Türkiye’de Mesken Tipleri

Mesken kelime anlamıyla ikamet edilen konut demektir. Yerleşmenin en küçük birimidir. Konut barınak anlamıyla kullanılan meskenler mağara, çadır, kulübe ve gökdelen olabilir. Bölgelere göre Türkiye'deki ev çeşitleri?
Türkiye’de Mesken Tipleri

Coğrafi koşullar, iklimler ve nüfus yoğunlukları bölgeden bölgeye değişiyor. Bu değişiklikler sonucu, yaşam koşulları arasında da farklılıklar oluyor. Türkiye'de bölgeler arası konut yapım şekillerindeki değişmelerin sebepleri ve Türkiye'de görülen mesken çeşitleri nelerdir?

Mesken Yapısını Etkileyen Faktörler

  • Doğal ortamın fiziksel koşulları; bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri.
  • Yapı malzemesi
  • Nüfusun sosyal düzeyi ve dini inanışları
  • Ekonomik yapısı
  • Jeolojik yapı yani yer yapısı

Meskenler; doğal barınaklar, göçebe sığınaklar, ahşap meskenler, toprak meskenler, kerpiç meskenler, tuğla konutlar olmak üzere gruplandırılır.

Doğal Barınaklar

Doğada hazır olarak bulunan barınaklardır. Çok eskiden beri mağaralar ve ağaç kavukları doğal mesken grubuna girer. Ağaç evlere ekvatoral kuşakta örneğin Yeni Gine’de rastlanmaktadır. Türkiye’de insan eliyle düzeltilerek yapılmış ve uzun yıllar boyunca barınak olarak kullanılmış suni mağaralar vardır.

Göçebe Barınaklar

İnsanlara yerleşik hayata geçmeden önce yaptıkları mesken tipleridir. Mağara meskenler, çadırlar. Çin’in kuzeyinde halen yaygındır.

Türkiye’de Meskenlerin Dağılışı

Karadeniz Bölgesi: Orman alanlarının yaygın olduğu bölgedir. Dolayısıyla malzemeleri ahşaptır. Tahtalar çivi kullanılmadan birbirine geçirilerek yapılır.

Ahşap Ev

ahşap evMarmara Bölgesi: Ahşap, kiremit çatılı, taş ve tuğlalı evler yaygındır. Marmara bölgesi büyük şehirleri içinde barındırır bu nedenle son zamanlarda gökdelenlerde artmış bulunmaktadır.

Ege Bölgesi: Taş tuğla karışımı evler görülür.

Akdeniz Bölgesi: En bilinen malzemesi taştır. Diğer konut yapılarını da görmek mümkündür. Üstleri çoğunlukla dam şeklindedir.

İç Anadolu Bölgesi: Step iklim bölgesinde yer aldığı için çoğunlukla kerpiç evler görülüyor.

Kerpiç Ev

kerpiç ev

Doğu Anadolu: Toprak damlı, taş ve kerpiç evler görülür

Güneydoğu Anadolu: Tek veya çift katlı taş veya toprak evler görülür. Bu bölgede görülen Harran evleri oldukça güzel bir görüntüye sahiptir. Harran evleri yaz aylarında serin kışın ise sıcak tutar.

Şanlıurfa Harran Evleri

harran evi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum