Ukrayna’nın Özgürlük Mücadelesi: Winter of Fire Belgeseli

2013 ve 2014 yılları arasında yaşanan Ukrayna kanlı devrimine ışık tutan bu belgeselde gerçek görüntüler ve devlet kaynaklı bilgiler aktarılıyor.
Ukrayna’nın Özgürlük Mücadelesi: Winter of Fire Belgeseli

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom Belgeseli Hakkında Bilgiler

Rusya’nın Ukrayna’ya topraklarına saldırması ile başlayan Ukrayna direnişi akıllara 2013 yılında başlayan ve tam 92 gün süren Ukrayna devrimini getirdi. Hükümete karşı ayaklanan bir grup idealist genç Avrupa birliğine katılım amacıyla barışçıl gösterilere başladılar. Kısa sürede Kiev sokaklarına yayılan bu gösteriler polisin sert müdahalesi ile birlikte adeta bir insan hakları mücadelesine dönüştü.

2015 yılında Netflix’te yayınlanan bu belgeselde Ukrayna halkının direnişine dair gerçek görüntüler, Kiev sokaklarında yaşanan çatışmalar ve özgürlük mücadelesi kısa videolarla desteklenerek anlatılmıştır.

İşte Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom belgeseli hakkında bilgiler ve izleyici yorumları…

TürBelgesel
IMDb8.3
Gösterim
Tarihi
2015
YönetmenEvgeny
Afineevski
OyuncularBishop
Agapit
Catherine
Ashton
Serhii
Averchenko

Winter of Fire Fragmanı

1. Rusya’nın Kırım’ı ilhakından hemen önce yaşanan Ukrayna devrimi Avrupa uyum yasalarının kabul edilmesini isteyen bir grup gencin barışçıl gösterileri ile başladı.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

2. O dönem Ukrayna devletinin yönetiminde olan Viktof F. Yanukovich’i istifaya davet eden halk Kiev sokaklarında gösteriler yaparken kolluk kuvvetlerinin acımasız saldırılarının hedefi oldu.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

3. Kendi halkına acımadan saldıran hükümet yozlaşmış bir yönetim biçimi ile Avrupa’ya karşı dururken göstericiler ve ülke dışından neredeyse 1 milyon insan ayaklanarak Yanukovich’e karşı durmuşlardır.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

4. Kanlı devrim olarak tarihe geçen bu protesto eylemlerinde yüzlerce Ukrayna’lı vatandaş hayatını kaybetmiştir. Bu iç çatışmada yine onlarca Ukrayna polisi hayatını kaybetmiştir.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

5. Ukrayna’nın Avrupa birliği ile tarihi bir ticaret anlaşması yapmasına dakikalar kala Rus yanlısı hükümet tarafından geri adım atılmış, anlaşma yapılmamıştır.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

6. Protestoların fitilini ateşleyen bu olay ülke gençlerinin sokağa çıkarak Ukrayna’nın bir Avrupa ülkesi olduğunu savunmalarına sebep olmuştur.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

7. Hükümetin istifasını isteyen gençler 92 gün boyunca direnerek eylemlerine devam etmişlerdir. Eylemlerin sonucunda hükümet düşmüş devlet başkanı Yanukovich Rusya’ya sığınmıştır.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

8. Rusya’nın tüm bu olayları bir darbe olarak nitelendirmesi ise Kırım’ın ilhakının başlıca nedeni olmuştur. 2010 seçimlerinde Yanukovich’e destek veren bölgelerde eylemlere karşı Rus destekli mücadele başladı.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

9. Askeri harekat ile Kırım’ı ilhak eden Rusya devamında Ukrayna’nın doğu bölgelerini işgal etmiştir. Donbass ve çevresinin Ruslarca işgal edilmesi bugünkü Rusya Ukrayna savaşının da en önemli nedenlerinden biridir.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

10. Onur Devrimi olarak bilinen Ukrayna halk direnişi başarıya ulaştıktan sonra devletin başına Pedro Proşenko geçmiştir. Artık hükümette de söz sahibi olan göstericiler 2010 yılında kaldırılan 2004 anayasa değişikliklerini geri getirmişlerdir.

Winter of Fire Ukraine’s Fight for Freedom

Winter of Fire (Onur Devrimi) Belgeseli İzleyici Yorumları

? 2013-2014 yıllarında ukrayna'daki öğrenci gösterileriyle başlayan süreci anlatan bir belgesel. daha sonradan, avrupa'nın faşizan saldırısına dönüşen ve savaşa kadar giden sürecin başlangıcını anlatmaktaymış. Ahmet Y.

? muhteşem bir belgesel yapmışlar. devrimlerin romantizm ile değil can vererek, dayak yiyerek, organını kaybederek yapıldığını çok güzel anlatıyor. tabi devrim olur da içinde romantizm olmaz mı, eser miktarda bir renk olarak var. kısaca ukrayna'nın özgür gençliği bir diktatöre ve çetesine boyun eğmemiş; o boyun eğmeyişin hikayesi. Canan A.

? harika bir belgesel olmuş. medyadan takip edemeyeceğiniz kadar içerik, olay anları çekilmiş gerçek görüntüler, birebir meydandaki önemli kişiler ile röportajlar ile belgesel sizi içine çekiyor. çekimler, röportajlar, olayların sıralanışı çok başarılı. Murat B.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum