Versay Sarayı Özellikleri, Hikayesi ve Paris Bahçeleri

Versay Sarayı, başta Paris olmak üzere ülkenin en büyük ve güzel saraylarından biridir. İşte Versay Sarayı hakkında bilgiler
Versay Sarayı Özellikleri, Hikayesi ve Paris Bahçeleri

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

Versay Sarayı ya da kısaca Versay, Fransa’nın Ile de France Bölgesi‘nde yer alan 86.000 nüfuslu Versailles şehrinde yer alan ülkenin en önemli kraliyet sarayıdır. Paris’in 20 km güney batısında kalan şehir zengin bir yerleşimdir. Versay, 14. Lui‘nin kraliyet mahkemesini Paris’ten taşıdığı 1682’den, kraliyet ailesinin geri dönmeye zorlandığı 1789’a dek Fransa Krallığı’nın politik gücünün merkezini oluşturmuştur. Versay bu sebeple sadece bir yapı olarak değil, eski rejime (ancien regime) bağlı mutlaki monarşinin bir sembolü olduğu için Fransa ve dünya tarihi açısından çok önemlidir. Binaların projeleri Louis La Vau ve Jules Hardouin-Mansart, iç dekorasyonu Charles le Brun, bahçeleri ise büyük peyzaj mimarı Andre Le Notre tarafından tasarlanmıştır. Sarayın içi kadar bahçeleri de görülmeye değerdir.

İşte Fransa'nın Eyfel Kulesi'nden sonraki göz bebeği Versay Sarayı hakkında bilgiler;

Versay Sarayı Mimari Özellikleri

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

Versailles Sarayı, Fransız barok mimarisinin sonu ve klasik üslubun başı olarak nitelenmektedir. Sarayın tarihi adeta Fransız Tarihi’ni özetler niteliktedir. Saray inşa edilirken tuvalet ve banyo gereksiz bir alan olarak düşünülüp o bölümler yaptırılmamıştır. Yani bu ihtişamlı sarayda tuvalet ve banyo bulunmamaktadır. Avrupa’da yaygın olarak Versailles Sarayı’nın kokusunun Avrupa’daki tüm saraylardan eşsiz olduğu rivayetler arasındadır. 1768 yılına kadar sarayda tuvalet olmaması Fransız Devrimi ile çözülmüş saraya dokuz tane tuvalet yapılmıştır. Tabii ki bu dokuz tuvalet odası yalnızca asil kral ve hanedanı için geçerli olmuştur. İç dekoru Le Brun tarafından yapılan aynalar galerisi saraya yumuşak barok bir hava getirmiştir.

Galerideki aynasız kısımlar yeşil mermer ile kaplanmıştır. Aynalı Salonda aynı zamanda bir çok tablo ve sanat eseri yer almakta, bir bölümü günümüzde tarih müzesi olarak hizmet vermektedir. Döneminin en başarılı örneklerinden biri olan Versay Sarayı'nın şapeli strüktür olarak binaya kaynamamıştır. Oval yarım oval planlı şapelin ışığı aynalar galerisi ve kelerestori pencerelerinden gelmektedir.

Versay Sarayı'nın Muhteşem Bahçeleri

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

Versay Sarayı’nın en önemli özelliklerinden biri de eşsiz güzellikteki bahçesinin büyüklüğüdür. Peyzajı ile dikkat çeken bahçenin içerisinde hatırı sayılır büyüklükte bir de gölet bulunmaktadır. Sarayın arka cephesine denk gelen bahçenin, şehir planlaması için de anahtar niteliğinde olduğuna dair genel bir kanı hakimdir. Bunun yanı sıra sarayın bahçesinde ağaçlar arasındaki paralel yollar, bunlarla aynı doğrultuda budanmış yeşillikler tarafından sınırlandırılmış ayrı çiçek ve su bahçeleri, merdivenler ve köşkler yer almaktadır. Versay Sarayı gerek iç mimarisi gerekse bahçe düzenlemesi açısından eşsiz bir yapı olduğu için her sene binlerce meraklı turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Versay Sarayı ve Bahçeleri Hakkında Tavsiyeler

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

  • Saraya olabildiğince erken gitmeye çalışmalısınız çünkü güvenlik için oluşturulmuş kuyruklar çok fazladır.
  • Sarayın çevresinde birçok restoran bulunmaktadır. Ancak bu restoranlarda yemek ücretleri aşırı pahalıdır. Bir menüye ortalama 25-30£ vermektense, hava güzelse yiyecek birkaç bir şey getirerek, saray etrafında bulunan parklarda ve bahçelerde küçük piknik yapabilirsiniz.
  • İlk olarak Sarayın içi, daha sonra Sarayın Bahçeleri ziyaret edilir ve en son Marie Antoinette mülkü ziyaret edilmektedir. Ancak siz gezinize ters yönde başlarsanız kalabalıktan az da olsa kurtulabilirsiniz.
  • Paris Pass Kartı (Müze Kartı) alın bu sayede bilet için uzun kuyruklara girme zahmetinden kurtulacaksınız.
  • Çoğu turist Dauphin’in dairesini ziyaret etmemektedir. Ancak gayet güzel bir yer olan Dauphin’in odası sarayın görülmeye değer bölümlerinden birisidir.
  • Saray genelde, pazartesi günleri kapalı olmaktadır.

Paris’ten Versay Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Versay Sarayı Hakkında Bilgi

Otobüs Alternatifi

Versailles Express otobüsü ile Paris’te Eyfel Kulesi’nden transfer servisi vardır. Salı-Pazar arası günde iki servis vardır, saatleri 08:00 gidiş / 12:30 dönüş ve 14:00 gidiş / 18:00 dönüş olarak uygulanmaktadır. Otobüslerin kalkış yeri Port de la Bourdannais (Eyfel Kulesi’nin dibindeki Bateaux Parisiens nehir teknelerinin kalktığı yer)’dir. Gidiş-dönüş transfer fiyatı 29 €’dur.

Tren Alternatifi (RER C)

Versaille Chateau Rive Gauche için biletinizi gidiş-dönüş almanız tavsiye olunur. Veya şehrin 1-4 zonlarını (ulaşım bölgeleri) kapsayan pass bileti almanız gerekir. Bu trende T+ bileti geçerli değildir.

İkinci Tren Alternatifi (SNFC)

Montparnasse’dan binip Versailles Chantiers’te inmeniz veya Saint Lazare’dan binip Versailles Rive Droite istasyonunda inmeniz gerekir.

Benzer İçerik Önerileri
Paris'te Gezilecek YerlerEyfel Kulesi Hakkında Bilgiler

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.