Zatürre Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gerekli tedavi uygulanmadığı zamanlarda hayati tehlikeye neden olan zatürrenin belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Zatürre Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Akciğer iltihaplanması sonucunda oluşan zatürre, ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden bir an önce tanı ve teşhis bu hastalıkta oldukça önemlidir. Bu içeriğimizde zatürrenin ne olduğunu, belirtilerini, kimlerde görüldüğünü, teşhisini, tedavisini ve korunmak için yapabileceğiniz şeyleri anlattık.

İşte zatürre hakkında bilinmesi gereken her şey...

Zatürre Nedir?

zatürre belirtileri tedavisi

Zatürre, akciğerlerde bakteri ve virüsten dolayı oluşan iltihaplanmadır. Grip virüsü zatürre nedenlerinden sadece bir tanesidir çünkü zatürreye sahip olan bir virüs yoktur. Zatürre oluşmasına neden olan virüsler, sinsityal virüsü, nezle virüsü, herpes simpleks virüsü, ağır akut solunum yolu sendromu virüsü ve daha 30’dan fazla virüstür.

Zatürre Belirtileri Nelerdir?

zatürre belirtileri tedavisi

Zatürrenin belirtileri yüksek ateş, titreme, nefes darlığı, baş ağrısı, göğse saplanan ağrı, aşırı terleme, iştah kaybı, zihin karışıklığı, ciltte solukluk, kas ağrısı, kuru öksürük ve balgamdır. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız zatürreden şüphelenmelisiniz.

Çocuklarda görülen zatürre belirtileri ise ateş, üşüme, öksürük, burun tıkanıklığı, nefes alma hızında artış, hırıltılı nefes alıp verme, göğüs ağrısı, karın ağrısı, aktivitenin azalması ve iştah kaybıdır. İleri zatürrede dudakların ve tırnakların mavi renk alması bu belirtilere eşlik etmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde ya da sevdiğinizde gördüğünüz takdirde bir an önce doktora başvurmanız gerektiğini hatırlatalım. Erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğu bu hastalık oldukça ciddi sonuçlara sebebiyet verebileceği için dikkatli olunmalıdır.

Zatürre Kimlerde Görülür?

zatürre belirtileri tedavisi

Her yaşta görülebilecek bir hastalık olan zatürre en çok 2 yaş altı çocuklarda ve 65 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Zatürrenin görülebileceği diğer risk grupları ise astım hastaları, kalp hastalığı olan kişiler, HIV/AIDS hastalığı olanlar, yakın zamanda ameliyat geçirmiş olanlar, Siroz hastaları ve kemoterapi olan kişilerdir.

Yetişkinlerde zatürre olasılığını yükselten nedenler ileri yaş, kronik hastalıklar, sürekli kusma, uzun süren ameliyat geçirmiş olma, sigara ve alkol kullanımıdır. Bu nedenler yetişkinlerin zatürre hastalığına yakalanmasına neden olabilir.

Zatürrenin Oluşmasına Neden Olan Faktörler

zatürre belirtileri tedavisi

Kronik hastalıklar, yabancı cisim aspirasyonu, ağır grip atlatmış olmak, ileri yaş, suçiçeği, difteri, kızamık, boğmaca gibi hastalıkları geçirmiş olmak ve öksürük refleksinin bozulması zatürre neden olur sorusunun cevabıdır.

Zatürre Teşhisi Nasıl Konur?

zatürre belirtileri tedavisi

Zatürre teşhisi için doktor öncelikle hastanın fiziksel muayenesini yapar. Hastanın akciğerleri dinlenir. Doktor zatürre ihtimalini yüksek görürse, hastadan göğüs röntgeni istenir. Çekilen akciğer röntgeni ile kişinin zatürre olup olmadığının tespiti yapılabilir. Bunların haricinde doktor tam kan sayımı, CT taraması, salya testi, Plevral sıvı kültürü, oksimetri ve brokoskopi testlerini teşhis için isteyebilir.

Zatürre Tedavisi

zatürre belirtileri tedavisi

Zatürre belirtilerini kendinde gören kişi, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Zatürrenin erken teşhisi oldukça önemlidir. Durumu kritik olmayan kişilerin hastanede ayakta tedavisi yapıldıktan sonra, doktor tarafından yazılan reçeteleri verilir ve evlerine gönderilir. Ancak zatürrenin ilerlemiş safhasında olanlar hemen hastanenin yoğun bakım ünitesine alınır.

Zatürreden Nasıl Korunur?

zatürre belirtileri tedavisi

Aşısını vurularak, kronik hastalıkları kontrol altına alarak, sigara ve alkolden uzak durarak zatürreden korunabilirsiniz. Özellikle aşı vurma burada büyük önem taşıyor. En kolay ve etkili zatürreden korunma yolları arasında olan aşı, anında etkisini göstererek sizi bu rahatsızlıktan koruyacaktır.


