Kadınların Vazgeçilmezi Topuklu Ayakkabının 10 Zararı

Topuklu ayakkabılar kadınlar için vazgeçilmez bir tutkudur. Ancak bu tutku ayak ve omurga sağlığı için kötü olabilir. İşte topuklu ayakkabının zararları...
Kadınların tutkunu olduğu topuklu ayakkabılar güzel görünse de sağlık açısından risklidir. Ayaklarda birçok soruna ve hastalığa sebep olur, ayak rahatsızlıkları tüm omurgayı etkileyen büyük sorunlara dönüşebilir. Topuklu ayakkabı kullanımını azaltmanız için zararlarından biraz bahsedelim.
Topuklu Ayakkabının Zararları Nelerdir?
Topuklu ayakkabı çoğu zaman rahatsız ve kullanımı zor olsa da kadınlar tarafından vazgeçilmez bir giyim ürünüdür. Birçok kadın güzel görünmek adına sürekli topuklu ayakkabı giymektedir. Her kadının en az bir tane topuklu ayakkabısı bulunur.
Kadınlar topuklu ayakkabı ile daha özgüvenli ve cesaretli olurlar. Daha güzel, seksi ve uzun göründüklerini düşünürler fakat topuklu ayakkabılar, kadınların sadece ayaklarında değil vücudunda da birçok rahatsızlığa yol açmaktadır. Ara sıra giymek büyük sorunlara yol açmasa da her gün, uzun saatler boyunca topuklu ayakkabı giymek sorunlara neden olabilir.
İşte topuklu ayakkabının zararları:
1. Ayak Kalıbı Bozulur
Topuklu ayakkabıların topuk boyu genellikle 3 cm'den başlar. Bu boy oranı her modelde farklılaşmaktadır. 5 cm'den büyük topuklu ayakkabı giyildiğinde yürüyüş bozulur, yürümede sorun yaşanır. Ayak ve parmaklarda şekil bozukluklarına neden olur.
7,5 cm topuk boyunda ise ayak kemiğine yük ve basınç biner, ayak kalıbı bozulur. Ayağın şeklinin bozulması ile ağrılar ortaya çıkar ve birçok ayakkabı artık rahatlık hissi veremez.
2. Kemik Ağrıları Yaşatır
Topuklu ayakkabı giyince yürüyüşle birlikte duruş da bozulur. Bu durum omurga ve kemiklerin bazı noktalarına basınç eklenmesine neden olur. Artan basınç ve yükle kemik ağrıları ortaya çıkar. Özellikle ayak kemikleri ve duruş bozukluğu nedeniyle sırt ağrıları meydana gelir.
3. Bel Sağlığını Etkiler
Topuklu ayakkabı sadece ayakta değil tüm omurgada sorunlara neden olur. Ayak ve parmak sorunlarının yanı sıra, bel ve dize zarar vererek kireçlenme ve şiddetli ağrılar ortaya çıkarır. Bel kavisinin artmasına neden olur ve vücut yapısına zarar verir.
4. Ayak Bileği Burkulur
Uzun ve yüksek topuklu giymekten dolayı denge sorunu yaşanır. Denge sorununun yaşanması ile bilekte burkulma ve zedelenme meydana gelir. Bacak kaslarında zorlanma ve gerilmeye neden olur.
5. Baldır Kasları Gerilir
Kas gerilmeleri ciddi ağrılara neden olabilecek bir durumdur. Topuklu ayakkabı giyildiğinde en çok gerilen yer baldırlardır. Ayağın ayakkabı içinde sürekli eğimli durması baldırların gerilmesine yol açar. Ayakkabıyı çıkarsanız bile baldırdaki ağrı ve gerginlik uzun süre geçmeyebilir.
6. Tırnak Batmaları Yaşanabilir
Topuk boyundan dolayı baskının parmaklara inmesiyle, parmaklarda ezilmeler ve tırnaklarda batma ve birçok sorun yaşanmaktadır. Tırnakların sürekli basınç altında zarar görmesi parmaklara da hasar verir. Tırnak batması yaşandığında ayakkabı giymek eziyete döner.
7. Varislere Neden Olur
Topuklu ayakkabı ayak ve bacakta bulunan kan damarlarının zamanla tıkanmasına yol açabilir. Bu durum varis oluşumunu hızlandırır. Bacaklardaki damarlar belirginleşebilir ve bu istenmeyen bir görüntüye yol açar.
