Üçüncü Dünya Savaşı Nasıl Çıkacak?

Son yıllarda küresel çapta bir savaşın içerisinde olduğumuz söyleniyor. Amerika'nın Suriye topraklarına füze atması, Rusya ile karşı karşıya gelmesini sağladı. Akıllara 3. Dünya Savaşı olabilme ihtimalleri geldi. İşte, düşünülen senaryolar;
Üçüncü Dünya Savaşı Nasıl Çıkacak?

3. Dünya Savaşı

Dünya, üzerinde yaşayan 7 milyar nüfusu beslemeyecek bir duruma gelmiştir. Bakıldığında bugün dünya üzerinde yaklaşık 2 milyar insan açlık ve susuzlukla karşı karşıyadır; 3 milyara yakın insan ise dengesiz besleniyor. Dünyanın bütün devletlerinde her geçen gün hayat daha da pahalı olmakta ve devletler halklarına yeterli derecede kaynak ayırmadığından dolayı neredeyse dünyanın bütün ülkelerinde isyanlar baş göstermektedir. Bu durumu önceden fark eden batılı devletler, Orta Doğu’nun zenginliklerine göz dikip, bu bölgedeki zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına el koymak için uzun soluklu planlar yapmaktadır. Bu projeler doğrultusunda, İslam ülkelerini birbirine düşürerek, yok etmek için ellerinden geleni yapmaktadır. Yapılan bu çalışmalar amacına ulaşmış, 2000’li yıllarda başlatılan yok etme projeleri hız kesmeden devam etmiştir. Batılı devletlerin ekmeğine yağ süren Arap kökenli devletler, Orta Doğu’da biriliği sağlamayarak yok olma yolunda gideceklerinin en büyük göstergesi bugünkü yaşanılanlardır. 

Suriye toprakları üzerinde satranç oynanırken ABD ve Rusya art arda savaşın çıkacağına dair açıklamalar yapmaya devam ediyor. Peki, 3. Dünya savaşı çıkar mı, 3. dünya savaşını kimler çıkartacak, 3. Dünya Savaşı’nın sınırları ne olacak, Bu Savaşta Türkiye nasıl etkilenecek… Siz değerli okurlarımız için birden çok kaynaktan derlemiş olduğumuz 3. Dünya Savaşı ile ilgili ihtimaller üzerine merak edilenleri yanıtlamaya çalışacağız.

3. Dünya Savaşı Nasıl Çıkacak / 3. Dünya Savaşı Neden Çıkacak?

savas3-002.jpg

ABD ve Rusya'nın baş rollerini oynadığı Ortadoğu'da alevlenen savaşa, Avrupalı devletlerin sessiz kalması ya da destek vermesiyle birlikte birçok dünya ülkesini etkisi altına almaya başladı. Fransa'da, Belçika'da İŞİD terör örgütü tarafından sivilleri hedef alınarak patlatılan bombalar, Avrupalı devletlerin büyük tepkisi ile karşılandı. Orta Doğu kökenli olan İŞİD terör örgütü tarafından düzenlenen bu bombalı saldırılar ve tehditler, Avrupalı ülkeleri de bu örgütle mücadele etmeye yöneltiyor. Avrupalı devletler, İŞİD ve benzeri tehdit oluşturacak terör örgütlerine karşı sadece sınırları içerisindeki mücadelesiyle mi kalacak, muhtemelen sınır ötesi müdahaleler ya da savaşlar da gerçekleşecektir. Unutmamamız gereken, tarihe dönüp ders çıkartmamız gereken bir şeyler var. Savaşlar görülenlerden ziyade altında yatan asıl sebeplerden ötürü ortaya çıkmıştır. Örneğin; Birinci Dünya Savaşı'nın görünürdeki nedeni Sırp gencinin Avusturya-Macaristan krallığının prensine yaptığı suikastı sonra başlamıştır. Asıl nedenin bu olmadığını herkes çok iyi biliyor. Topraklar ve kaynaklar üzerine başlatılan bu savaş sonucu yüz binlerce insan yaşamını yitirmiştir.

savas11.jpg

Şimdi de sizler için savaşın görülmeyen ama asıl olan nedenlerini sıralayacağız.