İlginizi Çekebilir
Zatürreden Korunmanın Bitkisel YollarıZatürre Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Zatürre nasıl bir hastalıktır?

Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan zatürre, vücudumuzda bulunan bakteriler başta olmak üzere çeşitli migroorganizma sonucunda karşımıza çıkmaktadır. Oldukça ciddi olan ve erken teşhisin önemli olduğu bu hastalık, gerekli tedavilerin uygulanmadığı hastalarda ölüme dahi yol açabilmektedir. Bu yüzden zatürre olduğunuzdan şüpheleniyorsanız bir an önce doktora görünmelisiniz.

Zatürrenin belirtileri nelerdir?

Üşüme, titreme, nefes alıp vermede güçlük, baş ağrısı, göğüs ağrısı, öksürük, yüksek ateş ve devamlı oluşan sarı-yeşil balgam zatürrenin belirtileridir. Bu belirtileri taşıyorsanız mutlaka uzman bir doktora başvurmalısınız.

Zatürre ne kadar sürede geçer?

Gerekli tedavinin uygulanması takdirde hızlı iyileşen bir hastalık olan zatürre, genellikle 2 hafta gibi bir süre içerisinde geçmektedir. Doktorunuzun onayıyla kullanacağınız antibiyotiğin bazı mikrop türlerine bağlı olarak 21 gün boyunca kullanılması önerilebilir. Burada önemli olan doktorunuzun size önereceği tedavi yöntemi ve sürecidir. Bu süreçten mutlaka şaşmayın.

Zatürre hastalığı neden olur?

Hastalık hastanın kendi, ağız, boğaz ya da sindirim kanalında bulunan mikropların akciğerlere bulaşması yüzünden ortaya çıkmaktadır. Buna neden olan şey de gerekli olan vitamin ve mineralleri alamamamızın yanı sıra vücut direncinin düşmesidir.

Zatürre insandan insana bulaşır mı?

Zatüre hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak çoğu durumda hastalık hastanın kendi sindirim yolunda bulunan mikroplar yüzünden ortaya çıkmaktadır. Sindirim yolunda bulunan bu mikroplar akciğerlere ulaşarak bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verebilirler.

Zatürre aşısı yaptırılması zorunlu olan kişiler kimler?

65 yaş ve üstü kişilerin, kronik kalp, böbrek, karaciğer hastalığı olanların, alkol ve uyuşturucu bağımlısı olan kişilerin, bağışıklık sistemi zayıf kişilerin ve AIDS virüsü taşıyıcıların mutlaka zatürre aşısı yaptırması gerekiyor. Bu aşıyı yaparak hayatınızı ciddi anlamda tehdit edecek olan hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Zatürre başlangıcı nasıl tedavi edilir?

Zatürre başlangıcı tedavisinde antibiyotikler kullanılmalı, bol bol su tüketmeli, istirahat edilmeki, ağrı ve ateş için ilaç kullanmalısınız. Bu önerileri doktorunuzun onayı dahilinde uygulayarak zatürreden kurtulabilirsiniz.

Zatürre olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Nefes darlığı, üşüme, titreme, yüksek ateş, öksürük ve sarı ya da yeşil renginde balgam belirtilerinden birisi varsa zatürre olduğunuzdan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca tipik zatürre belirtisi olarak solunum yetmezliği yaşanabileceğini söyleyelim.

Zatürre olan kişi nelere dikkat etmeli?

Zatürre olan kişiler bol bol su tüketmeli, sağlıklı beslenmeli ve mutlaka istirahat etmelidir. Saymış olduğumuz bu şeylere dikkat ederek zatürreden kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Zatürrenin ilerlemiş hali nedir?

Zatürrenin ilerlemiş halinde solunum yetmezliği görülebilir. Bunun yanında enfeksiyon tüm akciğere ve kana yayılabilir. Bu durumda hastalığın sonuçları koma ve hatta ölüme kadar gidebilir.

Hafif zatürre nasıl geçer?

Eğer zatürreniz hafif geçiyorsa birkaç öneriyi uygulayarak rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz. Bu öneriler arasında bol sıvı alımı, istirahat etmek, antibiyotik, ağrı kesici ve ateş dürücülerin kullanımıdır. Saymış olduğumuz bu yöntemler sayesinde hızlı bir şekilde eski sağlıklı günlerinize dönebilirsiniz.

Zatürre kendi kendine geçer mi?

Zatürre bazı durumlarda komplikasyonların kendiliğinden kaybolmasıyla sonlanabilir. Bazı durumlarda ise ilerleyip geri dönülmesi zor noktaya ilerleyebilir. Bu yüzden bu riske girmeyerek bir an önce doktora başvurun. Doktorunuz gerekli teşhisi yaparak tedavi sürecini başlatacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.