Yüzüklerin Efendisi Hakkında İlk Kez Duyacağınız 30 Gerçek

Yıllardır büyük küçük herkesin severek izlediği ve tek bir sefer izlemeyle kalmadıkları bir film olan Yüzüklerin Efendisi serisi hakkında hemen hemen hepinizin ilk kez duyacağı bilgileri sizler için derledik.
Yüzüklerin Efendisi Hakkında İlk Kez Duyacağınız 30 Gerçek

Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği Hakkında Bilinmeyen İlginç Bilgiler

21 Aralık 2001 yılında Türkiye’de gösterime giren ve aksiyon, macera ve drama kategorilerini içinde barındıran Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği filmi çıktığı andan itibaren tutulmuş ve günümüze kültleşmiş filmler arasında gelen kaliteli yapımlardan biridir. İşte Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği hakkında yeni duyacağınız 30 bilgi.


1. Sir Christopher Lee (Saruman), 2015’teki ölümüne kadar ‘’Yüzüklerin Efendisi’’ serisinin kitabını yayınlandığından beri her yıl okumuştur. Ayrıca oyuncu kadrosunun ve ekibin içinde J. R. R. Tolkien İle tanışan tek üyedir.

1-798.jpg


2. Yönetmen Peter Jackson, film çekimleri bittiğinde filmde kullanılan yüzüklerin her birini Andy Serkis ve Elijah Wood’a hediye etti. İkiside yüzüklerin sadece kendilerine verildiğini zannediyordu.

2-834.jpg


3. Gandalf’ın Bilbo’nun hobbit evindeki tavan kirişiyle acı verici karşılaşması senaryo içinde yoktu, Sör Lan McKellen yanlışlıkla alnını kirişe vurdu, yönetmen Peter Jackson, McKellen’in bu hatasının harika bir iş çıkardığını düşündü ve onu senaryoya dahil etti.

3-830.jpg


4. Çekimler sırasında ekip oyuncularının çoğu boş zamanlarda Yeni Zelanda’da sörf yapmaya başladı. Bunun sonucu Viggo Mortensen bir kaza geçirdi ve yüzünün yarısı yara içinde kaldı, ertesi gün makyaj sanatçıları morluk ve şişliği ne yaparlarsa yapsınlar kapatmayı başaramadı. Yönetmen Peter Jackson Mortensen’in tüm sahnelerini tek taraftan çekmeye karar verdi ve öyle yaptı.

4-844.jpg


5.  Filmin kostüm tasarımcısı Ngila Dickson’ın, 19.000’den fazla kostüm yaratan 40 terzisi vardı.

5-672.jpg


6. Oyuncular çoğu çekim yerine helikopterle gitmek zorundaydılar, ancak Sean Bean uçmaktan korkuyordu ve bunu sadece zorunlu olduğu zamanlar yapıyordu. Kardeşliğin karlı dağları aşan sahnelerinin çekiminde Sean Bean her sabah iki saat önceden kalkıp dağın dibinden sete Boromir kılığına girerek yürüdü.

6-695.jpg


7. Viggo Mortensen dublörleri yerine kendi oynamayı tercih etti, ayrıca savaş sahneleri ve gösteriler için üretilmiş olan hafif alüminyum kılıç veya güvenli kauçuk kılıç kullanmak yerine yalnızca gerçek çelik kılıç kullanmakta ısrar etti ve sahneleri o şekilde oynadı.

7-824.jpg


8. Orlando Bloom, drama üstüne okuduğu okulunu bitirmeden 2 gün önce Legolas rolünü kaptı.

8-739.jpg


9. Gandalf'ın Saruman tarafından tuzağa düşürüldüğünde fısıldadığı belirsiz sözlerden biri, daha sonra onu kuleden kurtaran kartalın adı olan "Gwaihir" dir.

9-407.jpg


10. Orijinal senaryoda önsözdeki anlatım Elijah Wood tarafından söylenecekti, ancak bilgilerin Frodo karakteri üzerinde çok az etkisi olduğu düşünüldü, onun ardından Sir lan McKellen’i denediler fakat Gandalf’ında bunu söyleyecek doğru karakter olmadığı düşünüldü. En son anlatımı ikisi birden yaptı fakat seslendirmeyi Galadriel rolündeki Cate Blanchett üstlendi.

10-421.jpg


11. Bu filmde sözleri geçen Elfçe dizeler sadece kitaptan alıntı değildir. Oyuncular ve aktrislerin telaffuzlarına rehberlik edilmesi için diyalekt koçu Andrew Jack işe alındı.

11-226.jpg


12.  Aragorn'un Fırtınabaşı'nda Yüzük Tayflarıyla savaşması, Viggo Mortensen'in setteki ilk günüydü. Aynı zamanda Mortensen'in bir kılıç kullandığı ilk seferdi.

12-249.jpg


13. İngilizce, İspanyolca ve Danca olmak üzere üç dil konuşan Viggo Mortensen (Aragorn), Aragorn’un Elfçe’de yazılan satırlardan daha fazla konuşmasını istedi ve senaryonun tekrar revize edilmesi hakkında dilekçe yazdı.

13-184.jpg


14. Kıdemli bir kılıç ustası olan Bob Anderson, Viggo Mortensen’i ‘’Şimdiye kadar eğittiğim en iyi kılıç ustası.’’ olarak nitelendirdi.

14-180.jpg


15. Bu film, Yüzüklerin Efendisi: İki Kule (2002) ve Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü (2003) ile aynı anda çekildi. Bu arka arkaya çekim 16 ay yani 480 güne tamamlandı.

15-188.jpg


16. Filmde Gandalf’ın yüzüğü araştırmak için ayrılması, Gollum’u bulmaya çalışması ve Frodo’yu macerasına göndermek üzere geri dönmesi sadece birkaç hafta gibi gözüküyor, fakat bu yapılanlar kitapta 17 yıl içinde gerçekleşiyor.

16-120.jpg


17. Viggo Mortensen film çıktıktan sonra Arwen’in kullandığı atı satın aldı.

17-115.jpg


18. Hobbit köyü çekim başlamadan bir yıl önce gerçek sebze tohumları ile tamamlanarak, doğal yaşanılan bir yermiş gibi gösterildi.

18-111.jpg


19. Viggo Mortensen filmdeki rolünü koruyabilmek için kılıcını her zaman yanında tutarak eğitimlerini sürekli olarak set dışında tekrar etti, komşuları tarafından fark edildiği zaman ise şikayet edilerek polis tarafından birkaç kez sorguya alındı.

19-100.jpg


20. Viggo Mortensen bir dövüş sahnesi çekiminde dişini kırdı. Peter Jackson’dan sahneyi bitirebilmek için dişini yapıştırıcı ile yapıştırmak istedi, ancak Peter Jackson bunu kabul etmedi. Öğle yemeği molasında oyuncuyu dişçiye götürerek dişini yaptırdı ve sete dönünce sahneyi baştan çekti.

20-088.jpg


21. İlk maddede bahsettiğimiz üzere J. R. R. Tolkien ile yüz yüze tanıyan tek üye Sir Christopher Lee bunun yanı sıra kitaplar hakkındaki detaylı bilgisi sayesinde üçlemede rol alacak ilk kişi seçildi. Sir Christopher Lee sık sık makyaj bölümünü ziyaret etti ve sık sık canavarların yüz tasarımı hakkında ekibe ipuçları verdi.

21-054.jpg


22. Ejderha havai fişeğinin partide patladığı sırada Billy Boyd’un çığlığı gerçekti, çünkü sette havai fişek atılacağını bilmiyordu.

22-089.jpg


23. Yeni Zelanda galasından sonra yönetmen Peter Jackson kardeşliğin dokuz üyesini kendinin arasında bulunduğu hatıra dövmesi olarak yaptırarak oynayan oyuncular arasına katıldı. Ancak Peter Jackson Elf sembolü 9. Sıradayken 10. Sıraya alarak kendini 9. Sıraya yerleştirdi.

23-080.jpg


24. Sean Astin filmde oynadığı Samwise Gamgee rolü ile sadece 30 pound kazandı.

24-077.jpg


25. Liv Tyler, ‘’İstersen gel ve al!’’ sahnesini çekerken karşısındakini yanlışlıkla sağ tarafından bıçakladı. Görüntüler filmin hata ve röportajlarında yer alıyor.

25-054.jpg


26. Liv Tyler, Arwen’i canlandırmak için sesini o kadar derinleştirdi ki öz babası Steven Tyler ona sesin başkası tarafından dublaj yapılıp yapılmadığını sordu.

26-036.jpg


27. Orlando Bloom ilk olarak sonraki iki filmde yardımcı karakter olan Faramir rolü için seçmelere katıldı. Kabul edilmedi ancak sonra tekrardan geri çağrılarak kendisine Legolas rolü verildi. 

27-042.jpg


28. Üçlemenin çekimlerinin Yeni Zelanda ekonomisine yaklaşık 200 milyon Dolar kazandırdığı tahmin ediliyor. Yeni Zelanda hükümeti görevi filmlerin temsil ettiği tüm ekonomik fırsatlardan yararlanması için bir Yüzüklerin Efendisi bakanı bile atadı.

28-032.jpg


29. Elf gözlerinin mavinin iki farklı tonu olmasının sebebi Elf’lerin hangi ırktan olduğunu belirlemekti. Lothlorien Elf’lerinin gözleri açık mavi Ayrıkvadi Elf’lerinin gözleri ise koyu mavidir.

29-021.jpg


30. Çekim sırasında her biri haftanın 7 gün 24 saati çalışan bir fırında pişirilen 1600 çift lateks kulak ve ayak kullanıldı. Uzun süre vücutta kalan lateksler vücuda zarar vermeden çıkarılmadığı için kısa süreliğine ve tek kullanımlık olarak kullanıldı, film sonrası latekslerin kara borsaya girmemesi için hepsi parçalandı.

30-025.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.