Değişen dünya ile Üçüncü Dünya Savaşı’nın Birinci ve İkinci Dünya savaşına benzemeyeceği kesindir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte kat ve kat daha fazla silah güçleri kullanılacak, böylelikle daha fazla insan canından olacak. Birinci Dünya Savaşı, topraklar üzerine çıkmıştı; İkinci Dünya Savaşı Hitler Almanya’sıyla Komünist Stalin Rusya’sının ideolojik çatışması ve ekonomik nedenlerinden dolayı çıkmıştı. Peki Üçüncü Dünya Savaşı neden çıkacak?

Toprak

Ekonomistler, yatırımcılar, bilim uzmanları en zayıf ihtimal olarak toprak kontrolünü elde etmek maksadıyla savaşın çıkabileceğini düşünüyorlar. Değişen, küreselleşen dünya düzeninde artık topraktan daha önemli şeylerin olduğu bir gerçek. Günümüzde Filistin ve İsrail arasında ciddi olan toprak sorununu saymazsak, Toprak Üçüncü Dünya Savaşı’nın başlamasını tetikleyen faktör olarak çok zayıf kalıyor.

Kaynaklar

Bu kategoride yer alan sadece enerji kaynakları değil, aynı zamanda nükleer enerji elde edilebilecek doğal kaynaklar da yer alıyor. Geniş bir yelpaze içeren kaynaklar içerisinde su ve gıda ürünleri de yer almaktadır. Bu olasılık üzerine savaş çıkabileceği üzerinde durulsa da bu nedenden dolayı da savaşın çıkacağı yönünde pek ihtimal gözetilmiyor.

Gıda

Artan dünya nüfusuyla birlikte geri kalmış ülkelerde enflasyonun artmasıyla birlikte gıda fiyatlarının yükselmesi, ekonomik krizleri hat safhaya getirecektir. Alım gücünün azalmasıyla birlikte halk isyanlarının başlaması, otoritelerin zayıflaması diğer dünya ülkelerini etkileyecektir. Özellikle kendilerine gıda bulmakta zorlanan, savaş içerisinde zorluklarla mücadele etmekle baş başa kalan insanlar kitlesel şekilde gelişmiş ülkelere göç edecek ve bu da büyük savaşın ateşini fitilleyecektir.

Bilgi Teknoloji

WWW yani World Wine Web kavramının askeri amaçla ortaya çıktığını hepimiz biliyoruz. İnternet çağında yaşıyoruz. İnternetin hayatımızda çok önemli bir yer aldığı gerçeğini kimse inkar edemez. Sağlık, iş, eğitim, ekonomi, sosyalleşme, askeri gibi birçok alanda öneminin artığı bir dönemde yaşam sürüyoruz. Eskisi gibi bilgiler kağıtlara dökülmüyor, her şeyi internet üzerinde hallediyoruz. Uzmanlar savaşta bu etkenin önemli rol oynayacağı üzerinde duruyor.

İnanç ve Silahlar

Bu en dikkat çeken stratejilerin başında yerini alıyor. Üçüncü Dünya Savaşı’nın başında inanç ve silahlanma gösteriliyor. Bu teoride daha çok kutsal kitaplardan ve Peygamber Efendimizin hadislerinden besleniyor. Bu savaşta bir tarafta Mehdi, Mesih, Mesiah diğer tarafta ise Deccal yer alıyor. Son yıllarda din, mezhep eğilimli sorunların yaşandığı Ortadoğu toprakları üzerinde Üçüncü Dünya Savaşı’nın olabileceği ihtimali ağırlık kazanmaktadır.

Üçüncü Dünya Savaşı Nerede Çıkacak?

savas1-001.jpg

Üçüncü Dünya Savaşı şüphesiz ki çıkacaktır ancak bu savaşın tam olarak ne zaman çıkacağı bilinmemektedir. Dünya üzerinde yaşanılan bu faaliyetler, kimi uzmanlara göre Üçüncü Dünya Savaşı’nın başladığı şeklinde açıklanıyor. Son dönemlerde etkisi içine düştüğümüz bu olumsuzluklar Üçüncü Dünya Savaşı’nın sinyalini mi veriyor? Peki savaşı kim nerede çıkartacak? İşte, birbirinden ilginç teorilerden yola çıkarak; ekonomisi zayıf, çöküşte olan ülkelerin savaşın çıkacağı bölgeler olacağı düşünülüyor. İşte 3. Dünya Savaşının nasıl ve nerede çıkacağına dair senaryolar;

savas13.jpg

Suriye

4 yıldan beri aralıksız devam eden Suriye iç savaşına Rus uçaklarının katılmasıyla yeni bir dönem açılmış oldu. Rus savaş uçaklarının geçtiğimiz aylarda Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine Türkiye gerekli cevabı verir. Bunun sonucunda Rusya, Türkiye ile ticari ilişkilerine sınırlı ambargo uygulamaya karar verir. NATO’nun devreye girmesiyle birlikte savaş yayılır, Suriye’deki aralıksız devam eden iç savaş dünya savaşına dönüşebilir.

İsrail

Seçimlere yakın İsrail ve Filistin arasında çatışmalar had safhaya gelir. İsrail uçaklarının Gazze’yi bombalamasına karşın Filistinli gruplar füzelerle cevap verir. Bunu fırsat bilen Lübnan İsrail’e savaş açar ve 3. Dünya savaşının ateşi fitillenir.

İran

İran ile yapılan nükleer anlaşmalar başarıya ulaşmaz. Amerika ve Avrupa’yı ikna edemeyen İsrail, sorunu kendisi çözmek ister ve bir gece İran’ın nükleer tesislerini bombalar. İran karşılık verince devreye Amerika, Rusya ve akabinde diğer devletler girer ve böylece dünya savaşı başlamış olur.

Arabistan

Son dönemlerde hac zamanı olan kazalar ve Yemenle başlayan düşük ölçekli savaşlar sonucu yönetim zayıflamaya başlar. Hac sezonu büyük kazalar sonucu birden çok hacı hayatını kaybeder. Bu kargaşayı fırsat bilen İŞİD, Suudi Arabistan’a karşı savaşlar başlatınca Rusya, İran ve Çin müdahale eder, devreye Amerika ve müttefiklerinin girmesiyle savaş başlamış olur.

Ukrayna

Kırımın alınmasını hazmedemeyen Ukrayna, Donbas bölgesinde Rus yanlısı unsurlara şiddetli bir saldırı gerçekleştirir. Buna ağır bir cevap verecek olan Rusya’ya karşı NATO devreye girerek savaşın kıtaya yayılmasına neden olur.

Kuzey Kore

Kuzey Kore, Güney Kore’ye ait denizaltını casusluk yaptığını gerekçe göstererek batırır. Güney Kore ise Kuzey Kore’nin nükleer tesislerini bombalayarak büyük bir faciaya neden olur. Çin’in bu savaşa katılmasıyla birlikte okyanusta 3. Dünya Savaşı’nın kıvılcımları tutuşur.

Irak

Suriye’de ağır Rus bombardımanında kayıp veren İŞİD, Irak’ın Musul şehrine çekilir. Buna Şiilerin neden olduğunu söyleyerek intihar saldırıları başlatır ve böylece mezhep savaşları başlar. Çıkan savaş sonucu petrol alımı azalan Amerika savaşa müdahale eder. Bunun üzerine İran, Rusya ve Çin savaşa karışır.

Yunanistan

Yunanistan’daki ekonomik kriz iyice derinleşir. Çipras’ın bütün girişimlerine rağmen Yunanistan borçlarını ödemeyince Almanya ve Fransa fiilen Yunanistan’ı işgal eder. Aynı şeyin başlarına geleceğinden korkan diğer balkan ülkeleri Yunanistan’ın yanında savaşa müdahil olurlar.

Nijerya

Ortadoğu’da ağır kayıplar veren İŞİD Boko Haram Halifelik ilan eder ve daha fazla toprak kazanmak için Nijerya ile kanlı bir savaş gerçekleştirir. Nijerya hükümeti bu saldırılarla baş edemeyince Rusya ve Çin’den yardım ister. Rusya’nın savaşa girmesiyle birlikte Amerika Rusya’ya karşı savaş açar.

Afganistan / Pakistan

Taliban İŞİD ile birleşerek Afganistan’ın büyük bir bölümünü kanlı bir şekilde ele geçirerek halifelik ilan eder. Bunu milli güvenliğine tehdit olarak algılayan Rusya, Soyvetlerin yıkılmasına neden olan Afganistan’ı işgal için savaş açar.

3. Dünya Savaşı Hangi Ülkeler Arasında Olacak?

savas5.jpg

3. Dünya savaşı ve sebepleri ile ilgili senaryolar sadece Türkiye tarafından değil, bütün dünyada son yıllarda iyiden iyiye yazılmaya başlandı. Özellikle son 5 yıldır Suriye’de devam eden iç savaşa Rusya’nın da katılması ile birlikte bu senaryolar üzerinde daha da düşünülmeye başlandı. Son zamanlarda Orta Doğu’da patlayan bombaların başta Türkiye olmak üzere Fransa ve Belçika’da da patlaması bu savaşın sınırlarını genişlettiği şeklinde görüşler bildiriyor. Muhtemelen Batı ve Doğu Bloğu olmak üzere iki çatı altından çıkacaktır.

Savaşın Kilit Ülkeleri

  • Amerika
  • Rusya
  • Türkiye
  • Çin
  • İngiltere
  • Almanya
  • Fransa
  • İran

savas14.jpg

Savaşta yer alma olasılığı büyük olan ülkeler hakkında kısaca sizleri bilgilendirelim. İşte, 3. Dünya Savaşı'nın anahtarı olan ülkeler ve durumları;

Amerika

Ekonomi, bilim, teknoloji, askeri açıdan dünyanın süper gücüdür. Bu anlamda Amerika’nın savaştaki ağırlığı tartışılamaz. Süper güç olan Amerika hangi tarafta yer alırsa o tarafın kazanma şansı yükselecektir.

Rusya

Sovyetler döneminde enerjisinin büyük bir kısmını nükleer silahlara ayıran Rusya, günümüzde elinde fazla nükleer silah bulunduran ülkedir. Putin döneminin başlamasıyla birlikte Rus askeri güçleri sofistike silahlar üretimini daha da artırdı.

Türkiye

Coğrafi konumuyla en çok avantaj sağlayan bölgedir. Asya ve Avrupa arasında bir köprü konumundadır. Son yıllarda bölgenin kızışmasıyla birlikte kendi silahlarını üreten Türkiye, askeri açıdan kendini güçlendirmektedir. Ayrıca Türkiye, yakın bölgelerde yer alan soydaşlarıyla ittifak kurması ile savaşın seyrini değiştirebilecek güce sahiptir.

Çin

Çin’in köklü tarihi geçmişi ve inanılmaz insan kaynağı ile güçlü bir ordu oluşturmasını sağlıyor. Aynı zamanda son 20 yılda uzay teknolojisine yapmış olduğu yatırımlarla savaşı uzaya taşıyabilecek güçtedir. Tek sorunu uzun süre enerji sıkıntısı çekecek kapasitesinin olamamasıdır. Savaş esnasında petrol gibi enerjilerinin ulaşamaması Çin için tam bir faciadır.

İngiltere

Tarih boyunca kendini hissettirmeden gücünü karşı tarafa etkili bir şekilde kabul ettiren bir ülkedir. Askeri gücünü oldukça gizlemeye çalışır, diğer ülkelerle pek yakın ilişkilerde bulunmaz. Hep kendini saklar, her şeyden uzak durmak gibi bir tavır sergiler.

