Sokoke Kedisi Bakımı ve Özellikleri      

Sokoke kedisi ile ev arkadaşlığı yapmak istiyorsanız bu yazımız tam size göre! Sokoke kedisi hakkında merak edilen tüm bilgilerin yer aldığı içeriğimiz de bakımı ve özellikleri hakkında her şey..
Sokoke Kedisi Bakımı ve Özellikleri      

Sokoke Kedisi Bakımı ve Özellikleri     

Sokoke, kedi ırkları arasında son tür olarak bilinmektedir. Doğal mutasyon sonucunda meydana gelen bu tür Kenya’ya özgü bir kedidir. Günümüzde henüz tanınmasa da sevecen, insancıl ve oyuncu kişiliği ile ilerleyen süre zarfında dünyanın popüler kedi ırkları arasına girmeye aday.

İlk olarak 1978 yılında Kenya’nın kıyı şeridinde at yetiştiricisi Jeni Slater tarafından keşfedilen Sokoke kedisi vahşi ırk arayışı sonucunda bulunmuştur. Yerli cins olan bu sevimli dostumuzun DNA incelemeleri sonucunda atalarının benekli vahşi kediler olduğu saptanmaktadır. Bir diğer araştırmaya göre genetik yapısı Arap yaban kedisi ve Asya yerli kedisine ait olduğunu göstermektedir.             

Sokoke Kedisi


Sokoke Kedisi Kişiliği

Enteresan kişiliği ile ön plana çıkmakta olan Sokoke kedisi, yavru kediler ile bir anne gibi ilgilenmesi ile bilinmektedir. Kedi kulübesinde saatlerce vakit geçirmekten hoşlanan bu tür aktif oyunlar oynamaktan da vazgeçmemektedir. Ayrıca yavru Sokoke kedisinin ilk aşamalarda kendine ait bir kulübesi olması önerilmektedir.

Irk, tırmanma özelliği gelişmiş bir tür olmasından dolayı yükseklerde bulunmaktan hoşlandığını göstermektedir. Her daim hareketli, canlı ve enerjik yapısı ile ortalarda koşuşturmaktan hoşnut olduğu söylenmektedir. Ayrıca konuşkan yapısı ile Sokoke kedisi çevresine her daim bir şeyler anlatmaktan vazgeçmemektedir. Bu yönü Sokoke’nin sahibi ile güçlü bağlar kurmasına olanak sağlamaktadır.

Sokoke Kedisi


Sokoke Kedisi Görünümü

İnce, uzun ve sivri hatlara sahip Sokoke kedisi oldukça sağlıklı bir görünüme sahiptir. Yaban kedisine benzerliği ile ön plana çıkan tür, tipik olarak arka ayakları ön ayaklarına göre daha uzundur. Buda zıplama yeteneğini bir hayli iyi kullanmasına yardımcı olmaktadır. Vahşi kedi geninin Sokoke kedisinde gösterdiği etki benekleri olmaktadır.

Yeşil ve sarı gözlere sahip bu tür benekli tekir görünümleri ile göz kamaştırmaktadır. Renk ve desen farklılıkları oldukça ender rastlanan Sokoke kedisi genellikle benekli, çizgili, gölgeli tonlara sahiptir. Ayrıca en sık rastlanan renkler ise duman, taba ve kahverengi olduğu bilinmektedir.

Sokoke Kedisi


Sokoke Kedisi Bakımı

Sokoke kedisi sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam sürebilmesi için her daim bakım uygulamalarının yapılması gerekmektedir. Özellikle beslenme ve diyet uygulamaları yaşam süresini en üst düzeye taşımaktadır. Diğer kedi ırklarında olduğu gibi Sokoke kedisinin de yoğun tüy yapısına sahip olmasından dolayı düzenli taranması gerekmektedir. Haftada birkaç kez uygulayacağınız tarama işlemlerinde kedi tarağı kullanabilirsiniz.

Sokoke kedinizin tırnaklarını düzenli olarak kesmeniz gerekmektedir. Bu uygulama için kedi kuaförüne başvurabileceğiniz gibi ona alacağınız kedi tırmığı ile kolayca halledebilirsiniz. Beraberinde kulaklarının nemli bir bez ile silinmesi her daim temiz kalması için yeterli olacaktır.

Sokoke Kedisi


Sokoke Kedisi Sağlık Durumu

Sokoke kedisi herhangi bir çiftleştirilme programına katılmamış olmasından dolayı doğal bir ırktır. Doğal mutasyon sonucunda dünyaya gelmiş Sokoke kedisi oldukça sağlıklıdır. Ayrıca bilinen hiçbir kalıtsal hastalığı da bulunmamaktadır. Sağlıklı bir Sokoke kedisinin ortalama yaşam süresi düzenli beslenme ve uygun çevre koşullarının sağlanması durumunda 15 yılı bulmaktadır.

Kapalı alan kedisi olan Sokoke, sıcak hava şartlarında daha sağlıklı büyümektedir. Özellikle soğuk ve kış iklimlerinin sıklıkla yaşanmakta olduğu ülkeler için pek de önerilmemektedir. Kedinizin sağlık durumunun korunması için her daim bakım uygulamalarını yapmanız önerilmektedir. Ayrıca damak lezzetine uygun birbirinden farklı mama tercihi ile her daim kaliteli tüketime önem veriniz. Bağışıklık sisteminin korunması, bakteri ve parazitlere karşı dirençli kalması için rutin aşı uygulamalarını unutmayınız.

Sokoke Kedisi


Sokoke Kedisi Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Sokoke kedisi çevresi ile oldukça güçlü bağlar kurabilen bir tür olmasında dolayı çocuklu aileler için oldukça ideal bir seçim olacaktır. Özellikle kendisine saygı duyulması durumunda saatlerce oyun oynamaktan ve ev içerisinde koşuşturmaktan hoşlanmaktadır. Ancak daha küçük çocuklar ile bir araya getirildiğinde kontrollü olmanızda fayda var.

Doğası gereği sosyal olduğu bilinen Sokoke kedisi diğer evcil hayvanlar ile birlikte yaşayabilmektedir. Özellikle küçüklükten itibaren bir kedi yada köpekle aynı ortamı paylaşması kalıcı bir dostluğu ortaya çıkartacağı söylenmektedir. Ancak kedinizin diğer evciller ile yaşamında kendisine ait yaşam alanı olmasını istemektedir. Bu yüzden her daim Sokoke kedinize yatak, kulübe ve kedi pufu alabilirsiniz.

Sokoke Kedisi


Sokoke Kedisi Özellikleri

  • Doğal mutasyon sonucunda meydana gelmiştir.
  • Dünya üzerinde tanınan en yeni kedi ırkıdır.
  • Vahşi geni taşıması ile bilinen bu tür benekli bir görünüme sahiptir.
  • İnsancıl kişiliği ile her daim çevresine nazik davranışlar sergilemektedir.
  • Yeşil yada sarı göz rengi ile görülmektedir.
  • Sağlıklı bir Sokoke kedisi ortalama olarak 15 yıla kadar yaşayabilmektedir.
  • Tırmanma özelliği gelişmiş olup, yükseklerde bulunmaktan hoşlanmaktadır.
  • Türün bilinen bir kalıtsal hastalığa sahip olmaması ile beraberine en sağlıklı kedi ırklarından bir tanesidir.
  • Diğer kedi türlerine nazaran Sokoke kedisi sahiplenmeniz durumunda gerekçeli nedenler ile bir başkasına vermeniz, kedinizin psikolojisini bozmaktadır.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.