Yüksek Tansiyona İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler ve İçecekler

Tansiyonu düşüren besinleri, meyveleri, sebzeleri, yiyecekleri, içecekleri, bitkileri, bitki çaylarını, ilaçları ve taşları içeriğimizde bulabilirsiniz.
Yüksek Tansiyona İyi Gelen Yiyecekler, Bitkiler ve İçecekler

Tansiyona İyi Gelen Şeyler

Yüksek tansiyona ne iyi gelir sorusunun cevabını ani atak yaşayan çoğu kişi merak etmektedir. Nedenleri aşırı tuzlu gıdalarla beslenme, kafa içi basıncının yüksek olması, böbrek hastalıkları, obezite, diyabet, alkol ve sigara olan yüksek tansiyonun birçok belirtisi bulunuyor. Yüksek tansiyon belirtileri nefes darlığı, halsizlik, yorgunluk, burun kanaması, kulak çınlaması, sık idrara çıkma, bulanık veya çift görme, bacaklarda şişlik ve düzensiz kalp atışıdır.

Yüksek tansiyona iyi gelen şeyler yiyecekler, bitkiler, bitki çayları, meyveler, doğal taşlar, kuruyemişler ve ilaçlardır. Yüksek tansiyonu düşürmek için yiyeceklerden portakalı, bitkilerden keklik otunu, bitki çaylarından karahindiba çayını, meyvelerden çileği, doğal taşlardan turkuazı, kuruyemişlerden bademi, ilaçlardan ise diüretikleri öneriyoruz.

Tansiyona İyi Gelen Yiyecekler

tansiyona iyi gelen besinler

Tansiyonu düşüren yiyecekler greyfurt, portakal, limon, somon ve diğer yağlı balıklar, pazı, kabak çekirdeği, fasulye, mercimek, koyu renkli meyveler, Antep fıstığı, domates ve yoğurttur.

Saymış olduğumuz bu yiyecekleri tüketmeniz durumunda tansiyonunuzun kısa süre içerisinde düşeceğinden emin olabilirsiniz. Düzenli olarak beslenme programlarınızda bu gıdalara yer verirseniz ise tansiyon yüksekliğine karşı kendinizi koruyabilirsiniz.

Tansiyonunuzun yükselmemesi için bu gıdaları tüketmenin yanında bazı bitki çaylarını, meyveleri tüketebilirsiniz. Eğer tansiyonunuz çok fazla yükseldiyse bu yöntemler işinize yaramayacaktır. Bu yüzden hemen bir doktora gitmelisiniz.

Tansiyonu Düşüren Bitkiler

tansiyona iyi gelen besinler

Yüksek tansiyona iyi gelen bitkiler keklik otu, kedi otu, lavanta, ulak otu, karahindiba, çarkıfelek çiçeği, çörek otu, ginseng ve kakuledir.

Bu bitkileri yemeklerinizle birlikte ya da yanında tüketerek tansiyonunuzun düşmesini sağlayabilirsiniz. Vitamin, lif, antioksidan ve mineral bakımından zengin olan bu bitkiler, kısa süre içerisinde tansiyonunuzun normal seviyelere gelmesini sağlayacaktır.

Tansiyonu Dengeleyen Bitki Çayları

tansiyona iyi gelen besinler

Tansiyonu dengeleyen bitki çayları arasında karahindiba, kekik, lavanta ve atkuyruğu bitkileriyle hazırlanan çaylar bulunuyor. Bu çayları tüketerek tansiyonunuzun normal seviyeye gelmesini sağlayabilirsiniz.

Kan basıncının düşmesini sağlayan bitki çayları, bu sayede tansiyonunuzun düşmesini sağlıyor. Anında etkisini göstermesi sebebiyle bu bitki çayları yüksek tansiyonla uğraşan kişilerin ilk tercihi olmayı başarıyor. Ayrıca bu içeceklerin düzenli tüketiminde bu rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimalini düşürdüğünü söyleyelim.

Oldukça etkili olan ve kısa sürede tansiyonu düşüren bitki çaylarını tek tüketmenizi önersek de bazen ilaçlarla beraber kullanmak durumunda kalabiliyoruz. Böyle durumlarda doktorunuzun onayı olmak şartıyla bitki çaylarını ilaçlarınızla beraber tüketebilirsiniz.

Yüksek Tansiyona İyi Gelen Meyveler

tansiyona iyi gelen besinler

Greyfurt, portakal, kavun, çilek, elma, ananas, muz, şeftali, mango ve turunçgiller yüksek tansiyona iyi gelen meyveler arasındadır.

Ara öğünlerinizde bu meyveleri tüketmeniz durumunda yüksek tansiyona çare olabilirsiniz. Tansiyonunuzu dengelemek amacıyla da tüketebileceğiniz bu meyvelerin kısa süre içerisinde etkisini göstereceğini söyleyelim. Düzenli olarak tüketilmesi durumunda ise bu yiyecekler kalıcı olarak tansiyonunuzu dengeler.