Almanya

Almanya’nın ordusunun olmadığı söylenir. 2. Dünya Savaşı’nda büyük bir yıkıma uğramış ama yeniden küllerinden doğabilme gücüne sahiptir. Dünya üzerinde en önemli ekonomiye sahip bu devlet her an sürpriz yapma kapasitesine sahiptir.

Fransa

Nükleer silah kapasitesine sahip birkaç ülkeden biridir. Fransa da İngiltere gibi askeri gücünü gizleyen devletlerden biridir. Bu ülke genelde ekonomik anlamda ön plana çıkmak istiyor. 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı yenilen Fransa, yapılacak bu savaşta sürpriz yapabilir.

İran

Ekonomisi, askeri donanımı, tarihi, jeopolitik faktörleri ve son yıllarda yaptığı nükleer silahları açısından güçlü bir ülke konumunda olduğu belirtiliyor.

3. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin Rolü Nedir?

turkiye1.jpg

Üçüncü Dünya savaşı senaryoları her geçen gün daha da kesinleşiyor. Görüldüğü gibi Türkiye'nin Güneyinde Irak ve Suriye topraklarında büyük bir parçalanma mevcuttur. Bu topraklar içinde büyüyen örgütler, şimdiden Ortadoğu, Avrupa ülkelerine saldırmaya başladı. Son dönemlerde artan canlı bomba eylemleri başta Avrupa olmak üzeri birçok ülke için tehdit oluşturuyor. Tabi ki yaşanılan bu olumsuzluklardan en fazla etkilenen ülke şüphesiz ki Türkiye'dir. İŞİD gibi terör örgütleri tarafından yapılan bombalı faaliyetler er geç cevabını bulacaktır. Avrupa ve Türkiye'de yapılan bombalı saldırılar için sadece ülke içindeki istihbarat doğrultusunda mücadele edilmeyecektir, sınır ötesi operasyonların başlayacağı yönünde kararlar alınacaktır. Bu yaşanılanlar da büyük bir savaşın fitilini ateşleyebilir. Peki olası bir savaşta Türkiye'nin rolü ne olacaktır? Türkiye, coğrafi olarak tartışmasız en önemli bölgedir. Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan bir köprüdür. Aynı zamanda yer altı kaynakları ve genç nüfusa sahiptir. Özellikle, güçlü devletler için anahtar ülke olan Türkiye, olası bir savaşta yer alacak mı ya da savaşa girmek zorunda bırakılacak mı bilinmiyor.

Suriye İç Savaşı’ndan 3. Dünya Savaşı’na mı?

suriye.jpg

Tunus’ta 'Yasemin Devrimi'  ile başlayan ve diğer Ortadoğu ülkelerini etkisi altına alan kargaşaya verilen kaosa 'Arap Baharı' denildi. Arap Baharı ile özgürleşme kokusu neredeyse bütün Ortadoğu’yu sarmıştı. Birçok Ortadoğu ülkesinde etkisini gösteren bu devrim ile birlikte var olan rejimler yıkılmış, halk tarafından yeni devlet başkanları tayin edilmişti. Bu olanlara karşın ülkeler içerisindeki siyasal boşluğun yaratılması, yeni güçlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu durumu fırsat bilen dış mihraklar, ortaya çıkan örgütlere destek vererek bu topraklar üzerinde iç savaş çıkartmak olan amaçlarına ulaşmıştır.

Suriye’de Arap Baharı etkisiyle ortaya çıkan direniş, Esed güçleri tarafından bastırılmaya çalışılmış, bu topraklar içerisinde var olan örgütlerle savaş içine sürüklenmiştir. Esed’in yanında yer alan, onu her daim destekleyen dünyanın en büyük güçlerinden olan Rusya, Esed’in yanında olarak diğer örgütlere karşı savaşacak gücü elde etmesini sağlamıştır. Bu durumdan rahatsız olan elbette birileri oldu. Dünyanın diğer güçleri de bu savaşta pay alabilmek için buradaki durumu kontrol altına almak yolunda Ortadoğu’daki diğer örgütlerle işbirliğine gidildi.

