Türkiye'de Çıkarılan 10 Maden

Maden kaynakları bir ülkenin ekonomisinin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Ülkemiz de maden kaynakları bakımından oldukça zengindir. Sizler için bu içeriğimizde Türkiye'de çıkarılan madenleri araştırdık ve derledik.
Türkiye'de Çıkarılan 10 Maden

Türkiye'de Çıkarılan Önemli Maden Çeşitleri

Ülkemiz maden kaynakları bakımından oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Çıkarılan madenler bazen işlenerek bazen de ham madde olarak ihraç edilmektedir. Bu haberimizde ülkemizde ki önemli maden kaynaklarını sizler için araştırdık ve derledik.

madenci.gif


1. DEMİR

Demir madeni geniş kullanım alanına sahip bir madendir. Özellikle modern sanayinin ana metali olduğu için kullanımı oldukça yaygındır.
Ülkemizde Divriği –Gürün (Sivas), Hekimhan-Hasan çelebi (Malatya), Çam dağı (Sakarya) , Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant (Balıkesir), Torbalı(İzmir), Simav- (Kütahya), Kırıkhan-Payas(Hatay), Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri ve Doğu Anadolu Bölgesi' nin çeşitli bölgelerinde çıkarılan demir madeni Karabük, Ereğli ve İskenderun demir çelik fabrikalarında işlenmektedir.

demir madeni


2. KROM

Krom, ser yapısı ve paslanmaz özelliği ile madeni eşya ve zırhlı savaş araçlarının yapımında kullanılmaktadır. İhraç maddeleri içinde önemli bir yeri vardır.
Krom madeni ülkemizde Guleman(Elazığ) , Fethiye – Milas – Marmaris – Dalaman Köyceğiz(Muğla) , Acıpayam (Denizli) , Orhaneli (Bursa) , Kayseri , Eskişehir Kütahya , Kahramanmaraş ve Aladağ(Adana)' da çıkarılmakta, Antalya ve Elazığ’daki ferrokrom tesislerinde işlenmektedir.

KROM


3. BAKIR

Elektriği en iyi ileten maddelerden biri olan Bakır, elektrik ve elektronik sanayiinde ve bazı mutfak malzemelerinin yapımımında kullanılmaktadır. 
Ülkemizde Murgul(Artvin), Küre(Kastamonu), Ergani –Maden (Elazığ) ve Çayeli (Rize)'de çıkarılan Bakır madeni, Maden Ergani bakır işletmeleri, Murgul bakır işletmeleri, Samsun Karadeniz bakır işletmeleri tesislerinde işlenmektedir.

BAKIR


4. BOR MİNERALLERİ

Dünya rezervinin %80'i ülkemizde bulunan ve ülke sanayinde oldukça geniş bir kullanım yelpazesi olan Bor mineralleri özellikle nükleer alanda jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam, elyaf ve kağıt sanayinde kullanılmaktadır. Bor mineralleri ülkemizde Bigadiç-Susurluk-Sultançayırı (Balıkesir) , Mustafakemalpaşa (Bursa), Emet( Kütahya), Seyitgazi (Eskişehir)'de çıkarılmaktadır.

bor


5. BOKSİT

Alüminyumunun ham maddesi olan Boksit, hafif yapıda olma özelliğinden dolayı özellikle uçak, otomobil ve ev eşyası yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Ülkemizde Seydişehir ( Konya), Akseki (Antalya), Saimbeyli (Adana), Milas (Muğla)' da çıkarılmaktadır.

boksit


6. KÜKÜRT

Özellikle oto lastiği, kağıt ve patlayıcı madde yapımında kullanılan Kükürt, tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaçların yapımında da kullanılmaktadır.
Ülkemizde Keçiborlu (Isparta), Sarayköy (Denizli) ve Simav (Kütahya)' da çıkarılan Kükürt, Keçiborlu kükürt işlemelerinde işlenmektedir.

kükürt


7. CIVA

Tıpta termometre, fotoğrafçılıkta ve metalürji endüstrisinde kullanılmakta olan Civa, doğa da sıvı halde bulunan tek madde olma özelliğine sahip ağır bir metaldir.
Ülkemizde Ödemiş-Karaburun (İzmir), Sarayönü(Konya), Niğde, Banaz (Uşak), Gönen (Balıkesir)'de çıkarılmaktadır.

civa


8. FOSFAT

Tarım sektöründe oldukça mühim bir yeri olan Fosfat, yapay gübre yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde Mazıdağı (Mardin) ve Kilis'te çıkarılmakta, Mazıdağı fosfat işletmelerinde işlenmektedir.

fosfat


9. KURŞUN VE ÇİNKO

Kurşun ve Çinko madenleri genellikle bir arada bulunur. Çinko, otomotiv, elektrik ve donanım endüstrilerinde kullanılmaktadır. Kurşun’un  en önemli kullanım alanı akü imalatıdır. Yeraltı haberleşme kablolarının izolasyonu da kurşunla yapılmaktadır. Ülkemizde Çayeli (Rize), Tirebolu (Artvin), Balıkesir, İzmir, Emet (Kütahya), Kayseri ve Keban (Elazığ)' da çıkarılırlar.

kurşun ve çinko


10. MANGANEZ

Genellikle metal endüstrisinde alaşımlarda kullanılan Manganez, özellikle paslanmaz  çelik üretiminde alaşım maddesi olarak dayanıklılığı artırmak için kullanılır.                               Ülkemizde Ereğli(Zonguldak), Borçka (Artvin), Tavas (Denizli)'da çıkarılmaktadır.

manganez


Türkiye'de Çıkarılan Diğer Madenler

Türkiye de çıkarılan diğer madenler ise şöyle, Volfram, Antimon, Zımpara taşı, Uranyum. Mermer, Tuz, Taş kömürü, Linyit, Asbest, Titan mineralleri, Sodyum sülfat, Mika. Listenin devamı için aşağıda yer alan önerilen içeriğe tıklayabilirsiniz.

türkiyede çıkarılan diğer madenler


Önerilen İçerik: Türkiye Madenleri ve Çıkarıldıkları Yerler

NeOldu.com / Sosyal Fayda

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
265 Yorum