Tenet Film İncelemesi, Eleştirisi ve İzleyici Yorumları

Efsane yönetmen Christopher Nolan’ın uzun zamandır beklenen yeni filmi Tenet vizyona girdi. Karmaşık senaryosu ve akıl almaz sahneleriyle izleyicilerini çılgına çeviren filmi okurlarımız için inceledik. İşte detaylar…
Tenet Film İncelemesi, Eleştirisi ve İzleyici Yorumları

Bir Christopher Nolan Efsanesi Olan “Tenet” Filmi Hakkında Bilgiler

Film sektörünün son yıllarda sinemadan online platformlara doğru kaymaya başladığını görüyoruz. Hele ki koronavirüs döneminde sinemaların kapanmasıyla bu kültürün belki de son bulduğunu düşündük. Ta ki Nolan dünyaya yeni harikasını sunana kadar. Eşsiz senaryosu, sahne arkası ve oyuncu kadrosuyla izleyicilerini kendisine aşık etmeyi başaran film 2020 yılının hayatımıza kattı en güzel şey olabilir. Peki “Tenet”i bu kadar heyecan verici kılan unsur ne? Şimdiye kadar izlediğimiz Nolan filmlerine benzer olması mı? yoksa bu filmlerden tamamen farklı olması mı? Biraz karmaşık gelebilir ancak durum tam da bu Tenet filmini izlerken hayal dünyanızın sınır duvarlarının yıkıldığını hissedeceksiniz. Çünkü bu filmde aksiyon filmleri, bilim kurgu filmleri ve gerilim filmleri türleri izleyiciye bir arada sunuluyor. Bu inceleme film içeriğimizde siz değerli okurlarımıza “Tenet” filmi hakkında merak edilen tüm soruların cevaplarını sunacağız. İşte Christopher Nolan’ın yeni filmi Tenet’in oyuncu kadrosu, izleyici yorumları, film eleştirisi ve film incelemesi.


1. 26 Ağustos 2020 günü sinema dünyasına yeni bir soluk getirmeyi başaran Tenet filminin senaristliğini ve yönetmenliğini Dunkirk, Inception, Intersteller, Memento ve Prestij gibi akıllara kazınan filmlerinde sahibi olan Christopher Nolan yapmıştır.

1-598.jpg


2. 70 farklı ülkede aynı anda vizyona giren “Tenet” filmi için 200 – 225 milyon dolarlık dev bir bütçe harcanmış. Ancak uzun yıllardır sağlam bir sinema filminin çıkmamış olması Tenet filminin bu bütçeden hayli yüksek bir gelir elde edeceğini söyleyebiliriz.

2-615.jpg


3. Genel olarak zaman ile ilgili kavramları barındıran “Tenet” filminin senaryosunun ana fikrinde “casusluk” yatıyor. Filmde dünyayı kurtarmak amacıyla casusluk yapan bir süper kahramanı izliyoruz. Yani aksiyon dolu bu filmde bizleri gizem ve gerilim dolu sahnelerde bekliyor.

3-608.jpg


4. Birleşik devletler ve Birleşik krallık ortak yapımı bir sinema filmi olan Tenet’in oyuncu kadrosunda John David Washington, Robert Pattison, Elizabeth Debicki ve Kenneth Branagh gibi film sektörünün sevilen aktörleri yer alıyor.

4-617.jpg


5. Her saniyesi dolu dolu geçen 150 dakikalık bir film olan Tenet filmi hakkında olumlu eleştirilerin yanı sıra olumsuz eleştiriler de var. Şimdiye kadar mükemmel bir film olarak bahsettiğimiz Tenet’in eksikleri ne? Uzun zamandır sinemayı ve Christopher Nolan hikayelerini özlemiş biri olarak Tenet kusursuz bir yapım derim. Ancak realist bir yaklaşımla artık Nolan’ın bir kısır döngü içerisinde hikayelerini yazdığını söyleyebiliriz.

5-490.jpg


6. Filmin senaryosundan bahsederken ana karakterimizin bir casus ve aynı zamanda bir süper kahraman olduğundan söz ettik. Sinema sektörünün en çok tutulan aksiyon filmleri de (007 James Bond – Mission Impossible – The Avengers) bu minval üzerine eserlerdir. Sektöre kattığı unutulmaz filmler sonrasında Nolan’ın da para amacıyla bu tür bir senaryoyu kaleme aldığını düşünenler var.

6-483.jpg


7. Peki ya sinema dünyasına damga vuran Marvel ve DC evrenleri gibi Christopher Nolan’da filmlerinde bir “Nolan Evreni” yaratıyorsa. Düşüncesi bile tüylerimizi diken diken ediyor. Çünkü filmin senaryosu, yaşananlar ve daha birçok şey dünya üstü ancak bir o kadar da gerçekçi.

7-598.jpg


“Tenet” Filmi İzleyici Yorumları

Uzun bir bekleyişin ardından vizyona girişiyle sinema dünyasını aydınlatan “Tenet” filmi ile ilgili bilgilere yer verdiğimiz bu içeriğimizde izleyici yorumlarını da unutmadık. Sizlerde film hakkında görüşlerinizi ve fikirlerinizi yorumlar kısmından belirtebilirsiniz.

👤 Nolan zekası kendini tekrar gösterdi. Yönetmenin belki en iyi filmi değildi ama en karışık filmiydi. Böyle bir senaryo ve böyle bir film özel efekt kullanılmadan sadece Christopher Nolan tarafından başarıyla çekilebilirdi. Corona’ya rağmen kesinlikle sinemada izlemenizi tavsiye ediyorum.  Bartu Z.


👤 Nolan’dan yine efsanevi bir yapım. Dostlar uzun zamandır böyle dolu dolu bir film izlememiştim. Resmen kendinizi hikayenin içerisinde aksiyona atılırken hissediyorsunuz. Ben izlerken heyecandan kalbim güm güm atıyordu. Düşününki tüm Nolan filmlerini harmanlamışlar ve size sunuyorlar. Açıkcası ben bu hazzı bu tadı aldım. Ahmet K.


👤 spoiler olmadan bir şeyler karalamak istiyorum. film gerçekten güzel. kaliteli bir film ve bunu izlediğiniz her saniye hissediyorsunuz. yani izlerken "evet, şuan kaliteli vakit geçiriyorum" havasındasınız her zaman. bence tek problem filmin biraz fazla karışık olması. yani az daha basitleştirilmiş bir şekilde bize aktarılsa, daha keyifli vakit geçirirdik bence. filmin özellikle ikinci yarının ortalarında başıma ağrı girdi resmen. ama her şey açıklığa kavuşuyor filmin sonunda. öyle arkadaşların abarttığı kadar "fizik diploması" isteyen bir film değil.  C**** K.


👤 sinematografisi başyapıt niteliğinde olan christopher nolan filmi. hayran bırakan çekim teknikleri var filmde. filmden çıktıktan sonra istediğim ilk şey kamera arkası görüntülerini izlemekti. o derece muazzam bir çekim. oyunculuk yorumlarımı yazmama gerek bile yok. müzik ise sinematografiye ve konuya en fazla bu kadar uygun olabilirdi. izleyiciyi filmin içine çektikçe çeken bir müzik arka planı var filmin. T**** P.


👤 filmin temposu ilk sahneden itibaren yüksek; bir anda hadi bakalım diyip giriyorsunuz filmin içine. görsellik, mekanlar, çekimler, müzikler, efektler o kadar yerinde ve hatta ötesinde ki; büyük bir kıskançlık duyuyorsunuz. şahsen ben duydum. çünkü biliyorsunuz ki böyle film çekebilmek ve bütçeye sahip olabilmek her yiğidin harcı değil. senaryo çok iyi bir matematikle yazılmış, hatta fizikle. senaristin fizik kurallarına dayalı bir senaryo yazabilmesi için fizikçi olması mı gereklidir? hayır tabii ki. izlediğimiz sahnelerin, duyduğumuz repliklerin hiçbirinde üstünde durulan konu açısından bir yanlışlık payı yok. velev ki var; önemi yok. çünkü senaryoda bir açık bulunsa bile, nolan’ın derdi o olmuyor. bütünlük öyle güzel ve yerli yerinde ki umursamıyorsunuz. L***** C.


👤 çok güzel çekilmiş olan, ancak senaryosu yavan kalmış film. çoğu insan gibi nolan’ın sinema diline hayranımdır. bu film de nolan’ın sinema dilini ve nolan’ın aksiyonu kullanımını seven biri için güzel bir seyirlik olacaktır. ancak filmin ana fikri ve özellikle de ilk yarıdaki replikleri o kadar klişe ki nolan’a yakışmamış. çok güzel bir fikri bu kadar sıradan bir temele bağlamak çok canımı sıktı. B*** Y.


👤 nolan yine bir şeyler denemiş, denediği şeyi de çok güzel başarmış gibi fakat filmde herhangi bir duygu yok, yönetmene hayranlık hissediyorsun ama filmde bir karaktere dair duygula çıkmıyorsun filmden. sesler, görüntüler yine çok iyi direkt filme ilk dakikadan alıyor seni. bazı sahneler nasıl yapılmış diye sorgulatıyor kendini. yine bir fakat var, film acayip kaos. takip etmek çok zor, şimdi ne oldu-neredeler- ne yapıyorlar sorularıyla insana kendini yorduruyor. S**** Ç.


