Zatürreden Nasıl Korunur? Zatürreden Korunmanın 8 Yolu

Tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanabilen bir hastalık olan zatürreden korunmak için neler yapılması gerektiğini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Zatürreden Nasıl Korunur? Zatürreden Korunmanın 8 Yolu

Zatürre Tedavisi Önerileri

Günümüzde pek çok kişide görülen ve tıp dilinde bir diğer adı pnömoni olan Zatürre hastalığı beraberinde insanların akıllarına çeşitli sorular da getirdi. Bu içeriğimizde zatürre hastalığından korunmanın yollarını, zatürreye iyi gelen doğal besinleri ve zatürrenin tedavisini sizlere sunacağız.

Zatürre Tedavisi Listesi

SıraTedaviEtkisiTüketim
1SarımsakBağışıklık Sistemini GüçlendirirKaynatarak
2ZencefilMikropları ÖldürürKaynatarak
3HavuçBağışıklık Sistemini GüçlendirirÇiğ
4SusamAkciğere İyi Gelir1 Kaşık
5FesleğenAkciğere İyi GelirÇiğ veya Çay
6KızılcıkMikropları ÖldürürÇay
7Andız PekmeziAkciğere İyi Gelir1 Kaşık
8Yaban KekiğiAkciğeri TemizlerKaynatarak

En İyi 8 Zatürre Tedavisi Tavsiyesi

İşte zatürre hastalığı hakkında bilgiler...

1. Sarımsak

zatürreden korunma yolları

Doğal bir antibiyotik olan sarımsak akciğer sağlığı için oldukça önemli bir bitkisel üründür. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalık riskini azaltan sarımsak sayesinde zatürre hastalığına karşı direnç oluşturabilirsiniz. Sarımsak tüketimi ile zatürrenin etkilerini azaltabilir, iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.

2. Zencefil

zatürreden korunma yolları

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkili bir doğal besin olan zencefil boğaz çevresindeki mikropları öldürmektedir. Özellikle bal ile karıştırıldığında etkili bir ürün olan zencefil zatürreye yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca zatürrenin iyileşme sürecini de hızlandırdığını belirtelim.

3. Havuç

zatürreden korunma yolları

Akciğer sağlığı için önemli bir besin kaynağı olan havuç antibiyotik etkisi yaparak zatürre ve benzeri hastalıkların tedavisini hızlandırır. Havuç tüketimi sayesinde üst solunum yolu rahatsızlıklarına yakalanma riski azalmış olur. Sağlıklı beslenme kürleri içerisinde yer alan havucun tüketimi mikroplara karşı ise bağışıklığı güçlendiriyor. Bu sayede hastalıklara karşı ekstra bir korumanız olur.

4. Susam

zatürreden korunma yolları

Zatürreden korunmak için kullanabileceğiniz bitkisel yöntemlerden birisi de susamdır. İçerdiği enzim ve yağlar sayesinde akciğer sağlığına iyi gelen susam, zatürre gibi hastalıklara karşı direnç oluşumuna katkı sağlıyor. Susam tüketimi ile zatürrenin etkilerini azaltabilirsiniz.

5. Fesleğen

zatürreden korunma yolları

Hoş kokusu ile evlerimizin vazgeçilmezi olan fesleğen akciğer sağlığına da iyi geliyor. Fesleğen bitkisini çiğ veya çay olarak tüketerek zatürre hastalığının etkileri azaltılabiliyor. Fesleğen bitkisi sayesinde zatürre rahatsızlıklarından kurtulabilirsiniz.

6. Kızılcık

zatürreden korunma yolları

Doğal antibiyotiklerden biri olan kızılcık mikropların öldürülmesi ve iltihapların giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Kızılcık şerbeti sayesinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski en aza iniyor.

7. Andız Pekmezi

zatürreden korunma yolları

Akciğere iyi gelen besinlerden biri olan andız pekmezi zatürre gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Zatürre hastaları hastalık boyunca andız pekmezi kullanarak iyileşme sürecini hızlandırabilirler.

8. Yaban Kekiği

zatürreden korunma yolları

İyileştirici etkisi ile bilinen yaban kekiği akciğerlerin temizlenmesi ve mikropların öldürülmesinde oldukça etkilidir. Yaban kekiği ile zatürre hastalığının etkilerini en aza indirebilirsiniz. Yaban kekiği aynı zamanda grip ve benzeri hastalıklara da çok iyi geliyor.


İlginizi Çekebilir
Zatürre Belirtileri ve TedavisiZatüre Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zatürre tedavisi nasıl olur?

Zatürre hastalığının tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisi kullanılmaktadır. Ancak kişide herhangi bir kronik hastalık olması durumunda ve hastalığın şiddetine bağlı olarak hastanede tedavi de söz konusu olabilir. Ancak zatürre tedavisinde kullanılan antibiyotik kesinlikle doktor onayı ve kontrolünde kullanılmalıdır. Antibiyotik tedavisinin iyileşme sürecindeki etkisine bakılarak dozu doktor tarafından değiştirilebilir.