Sonuç olarak; Ortadoğu’da yaşanan bu iç savaş ve dış ülkelerin bu savaştaki pay alma arzularıyla birlikte yeni bir savaşa gidileceği söylentisi hızlı bir şekilde yayılıyor. Avrupa’da yaşanılan Ortadoğu’yu andıran bomba patlamaları da bunun en somut örneğidir. Avrupa topraklarının Ortadoğu’laştırılmaya çalışılması olasılığı olan bir dünya savaşının sinyalini çoktan yaktı. O zaman Suriye iç savaşından 3. Dünya Savaşı'na gidilen bir yol izlenme olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

3. Dünya Savaşı ile İlgili Hadisler

Birçoğumuzun bihaber olduğu Peygamber Efendimiz tarafından 1400 yıl asır önce söylenilen hadisler günümüzde olanları, olacakları özetliyor. İşte, Suriye'de yaşanılacak bu koskaca savaşın haberi asırlar öncesi Hz. Muhammed tarafından bu şekilde verildi.

savas12.jpg

Dedi ki: “Yüz Bin Kişiden Fazla Kişinin Yok Olduğu” Şam’da bir deprem. Allah bunu inananlara rahmet, inançsızlara azap olarak yaratır. Bu meydana geldiğinde “Şam’da Durana Kadar İlerleyecek Sarı Sancaklı Boz Atlı Binicilerin” geldiğini görürsünüz. Büyük bir dehşet ve kızıl ölüm olacaktır. Sonra Haresta denen bir Şam köyünün battığını görürsünüz. Sonra ciğer-yiyicinin oğlu Şam minberinde oturmak için Yebis vadisinden gelir. Bundan sonra Mehdi’nin (as) çıkışını bekleyin.” (Gaybet-i Numani)

Peygamber Efendimizin asırlar önceden dile getirdiği bu hadis Şam topraklarında yaşanılan, son 29 ayda 100 binden fazla kişinin öldüğü bu devasa iç savaş ile mi alakalıdır? İşaretler gösteriyor ki bahsedilen bugün Suriye'de yaşanılan bu iç savaşın ta kendisidir.

İşte Hadislerle Gelecek Savaşın Sinyalleri;

“ Kafirler Arap yarım adasına inerler. Ordular düzenlenir halife öldürülür dertler büyür Şam surları üzerinde bir münadi: ’yaklaşan şerden dolayı vay Arapların haline’ der.” ikdü-d dürer

Bir başka Hadisi Şerifte İse;

“Sizleri benden sonra vuku bulacak 7 fitneden sakınmaya davet ederim, Medine’den çıkacak bir fitne, Mekke’den çıkacak bir fitne, Yemen’den çıkacak bir fitne, Şam’dan çıkacak bir fitne, Şark’tan çıkacak bir fitne, Garp’ten çıkacak bir fitne, bir fitne de Şam’ın merkezinde zuhur eder ki işte bu Süfyani’nin fitnesidir.” Suyuti

Sonuç;

İnsanlığın var oluşundan beri dünya üzerindeki savaşlar kaçınılmaz olmuştur. Bu savaşlar çoğu zaman topraklar, inançlar, kaynaklar, yani güç elde etmek amaçlı yapılmıştır. Güçlü olanın sözünün geçtiği dünya düzeninde, güç kazanmak için yapılan savaşlardan dolayı milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Savaş nerede çıkarsa çıksın, neden çıkarsa çıksın bu savaşın sonucu binlerce, belki de milyonlarca sivillin öleceğini görmezden gelmemeliyiz. Gandhi'nin de söylediği gibi " Yemin ederim ki, dünyanın bütün toprakları bir tek insanın kanını akıtmaya değmez." Biliyoruz ki, savaşın tek kazananı savaşı çıkartan küresel güçler, kaybedeni ise sivil insanlar olacaktır.

 

NeOldu.com / Kader Basayoğul

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum