Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?

Müslümanlar için en önemli ayların başında gelen üç aylar ne zaman başlıyor, üç aylar içinde yer alan önemli günler hangileridir ve ibadet dolu bu günlerde neler yapılmalı? Detayları haberimizde.
Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?

Mübarek Üç Aylar geldi. Allah'ın rahmetinin üzerimize yağdığı, Müslümanlar için kaçınılmaz fırsat olan Üç Aylar hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı elimizden geldiğince açıklamaya çalıştık. Duamız bu mübarek ayları en iyi şekilde değerlendirmeniz ve bu ayların maneviyatını ruhunuzun en derininden hissetmeniz için.

Üç Aylar Nedir?

Üç aylar Recep, Şaban ve Ramazan aylarını anlatmak için kullanılan bir ifadedir. Ramazan ayının gelişinin müjdelendiği bu günlerde ibadet etmek de bir hayli önem kazanıyor. Peki, üç aylarda kaç gün oruç tutulur, ibadetler ne şekilde yapılıyor? İşte, aklınızdaki sorulara cevap bulacağınız cevaplar;

üç aylar

 

Üç Aylar Orucu Nedir? Üç Aylar Orucu Kaç Gün Tutulmalıdır?

Hz. Muhammed üç aylarda bol bol nafile oruçları tutardı. Ancak üç aylar içerisinde kaç gün oruç tutulur sorusuna kesin bir yanıt yoktur. Peygamberimiz bu aylarda sürekli oruç tutardı. Sahabe İbn Abbas der ki; "Efendimiz, Recep ayında o kadar çok oruç tutardı ki hiç iftar etmeyecek sanırdık. Bazen de Recep ayında oruca o kadar ara verirdi ki hiç tutmayacak sanırdık." Bu mübarek aylarda Peygamber efendimiz, sık sık oruç tutarak nafile orucu tutmaya teşvik ederdi. Bazı zamanlarda da tutmayarak bu ayın Ramazan ayına benzetilmesine engel olurdu. Hz. Aişe validemiz der ki; Peygamberimiz perşembe ve pazartesi günleri tutulan oruca ayrı bir önem verirdi. O şöyle buyururdu: " "Bu iki günde ameller Yüce Rabbe iletilir. Ben de bu esnada oruçlu olmayı severim."

oruç

 

Üç Aylar Hangileridir?

Bereketin, huzurun, bağışlamanın ve hayırın bol olduğu en mübarek Üç Aylar sırasıyla şunlardır;

Üç Ayların Müjdecisi Recep Ayı

Mübarek Üç Aylar'dan birincisi Recep ayı, “yüceltilmiş, kendisine nimetler konulmuş 'ay' ve hazırlanmak” manalarına gelmektedir. Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaip kandilidir. Regaib'in kelime anlamı "pek çok ihsan" demektir. Bu mübarek gecede Allah'ın sonsuz bağışlamasından dolayı bu geceye bu isim verilmiştir. Recep ayının 27. gecesi Miraç Kandili'dir. Miracın kelime manası ise "merdiven, yükselecek arş, en yüksek makam"dır.

Şaban Hayır Ayı 

Mübarek Üç Aylar'ın ikincisi olan Şaban, "dağılan", "saçılan" anlamlarına gelmektedir. Rivayetlere göre peygamberimiz bu ay içerisinde çok hayır dağıttığı için " hayır" ayı olarak da adlandırılır. Şaban ayı içerisinde yer alan Beraat Kandili'nin manası ise "borçtan, suçtan, azap veren sıkıntıdan kurtulmak"tır.

Ramazan Bereket Ayı

Üç Aylar'ın sonuncusu olan On Bir Ayın sultanı Ramazan ayıdır. Ramazan ayı, ayların en faziletlisidir. Nitekim bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'in indirildiği bu mübarek ay içerisinde bin aydan daha hayırlı " Kadir Gecesi" vardır. Bu gece müslüman alemi için Rabb'ın bahşettiği yüce bir ikramdır.

 

Üç Aylar İçindeki Kandiller Nelerdir?

Müslümanlar için en kutsal aylar olan üç aylar (Recep, Şaban, Ramazan), içerisinde birbirinden mübarek günler barındırıyor.

cami

İşte, Üç aylar içerisinde yer alan kandiller;

Regaip Kandili

Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecedir. Dua kapısının açık olduğuna inanılan kandillerden bir tanesi olan bu gecelerde ibadetlerimizi artırırız. Bol bol dua edip, ibadetlerimizi aksatmadan yapmaya çalışalım. Bunun gibi önemli geceler bizler için birer armağandır.

Miraç Kandili

Hz. Muhammed'in (Sav) Allah katına yükseldiği muhteşem ötesi bir gündür. Hicri takvime göre Recep ayının 27. gecesine denk gelir.

Berat Kandili

Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecedir. Günahların affedilmesi açısından oldukça değerli bir kandildir.

Kadir Gecesi

Kur'an-ı Kerim bu gecede indirilmeye başlamıştır. Kadir gecesini Ramazan ayının son on gecesinde tekli gecelerde aramak gerekir.

üç aylar

 

2017 Dini Günler Takvimi

  • Üç Ayların Başlangıcı: 29 Mart Çarşamba

  • Regaib Kandili: 30 Mart Perşembe

  • Miraç Kandili: 23 Nisan Pazar

  • Berat Kandili: 10 Mayıs Çarşamba

  • Ramazan Ayı Başlangıcı: 27 Mayıs Cumartesi

  • Kadir Gecesi: 21 Haziran Çarşamba

  • Arefe: 24 Haziran Cumartesi

  • Ramazan Bayramı: 25, 26, 27 Haziran

  • Kurban Bayramı Arefesi: 31 Ağustos Perşembe

  • Kurban Bayramı: 1, 2, 3 ve Eylül

  • Hicri Yılbaşı: 21 Eylül Perşembe

  • Aşure Günü: 30 Eylül Cumartesi

  • Mevlid Kandili: 29 Kasım Çarşamba

 

Üç Aylar ile İlgili Dualı Mesajlar

Müslümanlar için önem arz eden Üç Aylar başladı. Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşan Üç Aylar'da sevdiklerinizle manevi duygularınızı paylaşabileceğiniz birbirinden dualı mesajları sizler için bir araya getirdik. İşte, bu mübarek günde tanıdıklarınıza atabileceğiniz en manalı mesajlar;​

üç aylar

Ellerin semaya, dillerin duaya, gönüllerin mevlaya yöneldiği mübarek üç aylarınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Üç Aylar, yüreğimize inşirah, bedenimize sıhhat, ailelerimize saadet, rızkımıza bereket, amellerimize doğruluk, milletimize birlik getirsin.

İlahi esintilerin kalpleri okşadığı, bir anın bir asra bedel olduğu bu aylarda dualarda birleşmek dileğiyle, üç aylarınız mübarek olsun.

Aklınıza gelen güzel şeyleri duaya dökün. Bakarsınız yol olur, niyet olur, nasip olur, hallolur. Bu güzel aylarda dualarda buluşmak dileğiyle.

Fani dünyanın padişahı değilim. Gönül hırkalarını yamar giyerim. Dostlarla ağlar, dostlarla gülerim. Siz sevdiklerime, hayırlı üç aylar dilerim.

Geçmişin bugünle, ışığın gölgeyle umudun gerçekle, üzüntünün neşeyle, öfkenin sevgiyle barıştığı nice üç aylara.

Her tomurcuk yeni bir gülün, her gül yeni bir baharın, her kandil yeni rahmetlerin habercisidir. Rahmet ve mağfiret dolu üç aylar geçirmenizi dileriz.

Yakınlık ne mekânda ne zamandadır, sadece eller yukarı kalktığında aklına gelenler yakın olduklarındır. Üç aylarınız mübarek olsun..

uc-aylar-003.jpg

Recep ekme ayıdır. Şaban sulama ayıdır. Ramazan ise hasat ayıdır. Herkes ne ekerse onu biçer. Ne yaparsa onun karşılığını bulur. Bir kimse ekimi bırakırsa, hasat zamanı ekmediğini pişman olanlardan olur. Üç aylarınız mübarek olsun.

Sen öyle bir insan ol ki akıllar dursun, sen ona buna değil Allah’a kulsun, ziynetler içinde parlayan bir nursun, senin gibi bir dostun üç ayları mübarek olsun.

Kalpler vardır sevgiyi paylaşmak için, insanlar vardır dostluğu yaşatmak için, günler vardır kutlamak ve af dilemek için. Üç aylarınız mübarek olsun.

Yağmurun toprağa hayat verdiği gibi duaların da hayat bulacağı bu günlerde dua bahçesinde yeşeren fidan olmak dileğiyle. Üç aylarınız mübarek olsun.

Mevla çekirdeğe orman gizlemiş, yılanın zehrine derman gizlemiş, tahıl tanesine harman gizlemiş, mübarek gecelere cennet gizlemiş, üç aylarınız mübarek olsun.

Güneşin güzel yüzü yüreğine dokunsun, kâbuslar senden uzakta, melekler baş ucunda dursun. Güneş öyle bir geceye doğsun ki, duaların kabul, üç ayların mübarek olsun.

ucaylar.jpg

Mübarek Üç Aylar, dirilişimize ve yenilenerek doğruluşumuza vesile olsun. Hayatımız huzur, kalplerimiz sürûr bulsun.

İslam’ın nurlu yüzü kalbine dolsun, makamınız cennet, Hz. Muhammed komşunuz olsun. Günlerinize mutluluk, gönlünüze saadet dolsun. Üç aylarınız mübarek olsun.

Semanın kapılarının sonuna kadar açılıp rahmetin sağanak sağanak yağdığı böyle bu günlerde düşen damlaların seni sırılsıklam etmesi dileğiyle... Üç ayların mübarek olsun.

Bu günlerin feyzi üzerinize, rahmeti geçmişinize, bereketi evinize, nuru ahiretimize, sıcaklığı yuvamıza dolsun. Üç aylarınız mübarek olsun.

Üç aylarınız mübarek olsun! Kalpleriniz imanla dolsun! Nice üç aylara...

Barış ve sevginin birleştiği, dostlukların daha çok büyüdüğü, hüzünlerin azaldığı, belki durgun belki yorgun, yine de mutlu ve umutlu nice hayırlı üç aylara.

üç aylar

Allah’ın adıyla başladığınız her işinizde başarılar dilerim. Üç aylarınız mübarek olsun.

Seksen sene manevi bir ömür kazandıran, bugün başlayan mübarek üç aylarınızı tebrik ediyoruz.

Ruhu aşk ve muhabbet mührüyle damgalı, kalbi kutsi dava ile sevdalı, sinesi heyecan, coşku tufanı ve şükür notaları ile örülmüş güzel insan, üç ayların mübarek olsun.

Rabbimden çiçek istedik kırları verdi, ağaç istedik ormanları verdi, su istedik denizleri verdi, dost istedik seni verdi. Üç ayların mübarek olsun kardeşim.

Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla’ya sunacağı ve O’nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Üç aylarınız mübarek olsun.

Gül sevginin tacıdır, her bahar bir gül taçlanır. O gül ki Muhammet’i hatırlatır. Onu hatırlayana gül koklatır. Gül kokulu sevgi dolu nice üç aylar...
 

NeOldu.com /Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.