👤 beğenmeyenlere aldırmayın. bilim kurgu, macera, aksiyon ve beyni zorlayan senaryolardan hoşlanıyorsanız hiç kaçırmayın. hikaye çok hoş, işlenişi çok güzel, dışarıda dinlediğinizde "gürültü" denen müzikler filmle mükemmel örtüşüyor, çekimler tek kelimeyle mükemmel, filmin tek zayıf yanı olan karakterlerin derinlemesine işlenmemiş olmasının nedeni insanları konuya odaklamak sanırım. C**** N.


👤 inception çok daha iyi bir filmdi ama buradaki fikir, fikirin karmaşıklığı inception'dan bir kaç kat daha iyi. inverted time, evirtme, ayna evren, zamanda yolculuk gibi konular gerçekten akıl almaz şekilde "tenet" adı altında bir fikre dönüşmüş durumda. herkesin harcı olmayacak bir yaratıcılık söz konusu. ama yansıtılması ve film olarak sunulması o kadar zor olmuş ki, izleyiciyi çok fazla yoran bir yapım ortaya çıkmış. zor derken kusurlu ve negatif bir manada değil tabi; nolan istediği şeyi kusursuz olarak yansıtmış. Rick D.


👤 tenet bir sinema şaheseri, hele ki teknik anlamda bir başyapıt ama kesinlikle herkes için değil. çok yorucu. bir kaç defa izlenmesi gerekiyor, yoksa tam olarak tadını almak mümkün olmayacak filmlerden. nolan'ın da dediği gibi anlamak zorunda değilsiniz sadece keyfini çıkarabilirsiniz ama bir de üstüne yüzde yüz anlamak istiyorsanız çemkirmek yerine en azından 1 2 defa daha şans vermeniz gerekiyor. bir bulmaca çözer gibi keyif almalısınız; ama size göre değilse de bunu kabul edip saygı göstermek gerekiyor. Helin. S.


Tenet Filmi Oyuncu Kadrosu ve Karakter Analizleri

Christopher Nolan’ın yeni filmi Tenet’in başrolünde kim var? Filmdeki karakterler hakkında bilgileri ve oyuncuları sizler için araştırdık. Tenet’in oyuncu kadrosunda Robert Pattinson, Elizabeth Debicki, Josh David Washington, Clemence Poesy, Himesh Patel, Dimple Kapadia, Michael Caine ve Kenneth Branagh yer almıştır. İşte “Tenet” başrol oyuncuları ve karakterleri.

John David Washington – The Protagonist

1111-003.jpg

Oyunculuk kariyeri 1992 yapımı Malcolm X’te küçük bir sahneyle başlayan John David Washington sinema dünyasına adını Tanrının Kitabı ve Karanlıkla Karşı Karşıya filmleriyle duyurdu. Amerikalı siyahi aktör Tenet filmindeyse başrolde görev alıyor. Ana karakter The Protagonist’e hayat veren John David sergilediği üstün oyunculuk performansı ile bu rol için doğru seçim olduğunu gösterdi. The Protagonist karakteri ise film senaryosu gibi oldukça karışık bir karakter. O dünyayı büyük bir yıkımdan kurtaracak olan süper kahraman tabi aynı zamanda kendisi bir casus. Protagonist’ten şimdilik bu kadar bahsetmek yeterli olacaktır çünkü fazlası spoiler’a girer.


Robert Pattinson – Neil

o2-035.jpg

Alacakaranlık serisinin yakışıklı ve başarılı aktörü Robert Pattinson Batman karakterini canlandıracak yeni aktör olarak sinema gündemi hayli meşgul etmişti. 2021 de yayınlanacağı bilinen Batman serisinden önce Robert’ı Tenet’te izlemek sinemaseverleri oldukça heyecanlandırdı. Usta aktör filmde Neil karakterine hayat veriyor. Neil karakteri de filmin çözüm noktalarından biri Protagonist ile arasında geçen diyalogların ve birlikte oldukları sahnelerin mükemmelliğine diyecek laf yok.  Filmi anlayabilmek için Neil karakterini de iyi çözümlemeniz gerekiyor.  


Elizabeth Debicki – Kat

o3-020.jpg

Everest, Muhteşem Gatsby ve Galaksinin Muhafızları gibi oldukça popüler filmlere tanınan Elizabeth Debicki’de Christopher Nolan’ın yeni şaheserinde rol alan aktörlerden birisidir. Güzel ve deneyimli bir oyuncu olan Elizabeth filmde Kat karakterine hayat veriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum