Venedik Karnavalı (Carnevale di Venezia)

İtalya'nın Venedik şehrinde her yıl düzenlenen ve bir aydan uzun süren karnavalda maske takmaya ne dersiniz?
Venedik Karnavalı (Carnevale di Venezia)

Rönesans döneminde başlamış olan Venedik Festivali, San Marco Meydanı'nda Venedik halkını buluşturur. Bu festivalin neden başladığı tartışma konusudur. Bir düşünceye göre yargıç ve hakimlerin bilgi toplamak için maske takarak halkın arasına karıştığı söylenir. Diğer bir düşünceye göre kadınların eğlence mekanlarına gitmesi hoş karşılanmadığı için maske takarak gelmeleri zamanla karnaval halini almıştır. Bir diğer düşünceye göre veba hastalığına yakalananların yaralarını gizlemek için maske taktıkları ve uzun kıyafetler giydikleri için zamanla bu kıyafetler renklenerek bu hali almıştır.

Bu festivalde sadece maske değil kostümler de yer alır. Venedik caddeleri rengarenk kostüm ve maskeleri ile dolaşan insanlarla dolup taşar. Bu görüntüleri gördüğünüzde kendinizi bir filmde gibi hissedebilirsiniz. Festivalde klasik müzik konserleri, havai fişek gösterileri ve kostümlerle katılınan balolar, partiler düzenlenmektedir.

venedik-festivali.jpg

Bu festivalin halkın bazı kesimleri arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırması için var olduğunu söyleyenler de vardır. Bu yıl 23 Ocak-9 Şubat 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek olan Venedik Festivali'nde beğendiğiniz kostümlerin fotoğrafını çekebilir, dilerseniz birlikte fotoğraf çektirebilirsiniz.

venedik-festivali-002.jpg

Festival boyunca etkinlikler farklı boyutlarda devam ediyor. Gösteriler ve yarışmalar bu etkinliklerin başında gelir. Daha sonra herkesin merakla beklediği gösterilerden biri üç uçuş gerçekleşir. Bunlar;

  • Meleğin Uçuşu

melegin-ucusu.jpg

Festivalin ilk pazar günü yapılan bu uçuş, bir Türk akrobatın hiçbir koruyucu malzeme olmadan ip üzerinde yürüyerek kendisini Venedik Dükü'ne göstermesine dayanıyor. Hatta önceleri adı Türk Uçuşu olarak geçerdi.

  • Kartalın Uçuşu

Festivalin ikinci pazar günü yapılan bu uçuş Meleğin Uçuşu'na göre henüz yeni bir gösteri.

  • Aslan Uçuşu

Festivalin son ve salı günü gerçekleşen bu gösteride, şehrin simgesi kabul edilen aslan figürünün yer aldığı bayrak uçurulur. 

venedik-festivali-009.jpg

Festivalin salı günü bitmesinin sebebi Hristiyanlık ile ilgilidir. Hristiyanlar, Paskalya öncesi hayvansal gıdaları yememek için oruç tutarlar. Buna Büyük Perhiz denir. Bu oruç Kül Çarşambası olarak geçen çarşamba günü başlar ve bitişindeki çarşambadan bir gün önce olan salı günü oruç biter. Bu salı gününe Tövbe Salısı ya da Pankek Salısı da denir.

Festivalde kullanılan maskeler farklı şekillerdedir. Bunlardan bir tanesinin ismi Buata'dır. Buata en çok tercih edilenlerden biridir çünkü rahatça konuşma imkanı tanır ve yemek yenilebilir. Moretta adlı maskeleri ise özellikle kadınlar tercih ediyor ve bu maske alından başlayıp dudağa kadar devam ediyor. Yüzün tamamını kaplayan Larva maske ise genellikle beyazdır ve kimi zaman üzerinde işlemeler bulunur. Diğer bir maske çeşidi sadece gözleri kapatan kedi maskeleridir. 

maskeler-001.jpg

Venedik Festivali'ne düzenlenen turlardan biri ile yaklaşık 700 Euro ve buna ek olarak uçak bileti ücretini ödeyerek ulaşabilirsiniz. Ancak bu tur festivalin tamamını kapsamıyor.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.