8. Kireçlenmeye Sebebiyet Verir
Yüksek topuklu ayakkabılar ayaklardaki sinirlerin tahrip olmasına ve bununla birlikte bölgenin kireçlenmesine neden olur. Kireçlenme kolayca çözülebilecek bir sorun değildir, ayak sağlığı bir kere bozulduğunda başka bir ayakkabı giyerken bile zorlanabilirsiniz.
9. Nasır Oluşturur
Özellikle ayağı tamamen yerden kesen platform topuklu ayakkabılar ayaklarda nasır oluşmasına neden olmaktadır. Çünkü sürekli ağır basınç altında olan ayak tabanı ve topuk bir süre sonra sertleşmeye başlar. Sertleşen deride nasır oluşumu ortaya çıkar.
10. Dizler Hasar Alır
Topuklu ayakkabı giyildiğinde dizlere de çok yük biner. Tüm denge dizler tarafından sağlanmaya çalışılır. Eklemlerin birbirine olan baskısı ağrılara neden olur. Bununla birlikte kalçalarda da şekil bozuklukları ve eklemlerde sıvı azalması ortaya çıkabilir.
Doğru Ayakkabı Seçmenin Önemi | Düztabanlık Nedir? |
---|---|
Aşil Tendiniti Nedir? | Babetin Ayak Sağlığına Zararları |
Topuklu ayakkabı giymenin amacı nedir?
Topuklu ayakkabı giymenin ilk amacı boyu uzun göstermektir. Bununla birlikte kadına estetik duruş, çekicilik ve şıklık katar. Tüm bunların dezavantajı ise topuklu ayakkabının ayak, omurga, kas ve kemik sağlığını olumsuz etkilemesidir. Çok fazla kullanıldığında çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.
Topuklu ayakkabı neden ayak ağrıtır?
Topuklu ayakkabının ayakları ağrıtmasının nedeni ayağın eğimli durmasıdır. Eğimli duran ve yere düz basamayan ayakta basınç ve ağırlık parmaklara, dizlere ve baldırlara biner. Bu sebeple uzun süre topuklu ayakkabı kullanınca bu kısımlarda ağrı görülür. Duruş bozukluğu ile birlikte bel ve sırtta da ağrılar oluşabilir.
Topuklu ayakkabı erkeği etkiler mi?
Erkeklerin topuklu ayakkabı giyen kadınları daha çekici bulduğu bir gerçektir. Çünkü topuklu ayakkabı kadına daha feminen bir hava katar ve erkekler buna ilgi duyar. Topuklu ayakkabı giyen kadının duruşu, zarifliği ve uzun boyu erkeği etkiler. Birçok araştırma erkeklerin topuklu ayakkabı giyen kadınlara daha fazla ilgi gösterdiğini kanıtlamaktadır.
Kaç cm topuklu giymeliyim?
Eğer topuklu ayakkabı giymeye yeni başlayanlardansanız 2 ile 3 cm boyundaki topuklu ayakkabıları tercih edebilirsiniz. Bu ayakkabılar uzun topuklulara göre çok daha rahattır. Uzmanlar 2 ile 5 cm arasındaki topuklu ayakkabıların çok uzun süre kullanılmaması kaydıyla tercih edilebileceğini söylüyor. 5 cm'nin üzerindekiler ise ayak sağlığını ciddi oranda etkiliyor.
Topuklu ayakkabı giymek faydalı mı?
Topuklu ayakkabı giymenin görünüme kattığı estetik dışında hiç bir faydası yoktur, aksine zararları bulunur. Topuklu ayakkabı ayak ve bacak sağlığını bozan, kas ve kemikleri zedeleyen bir ayakkabı türüdür. Çok fazla kullanıldığında ağrı ve kasılmalara neden olur. Bu sebeple yüksek topuklu tercih edilmemeli ve topuklu ayakkabılar uzun süre kullanılmamalıdır.
Topuklu ayakkabı fıtık yapar mı?
Topuklu ayakkabı giyildiğinde belde daha çok kavis oluşur, beldeki şekil bozulması omurganın da zarar görmesine neden olur. Bu durum bel fıtığına yol açabilmektedir. Özellikle bel fıtığı olan ve bel fıtığına yatkın olanlar topuklu ayakkabı kullanmamalıdır. Uzun süre topuklu ayakkabı giyenlerde bel ağrıları sıkça görülür.
- Yorumlar 0