Yemek Duası Nedir ve Ne Zaman Okunur?

Yemek duası yemekten önce mi yoksa sonra mı yapılıyor, okuyabileceğimiz yemek duaları nelerdir?
Yemek Duası Nedir ve Ne Zaman Okunur?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammet (sav) yemekten sonra Allah’ın verdiği nimetlere şükür olarak çeşitli dualar etmiş ve yemekten sonra uzun ya da kısa fark etmez nimetlerden dolayı Allah’a şükretmeyi tavsiye etmiştir. Yapılan yemek dualarıyla ilgili bir sürü hadis-i şerif bulunmaktadır.

aile yemeği

Ebu Said Hudri (ra) Efendimizin yemek yerken bu duayı söylediğini “ Hamd bizi yediren, içiren ve Müslüman kılan Allah’a mahsustur.”  Tırmizi’de geçen bir hadisi şerifte Resullah şöyle buyuruyor: "Yemekten sonra eğer kim bu duayı ederse geçmişteki günahları bağışlanır. Sarf edilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimetleri bana yediren Allah’a hamd olsun.” Bundan dolayıdır ki yemek sonunda edilen dualar sünnettir. Tabi yemeğe başlarken de Peygamber efendimiz gibi Allahın adıyla “Bismillahirrahmanirahim” olarak başlamak ve yemeğin sonunda 'Elhamdülilah' diyerek sofradan kalmak gerekir.

Yemek Duası

Saidi Nursi’nin Sözler Kitabı'nda geçen bu yemek duasını Okumak da Makuldur.

“Ey bizi nimetleriyle perverde eden Sultanımız; bize gösterdiğin numunelerin ve gölgelerin asıllarını ve menbalarını göster. Ve bizi makarr-ı saltanatına celbet. Bizi bu çöllerde mahvettirme. Bizi huzuruna al. Bize merhamet et. Burada bize tattırdığın leziz nimetlerini, orada yedir. Bizi zeval ve teb’id ile tazib etme. Sana müştak ve müteşekkir şu mutî raiyyetini başıboş bırakıp idam etme. Resul-i Ekrem aleyhissalatu vesselamın bereketi hürmetine, bize ihsan ettiğin maddi ve manevi rızkımıza bereket ihsan et. Ya Rab! Kusurumuzu affet. Bizi kendine kul kabul et. Emanetini kabzetmek zamanına kadar bizi emanette emin kıl. Amin.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum