Suya Düşen Telefona Ne Yapılır? İlk Müdahale Nasıl Olmalı?

Akıllı telefon kullanıcıları için belki de en kötü durum telefonun suya düşmesidir. Peki ıslak telefona ne yapılır? İlk müdahale ne olmalı? İşte cevabı.
Suya Düşen Telefona Ne Yapılır? İlk Müdahale Nasıl Olmalı?

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiğinden beri değişilmez bir yardımcımız olduğunu kabul etmeliyiz. Fakat bazı istenmeyen durumlarda bu elektronik cihazlar kalıcı olarak hasar alabilmektedir. Bu durumlardan biriside telefonun üzerine su dökülmesi veya direkt olarak telefonun su içerisine düşmesidir. Bu içeriğimizde su ile temas eden telefonlara yapılması gerekenleri bir araya getirdik.

İşte suya düşen telefona yapılması gerekenler...

Suya Düşen Telefona Ne Yapılır?

Telefonunuz suya düştüyse ve anlık olarak su içerisinden telefonunuzu çıkartmayı başardıysanız eğer aşağıdaki adımları uygulayarak en az zararla sıyrılabilirsiniz.

1. Parçaları Hızlıca Çıkartın ve Kapatın

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Telefonunuz suya düştüğü anda hemen olabildiğinde hızlı çıkartın ve kapatın. Hiçbir şekilde kullanmaya çalışmayın.

2. Çıkan Parçaları Çıkartın ve Kurutun

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Eğer telefonunuz parçalara ayrılabiliyorsa (SIM Kart, SD Kart, Batarya vs.) bu parçaları hemen telefondan çıkartın ve havlu yardımı ile iyice kurutun.

3. Kulak Temizleme Çubuğu veya Pamuk Kullanın

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Havlular suyu iyice içine hapsetmeyecektir. Bu yüzden pamuk veya kulak temizleme çubuğuyla havlunun ulaşamadığı telefonun ince deliklerini kurutmayı unutmayın.

4. Telefon Girişlerindeki Suyu Çıkartın

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Telefon girişindeki (Kulaklık, şarj, sim kart vs.) birikmiş suları ağzınız yardımıyla vakumlayarak çıkmasını sağlayın. Bu yöntem için vakumlu makine veya süpürge de kullanabilirsiniz.

5. En Etkili Çözüm Olan Pirinç Yöntemini Deneyin

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Bu durumlar için en büyük yardımcınız pirinç olabilir. Büyük bir kase içerisine telefonunuzu koyun ve etrafını saracak şekilde pirinç ile kapatın. Telefonunuzu pirinç içerisinde görünmeyecek şekilde 48 saat bırakın. Pirinç içerisindeki suyu tamamıyla emecektir.

6. Telefonun Kurumasını Bekleyin

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

48 saatin sonunda eğer telefonun her tarafının kuruduğundan eminseniz cihazınızı elinize alın. Eğer iç yüzeyde nemlenme fark ederseniz tekrardan pirinç içerisine koyun ve kurumasını bekleyin. Kuruduğundan eminseniz bir sonraki maddeye geçin.

7. Telefonu Şarja Takın

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Her şeyden önce telefonunuz kapalıyken şarja takın ve şarjın tam olarak dolmasını bekleyin. Bu işlem diğer problemlerin ortaya çıkmasını engelleyecektir. Şarjın tam dolduğundan eminseniz bir sonraki maddeye geçebilirsiniz.

8. Telefonu Test Edin

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Telefonu elinize aldıktan sonra açın. Yüksek ihtimalle bu maddeleri doğru bir şekilde yaptıysanız telefonunuz açılacaktır. Bu esnada telefonunuzdan tuhaf sesler veya yanık kokusu gelirse bataryayı çıkartın ve telefonu kapatın.

9. Hala Çalışmıyorsa Yeni Telefon Almanızın Vakti Geldi

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Unutmayın ki suyla temas eden cihaz tamir edilemez boyutta da olabilir. Bu maddeleri gerçekleştirdikten sonra telefonunuz açılmaz ise yeni bir cihaz arayışına girişebilirsiniz. 

Suya Düşen Telefona İlk Müdahale

Suya Düşen Telefonlara Ne Yapılır

Suya düşen telefonunuzu sudan kurtardıktan hemen sonra kuru bez yardımıyla iyice kurulayın. Ardından telefonu pirince yatırın ve bir süre bekleyin. Cihazınızın çalışıp çalışmaması tamamen kendi kalitesine bağlıdır.

Suya Düşen Telefona Yapılan Hatalar

Öncelikle telefonunuz suya düştüğünde yapılmaması gerekenlerden başlayalım. Yapılan en büyük yanlışlardan biri telefon suya düştüğünde kaloriferin üzerine koymak veya saç kurutma makinesiyle kurutmak ya da tam tersi olarak derin dondurucuya koymak. Bu işlemler telefonunuz için geri dönüşümü imkansız hasarlar bırakabilir. Bunları yapmaktan kesinlikle kaçının.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
NFC Nedir ve Nasıl Kullanılır?Telefonun Pil Ömrünün Uzatma Yolları

Suya düşen telefonu kurtarmak mümkün müdür?

Evet, suya düşen telefonu kurtarmak mümkündür. Ancak, ne kadar başarılı olacağı ve tamamen çalışır hale getirilip getirilemeyeceği, telefonun ne kadar süreyle suya maruz kaldığına, suyun ne kadar derin olduğuna, telefonun ne kadar hızlı bir şekilde kurtarıldığına ve diğer faktörlere bağlıdır. Bu nedenle, suya düşen telefonu kurtarmak için hemen harekete geçmek ve doğru yöntemleri kullanmak önemlidir.

Suya düşen telefonu kurtarmak için yapılmaması gerekenler nelerdir?

Telefonu kurutmak için fırın veya mikrodalga gibi ısı kaynakları kullanmayın.

Telefon pirinçte ne kadar kalmalı?

Suya düşen telefonunuzu en az 1 veya 2 gün boyunca pirinç içerisinde bekletmenizde fayda var. Pirinç suyu iyice çektikten sonra telefonunuzu yeniden açabilirsiniz. Bu teknik kesin sonuç vermese de kullanıcıların büyük bir kısmı faydalanmıştır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.