Tansiyonu Düşüren Doğal Taş

tansiyona iyi gelen besinler

Talih taşı olarak bilinen turkuaz taşı ve akik taşı uzun yıllardan beridir tansiyon ve kalp hastalıklarına karşı kullanılıyor.

Alternatif tıp alanında çok fazla tercih edilen doğal taşlar, yüksek tansiyonu dengelemek amacıyla da kullanılıyor. Yüksek tansiyonu düşüren, düşük tansiyonu ise yükselten akik taşı bu taşlardan en bilinenleridir. Talih taşı olarak bilinen turkuaz taşını da tansiyonunuzu dengelemek için kullanabilirsiniz.

Yüksek Tansiyona İyi Gelen Kuruyemişler

tansiyona iyi gelen besinler

Badem, ceviz, fındık, tuzsuz kabak çekirdeği ve Antep fıstığı gibi ağaç kuruyemişleri yüksek tansiyona iyi gelen gıdalar arasındadır.

Günde ortalama olarak bir avuç kadar bu saymış olduğumuz kuruyemişleri tüketirseniz yüksek tansiyon probleminden kurtulacaksınız. İçeriklerinde bulunan yüksek miktardaki magnezyum ile tansiyona iyi gelen bu gıdaları düzenli olarak tüketmeniz durumunda ise yüksek tansiyonu hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

Tansiyonu Düşüren İlaçlar

tansiyona iyi gelen besinler

Yüksek tansiyona iyi gelen ilaçlar diüretikler, alfa blokerler, beta blokerler, vazodilatörler, ACE inhibitörleri, ARB'ler, kalsiyum kanal blokerleri ve santral adrenerjik inhibitörlerdir.

Yukarıda saymış olduğumuz bu ilaçlar hipertansiyon durumunda doktorların reçete ettiği ilaçlardır. Tansiyonunuz belirtilen sınır değerini geçmişse mutlaka doktora başvurmalısınız. Doktorunuz sizin özelliklerinize ve durumunuza göre bu ilaçlardan birini ya da birkaçını size verecektir.

Doktorlarınız hipertansiyonu kontrol altına almak içini ilaç versin ya da vermesin sizlere diyet, hareket vb. tedavi yöntemlerini de önerecektir. Doktorunuz önermese bile sizlerin bu tedavileri birleştirmeniz gerekiyor. Özellikle tansiyonu yükselten yiyeceklerden ve hareketlerden uzak durmalısınız. Bunların yerine tansiyon dengeleyici diyet ve egzersizleri tercih etmelisiniz.


İlginizi Çekebilir
Tansiyon Aleti ÖnerileriYüksek Tansiyon Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

En hızlı tansiyonu ne düşürür?

Başınızı soğuk su ile yıkamanız yüksek tansiyonu düşürecektir. Çünkü soğuk su sinirleri uyarır. Bu da tansiyonunuzu kısa sürede dengeler. Kekik tüketimi veya kekik suyu kaynatılması da tansiyonunuzu düşürmede etkili olacaktır. Ek olarak yoğurt ve ayran tüketiminin de anında tansiyonunuzu düşüreceğini söyleyelim.

Evde yüksek tansiyon nasıl düşürülür?

Nar yiyerek, nar suyu veya greyfurt suyu tüketimi yaparak tansiyonunuzu düşürebilirsiniz. Herkesin evinde bulabileceği limonu bir bardak su içerisine sıkarak da yüksek tansiyonunuzu dengeleyebilirsiniz.

14 9 tansiyon nasıl düşürülür?

Başınızı soğuk su ile yıkayın. Soğuk su sinirleri uyararak tansiyonun düşmesini sağlar. Tansiyonunuzu düşürmede uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise limondur. Bir bardak içerisine sıkacağınız yarım limonu sulandırarak içmeniz durumunda tansiyonunuz düşecektir.

15 10 tansiyon yüksek mi?

Sağlıklı bireylerde büyük tansiyon 120-130 mm Hg, küçük tansiyonun ise 70-90 mm Hg aralığında olması gerekiyor. Dolayısıyla 15 10 tansiyonun yüksek tansiyon (hipertansiyon) olduğunu söyleyelim.

Tansiyonu ne yükseltir?

Tansiyonu yükselten nedenler arasında yanlış beslenme, tuzlu diyetler, aşırı çay ve kahve tüketimi, obezite, diyabet, hareketsiz yaşam şekli, yetersiz sıvı alımı, alkol ve sigara öne çıkıyor. Bunlar tansiyonunuzu yükselten en önemli etkenler arasında yer alıyor.

Tansiyonu ne dengeler?

Tansiyonunuzu dengelemek için sağlıklı bir yaşama geçiş yapmanız gerekiyor. İlk olarak tansiyonunuzu yükselten yiyeceklerden uzak durmalı ve düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Bunun yanında bol su içmek de tansiyonunuzu dengelemenize yardımcı olacaktır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.