Genellikle 60 yaş üstü hastalarda ve hastalığın şiddetinin artması durumunda hastanede tedavi gerekebilir. Bunun nedeni aniden oluşabilecek tehlikelere karşı önlem almaktır. Hastanın durumunun ciddileşmesi ve tehlike arz etmesi durumunda hasta yoğun bakıma alınabilir.

Zatürre nedir?

Tıp dilinde pnömoni olarak adlandırılan zatürre hastalığı, akciğerlerin bakteri ve mikroplar nedeniyle iltihapla dolmasıdır. Tedavi edilmeyen ve dikkat edilmeyen her 100 zatürreden 5’i ölümle sonuçlanmaktadır.

Yüksek ateş, koyu balgam ve öksürük ile kendini gösteren zatürre zamanla çeşitli kronik hastalıkların oluşmasına ve hatta menenjite neden olmaktadır. Erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğu zatürre, çeşitli solunum yolu hastalığıyla benzer belirtiler göstermektedir. Bu yüzden belirtiler ortaya çıktığı zaman bir an önce uzman doktora başvurun.

Zatürre aşısı nedir?

Zatürreden korunmanın başlıca yolu aşıdır. 5-6 yıla kadar etkisini devam ettiren aşı zatürreye karşı etkili bir direnç kazandırmaktadır. Doğumdan 2 ay sonra bebeklere uygulanabilen aşı, etkisinin bitmesiyle birlikte yeniden tekrarlanmalıdır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf ve 60 yaş üzerindeki kişilerin bu aşıyı ihmal etmemeleri çok önemlidir.

Zatürre nasıl bulaşır?

Zatürre, hapşırık, öksürük, sarılma, öpüşme, tokalaşma ve ortak kullanılan eşyalar ile bulaşabilmektedir. Zatürre hastalığına yakalanmış biri okul ve iş yeri gibi toplu yaşam alanlarından uzak durmalıdır. Aksi halde nefes yolu, ortak kullanılan eşyalar ve hatta tokalaşma nedeniyle kolayca yayılabilir. Salgın oluşmaması için kişi mutlaka bu ortamlardan uzak durmalı ve dinlenerek tedavisine düzenli olarak devam etmelidir.

Zatürre belirtileri nelerdir?

Günümüzde sıkça rastlanan ve hafife alınmaması gereken hastalıklardan bir tanesi olan Zatürre, baş ağrısı, üşüme, titreme, iştahsızlık, ateş, göğüs ağrıları, burun tıkanıklığı, iştah kaybı, hırıltılı nefes alıp verme, kas ağrısı, dudaklarda morarma, aşırı su içme isteği ve boğaz ağrısı gibi belirtilere sahiptir. Eğer bu belirtileri görüyorsanız mutlaka uzman bir doktora görünün.

Zatürreden korunmanın yolları neler?

Zatürreden korunmak için aşınızı olun, alkolden uzak durun, sigara içmeyin, sıcak soğuk geçişlerinde kıyafetlerinize dikkat edin ve C vitamini bakımından zengin meyveleri tüketin. Bu önerileri uyguladığınız takdirde zatürreden korunabilirsiniz.

Zatürre tanısı nasıl konur?

Zatürrenin tanısı için kan sayımı, göğüs taraması, salya, plevral sıvı, oksimetri ve bronkoskopi gibi testler yapılmaktadır. Bu testler ile kandaki oksijen miktarı, bağışıklık sisteminin durumu ve solunum yolları incelenmektedir. Böylece hastanın zatürre olup olmadığı anlaşılır.

Zatürre ne kadar sürede iyileşir?

Zatürre hastalığı antibiyotik kullanımı ve sağlıklı beslenme ile 1-2 hafta içerisinde atlatılabilmektedir. Zatürrenin iyileşme sürecinde asıl etkili olan ise yüksek ateşin düşmesidir.

Zatürre başlangıcı nasıl olur?

Yüksek ateş, üşüme, titreme ve balgam oluşumu zatürre başlangıcının en net belirtileridir. Bunun yanı sıra içeriğimizde yer alan zatürrenin belirtileri birlikte görülmesiyle zatürre başlangıcı olduğu anlaşılabilir.

Zatürre tehlikeli mi?

Zatürre özellikle 65 yaş üstü ve kronik bronşit rahatsızlığı olanlar için tehlikeli bir hastalıktır. Zatürre tedavi edilmediği takdirde ölüme sebep olabilmektedir. Ancak uygun tedavi koşullarında zatürre hastalarının iyileştiğini söyleyebiliriz.

Zatürre ateş yapar mı?

Zatürre hastalığın en belirgin özellik yüksek ateştir. Zatürreye sebep olan zararlı organizmalar vücudun yüksek ateş ile tepki vermesini sağlıyor. Yükse kateş ve nefes darlığı zatürreyi tehlikeli kılan belirtilerdir.

Zatürre kimlerde görülür?

En bulaşıcı ve ölümcül hastalıklardan biri olan zatürre özellikle çocuklarda, yaşlılarda, sigara kullananlarda, yetersiz ve sağlıksız beslenenlerde görülmektedir. Kronik göğüs hastalıklarına sahip olanlarda da zatürre görülme olasılığı oldukça fazladır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.