TBMM'nin Açılmasından Önceki Ayaklanmalar
Ali Batı Olayı
İlk önemli ayaklanma (11 Mayıs-18 Ağustos 1919) Ali Batı Olayı'dır. Bu ayaklanma bölgesel olmaktan çok İngiltere'nin kışkırtması ile girişilen bir ayaklanmadır. Midyat'ın güneyindeki aşiretlerden birinin reisi olan Ali Batı, propagandalar yapmıştır. Büyük boyutlar kazanmaya elverişli olan bu ayaklanma, 13. Kolordu'ya bağlı birliklerin çabaları ile durduruldu. Çatışma sırasında Ali Batı'nın ölmesi ile ayaklanma sona erdi.
Bozkır Ayaklanması
İkinci önemli ayaklanma Bozkır Ayaklanması'dır. Biri 27 Eylül- Ekim 1919, diğeri 20 Ekim-4 Kasım 1919 tarihlerinde olmak üzere iki ayaklanmadan oluşur. Birinci ve İkinci Bozkır Ayaklanmaları olarak adlandırılır. Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni ve bağımsızlıktan yana güçleri hedef alan bu ayaklanmalar fazla bir alana yayılmadan şiddetle bastırıabilmiştir.
Anzavur Ayaklanması
Batı Anadolu'da ulusal kuvvetleri en çok uğraştıran ayaklanmadır. Bu ayaklanma iki aşamalı olmuştur. 1 Ekim-25 Kasım 1919 arasında iki ay süren ayaklanmaya Birinci Anzavur Ayaklanması adı verilir. 16 Şubat-16 Nisan arasında süren ayaklanmaya İkinci Anzavur Ayaklanması denir.
Anzavur'un İstanbul'dan desteklenmesi, girişilecek bir eylemi zorlaştırıyordu. 7 Nisan 1920'de Çerkes Ethem komutasında Balıkesir'de büyük birkuvvet toplandı. 16 Nisan'da Anzavur'un ordusu ile Kuva-yi Milliye ordusu çatıştılar. Bu çatışmadan sonra Anzavur kuvvetleri tümüyle dağıtılmış oldu.
Şeyh Eşref Ayaklanması
Hart Olayı da denir. Bu ayaklanma 26 Ekim-24 Aralık 1919 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Şeyh Eşret adındaki kişi Tanrı tarafından gönderildiğini söyleyerek peygamberliğini ilan etmiştir. Kazım Karabekir'in 15. Kolordusu'na bağlı 9. Tümen sayesinde ayaklanma bastırıldı ve evine düşen top mermisi ile Şeyh eşref hayatını kaybetti.