Rota Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

5 yaş altındaki çocuklarda sıkça görülen rota virüsünün nedenlerini, belirtilerini, tedavisini ve aşısı hakkındaki bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Rota Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülen rota virüsü, son zamanlarda yetişkinlerde de ortaya çıkmıştır. Hijyene yeterince dikkat edilmemesi sonucunda yayılım gösteren hastalık oldukça bulaşıcı olduğu için kısa sürede bireyi etkileyebilmektedir. Bu içeriğimizde rota virüsü hakkında bilinen her şeye yer verdik.

İşte rota virüsü hakkında bilinmesi gerekenler...

Rota Virüsü Nedir?

Rota Virüsü

Rota virüsü, bebeklerde ve çocuklarda ishalin başlıca nedenlerindendir. 6 ay ve 5 yaş arasında görülen rota virüsü, bağışıklık sistemini doğrudan etkileyerek mide ve bağırsak iltihabına yol açabilir.

Tüm dünyada yaygın olarak görülen rota virüsü, genellikle kış mevsiminde ortaya çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda dünyada 5-6 yaş aralığındaki tüm çocukların en az bir kez rota virüsüne yakalandığı belirtilmektedir.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Rota virüsü oldukça bulaşıcı bir virüstür. Mikroplu su veya gıda yoluyla bulaşabileceği gibi mikrobun ele bulaşması sonucunda da vücuda girebilir. Rota virüsüne karşı okul ve kreş ortamlarında hijyene çok dikkat edilmelidir. Özellikle çocukların tuvaletten sonra ellerini iyice yıkamaları tembih edilmelidir. Aksi halde virüs nedeniyle salgın meydana gelmesi kaçınılmaz olabilir.

Rota Virüsü

Oldukça etkili olan rota virüsü, hijyen koşullarına dikkat edilmesine rağmen enfeksiyon oluşturabilir. Her çocuk 5 yaşına gelmeden bir kere rota virüsüne yakalanır. Yetişkinlerde ise rota virüsünün neden olduğu enfeksiyon daha hafif seyretmektedir.

Enfekte olan kişilerin el hijyenlerine dikkat etmeleri ve hastalık sürecinde özel eşyalarını başkaları ile ortak kullanmaktan kaçınmaları önerilmektedir. Rota virüsü genellikle ağız yoluyla vücuda girmektedir. Aynı zamanda virüs bulunduğu ortamdaki eşyalarda uzun süre canlı kalabilir.

Rota Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Rota Virüsü

Genellikle kış aylarında rastlanılan rota virüsü, yüksek ateş, şiddetli kusma ve ishal gibi temel semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Virüs kaynaklı meydana gelen ağır ishaller genellikle 3 ay ve 2 yaş aralığındaki çocukları etkilemektedir.

Virüse yakalanan kişilerde kuluçka dönemi 3-4 gün sürmektedir ve genellikle belirti görülmemektedir. Kuluçka döneminin sona ermesiyle birlikte ise yüksek ateş, kusma, ishal, mide bulantısı, iştah kaybı ve karın ağrısı gibi sağlık sorunları meydana gelir.

Rota Virüsü Tedavisi

Rota virüsünün neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde herhangi bir ilaçtan yararlanılmaz. Şiddetli ishale neden olan rota virüsünde ishalin de etkisiyle vücutta su kaybı meydana gelir. Bu su kaybını gidermek ve yerine koymak için hastanın bol miktarda su, çorba, pirinç suyu, ayran ve elma suyu gibi gıdalar tüketmesi gerekmektedir.

Rota Virüsü

6 aylıktan küçük bebeklerin henüz ek gıdaya geçmemiş olmasından dolayı emzirme sıklaştırılmalıdır. Eğer bebek anne sütü almıyorsa mama arttırılmalıdır. Bebeğin ek gıdaya geçmiş olması halinde ise öğün miktarları azaltılmalı ve öğün sayıları arttırılmalıdır. Ancak beslenme programında değişiklik yapmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Enfekte olan bebeklerin bez değişikliği sırasında annenin dikkatli davranması ve kirli bezlere doğrudan temas etmeden evden uzaklaştırmaları önerilmektedir. Aynı zamanda tuvaletten sonra eller iyice yıkanmalı ve bu durum çocuklarda alışkanlık haline getirilmelidir. Bunun yanı sıra meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce bol su ile yıkanmaları oldukça önemlidir.

Rota Virüsü Aşısı

Rota Virüsü

Rota virüsünden korunmanın tek yolu aşıdır. Antibiyotik tedavisinin etkisiz olduğu rota virüsüne karşı en etkili koruma yöntemi aşıdır. İlk doz aşının 2. veya 3. ayda uygulanması gerekir. Diğer aşılar ise ağız yolu ile 2 ya da 3 doz şeklinde uygulanır.

İlginizi Çekebilir
Zika Virüsü Nedir, Belirtileri Nelerdir?Ebola Virüsü Belirtileri ve Tedavisi

Rota virüsü nasıl bir hastalıktır?

Bu virüs yoğun bir şekilde ishale neden olan ve bağırsakta enfeksiyon oluşmasına sebebiyet veren bir hastalıktır. Özellikle 4-5 yaşındaki çocuklarda bulaşıcı olan virüs, 2 yaş altındaki bebeklerde ise oldukça tehlikeli olabilmektedir.

Rota virüsü kaç günde geçer?

Rota virüsü 2 gün kuluçkada kalmaktadır. Yaklaşık 1 hafta içerisinde ise iyileşmektedir. Herhangi bir ilacı olmayan bu virüsten korunmak için aşı yapılması gerekiyor. Aksi takdirde virüs tekrardan nüksedebilmektedir.

Rota virüsü ne zaman tehlikeli?

Enfeksiyonun 2 yaş altındaki bebeklere bulaşması virüsün en tehlikeli olduğu durumdur. Çünkü bebeklerde enfeksiyon daha ağır geçmektedir. Bu sebeple daha dikkatli olmakta fayda vardır. Şiddetli gelişen ishal, dolaşım bozukluğuna, böbrek yetmezliğine hatta ölüme dahi neden olabilmektedir.

Bebeğim rota virüse yakalandı ne yapmalıyım?

Bebeğinizin rota virüse yakalandığını düşünüyorsanız bir an önce alanında uzman bir doktora başvurmanız gerekiyor. Gerekli tetkikler ve muayeneler yapıldıktan sonra hastalık teşhis edilecektir. Daha sonra da tedavi süreci başlatılacak ve ne zaman, ne yapmanız gerektiği konusunda bilgilendirileceksiniz.

Rota virüsü kakası nasıl olur?

Rota virüsü çocuklarda yoğun miktarda ishalin oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bundan dolayı da dışkı genellikle sulu, kansız ve yeşil olmaktadır. Ayrıca dışkılama sırasında kusma ve ateş de görülebilmektedir.

Rota virüsü kimlerde olur?

Rota virüsü en çok 4-5 yaş aralığındaki kreş ve bakımevlerinde kalan çocuklarda görülmektedir. Bu yüzden bu çocukların risk altında olduğunu söyleyebiliriz. Eğer sizin çocuğunuz da bu yerlerde kalıyorsa ve hastalığın bulgularını görüyorsanız bir an önce doktora başvurun.

Rota virüsü yetişkinlere bulaşır mı?

Normalde çocukları etkileyen ishal etkeni olan rotavirüs son yıllarda yetişkinleri de etkisi altına almaya başlamıştır. Günümüzde rota virüsü yetişkinlerde de nadir de olsa görülmektedir. Bireylerin sıvı kaybına uğramasına neden olan bu hastalığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.