. Uzmanlar Türkiye’nin korkması gereken bir durum olmadığını ancak tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini belirtti. Zika virüsünün bulunduğu veya risk altındaki ülkelere olan seyahatlerin ertelenmesi önerilmektedir.

Zika Virüsü Nasıl Bulaşır?

Zika Virüsü

Aedes cinsi sinekler tarafından bulaşan zika virüsü, başta hamileleri tehdit etmektedir. Virüsün hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerinin “mikrosefali (küçük kafa yapısı)” sorunu ile doğmasına neden olmaktadır. Henüz doğmamış bebeklerin beyinlerinde küçülme ve hasara yol açara yol açarak bebek ölümlerinin artmasına neden olmaktadır.

Virüs bulaştığı her 5 kişiden birinde belirti verirken hamile olmayanlar ve yakın zamanda hamile kalmayacak olanlar için tehdit oluşturmamaktadır. İlk başlarda virüsün insandan insana bulaşmasının mümkün olmadığı ifade edilse de son zamanlarda virüsün cinsel yolla ve çeşitli vücut sıvılarıyla da bulaştığı görülmüştür.

Zika Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Zika Virüsü

Zika virüsünün bulaşması durumunda genellikle normal soğuk algınlığı belirtileri görülür. Ancak zika virüsü bulaşmış bazı kişilerde hiçbir belirtiye rastlanmadığı da olmuştur. Virüsün kişiye bulaşması durumunda yaklaşık 1 hafta içinde belirtiler gözlemlenirken kanda birkaç gün duran virüsün bazı kişilerde daha uzun süre kaldığı ifade edilmektedir.

Bu virüsün bulaştığı kişilerde genellikle birkaç belirti ortaya çıkmaktadır. Ateş, baş ağrısı, kusma, gözlerde kızarıklık, döküntü, kas ve eklem ağrısı bu belirtiler arasındadır. Saymış olduğumuz bu belirtiler zika virüsünün bulaşması durumunda görülen genel bulgulardır.

Zika Virüsünün Tedavisi Var Mı?

Zika Virüsü

Zika virüsüne karşı henüz herhangi bir tedavi yöntemi geliştirilmemiştir. Uzmanlar etkin bir tedavi yöntemi geliştirilmesi için ortalama olarak 10 yıl gerektiğini ifade etmektedir. Ancak Brezilyalı bazı yetkililer ise 5 yıl içinde zika virüsüne karşı aşı geliştirilebileceğini savunmaktadır.

Diğer salgın hastalıkların yanı sıra antibiyotik kullanımının zika virüsü üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı belirtilirken ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile hastalığın belirtilerinin en aza indirilebileceği ifade edilmektedir. Uzmanlar zika virüsü tespit edilmiş kişilerin dinlenmesini ve bol sıvı almasını önermektedir.

Zika Virüsü Nasıl Önlenir?

Zika Virüsü

Uzmanlar zika virüsüne karşı kişilerin gerek uzun kollu kıyafetler giyerek gerekse sinek kovucu ilaçlar kullanarak kendilerini korumalarını önermektedir. Bulundukları bölgedeki sulak alanları kurutmak veya suları ilaçlamak gibi çeşitli önlemlerle sineklerin bu alanlarda barınmalarını engellemek gerekmektedir.

Zika virüsünden korunmak adına zika virüsü alarmı verilmiş bölgelere olan seyahatların ertelenmesi veya iptal edilmesi virüsün yayılmasını önlemek adına oldukça önemlidir. Aynı zamanda zika virüsünün bulunduğu alanlardaki kadınların ortalama olarak 1 yıl boyunca hamile kalmaktan kaçınmaları önerilmektedir.

İlginizi Çekebilir
Rota Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir?Ebola Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Zika virüsü semptomları nelerdir?

Bu hastalık ateş, döküntü, eklem ağrısı, gözlerde kızarıklık, kas ağrısı, baş ağrısı, kusma, göz arkasında ağrı, el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişme gibi semptomlarla kendisini göstermektedir. Bu bulgulardan birkaçını kendinizde görüyorsanız ve ZIKA virüsü şüphesi taşıyorsanız bir an önce acil servise haber verin.

Türkiye'de ZIKA virüsü var mı?
Türkiye'de bu virüs türü bulunmamaktadır. Ancak bu virüsü taşıyabilme kapasitesi olan sivrisinek türlerinin belirli bölgelerde bulunduğu ifade edilmektedir. Daha çok bataklık tarzında olan bu bölgelerden mümkün mertebe uzak durmanızı öneriyoruz.

Zika virüsü insandan insana bulaşır mı?

Zika virüsü kan, tükürük gibi çeşitli insan sıvıları yüzünden insandan insana geçebilmektedir. Ayrıca nadiren de olsa bu hastalığın cinsel temas yoluyla da yayılım gösterebildiği tespit edilmiştir.

Zika virüsü hangi sinekten bulaşır?

Bu virüs sivrisineklerin sokmasıyla bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelerden uzak durulması uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye ediliyor. Özellikle bu hastalığın bulunduğu bölgelere seyahat etme gibi bir planınız varsa bunu ertelemeniz önerilmektedir.

ZIKA virüsü ilk nerede görüldü?

Zika virüsü ilk olarak Uganda'nın Zika Ormanları'ndaki maymunlardaki görülmüştür. Daha sonra maymunlardan sivrisineklere geçen hastalık en son olarak insanlara yayılmaya başlamıştır. Daha sonra da pandemi haline gelerek insan hayatını ciddi anlamda tehdit etmiştir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.