Sosyal İnovasyon Nedir

İnovasyon, Türkçedeki karşılığı, “yenilikçilik” olan bu kavram, sosyal açıdan nasıl bir yenilik anlayışını hedefliyor. Sosyal yenilikler hayatımız için kazanımlar sağlıyor?
Sosyal inovasyonu açıklamadan önce 'inovasyonun' tanımını yapalım.İnovasyon, yeni ve değişik bir şey yapmak anlamındaki Latince olan “innovane” kökünden türetilmiştir. Yabancı yazıda ‘innovation’ olarak adlandırılsa da, Türkçe olarak; yenileme, yenilik veya yenilikçilik, şeklinde açıklanıyor.
Sosyal Yenilikçilik Nedir
İnovasyon, son yıllarda Türkiye’de oldukça ilgi görüyor. Üniversitelerde “İnovasyon Zirveleri” yapılmaktadır. Sosyal, ekonomi gibi bir çok alanı kaplıyor. Yeniliğin ‘sosyal boyutunu’ sizlere açıklayacağız. Sosyal yenilikçilik, İnsan, toplum ve yaşadığı coğrafya içinde yaşamını sürdürebilirliğini sağlamak üzere, var olan toplumsal, kültürel ve çevresel sorunlara yenilikçilik çözümler üretmek ve bunları hayata geçirmektir.
Projeleri Kimler Yapar
Sosyal girişimciler, bugün karşı karşıya olduğumuz sorunların çözümüne, toplumsal yenileşme adına sosyal açıdan projeler yapan bireylerdir. Aslında bir sosyal proje yalnızca bir sorunu ortadan kaldırmak için değil de, toplumda var olan tutum ve algıyı da biraz olsun farklılaştırmak içinde yapılmaktadır. Sosyal yenilik projeleri, bireyler, topluluklar ve kurumlar tarafından gerçekleştirilebilir. Sadece kar amacı gütmeyen şirketler tarafından oluşturulmaz. Kar amacı gütmeyen şirketler tarafından da sosyal yenilik projeleri üretilebilir.
Sosyal Yenilklerin Temel Amacı
Şuana kadar karşılanmamış toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler üretmektir. Ve bu projeler hayata geçirildiği, desteklenildiği zaman yaşadığımız doğaya ve insanlığa büyük katkılar sunarız. Örneğin Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampüsü’nde, bir çok kedi ve köpek yaşadığı için, üniversite öğrencileri, tarafından kedi ve köpekler için yemek durakları diye bir proje geliştirilmiştir. Ayrıca projelerde engelleri olan vatandaşların rahat bir yaşam sürdürebilmeleri için bir çok yenilikçi projeler de hayata geçirilmiştir. Örneğin Görme engelliler için sosyal girişimciler tarafından, sesli kitap diye bir site yapılmıştır.
Kısacası
Yaşanabilir bir iklim, toprak, sosyal hayat ve gezegen için düşünülen tüm çözüm yollarıdır. Düşünülen ve hayata geçirilmeye çalışılan bu projeler; bizler için, geleceğimiz için oldukça önemli bir yer kaplıyor. Toplumsal bilincimizi geliştirmenin, ileriye doğru adımlar atmanın zamanı geldi ve geçiyor. Geleceğimiz bizlerin elinde.
- Yorumlar 0